Програма гуртка «Школа молодої господині»



Скачати 214.01 Kb.
Дата конвертації29.04.2016
Розмір214.01 Kb.


Відділ освіти виконавчого комітету

Славутицької міської ради

Міський методичний центр
Дитячий будинок «Центр захисту дітей»

Авторська програма гуртка

«Школа молодої господині»

(для дітей середнього шкільного віку)


Укладач:

Клименко Наталія Миколаївна,

вихователь дитячого будинку

Схвалено:

Науково – методичною радою

ММЦ відділу освіти

Протокол №_____

від _______2014 року


Славутич

2014

ЗМІСТ

І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ІІ. Структура програми та методичні рекомендації

ІІІ. ОПИС ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

IV. ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ПРОГРАМИ

    1. Тематичний план

    2. Календарний план

V. ДОДАТКОВІ ЕЛЕМЕНТИ ПРОГРАМИ

5.1.Робота керівника гуртка

5.2.Екскурсії

VІ. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

VIІ. ДОДАТКИ
І. Пояснювальна записка

У житті суспільства родина є важливим соціальним інститутом, в основу якого покладено систему шлюбних і родинних, господарських і правових, моральних і психологічних зв’язків між людьми.

Саме в сім’ї дитина засвоює перші уроки моралі, перший досвід спілкування, поведінки, формуються трудові навички.

Діти, що перебувають у дитячим будинку, зростали у сім’ях, які не були для них зразком тепла й любові, добра і мудрості, праці і пошани, тобто не було сприятливого морально-психологічного клімату,економічної і правової культури.

Дитячий будинок став для вихованців і домівкою, і родиною. Великою проблемою для випускника закладу є питання сімейного господарювання, створення міцної, дружної сім’ї, здатної виховувати своїх дітей за українськими традиціями, бути гарною господинею чи умільцем –господарем, зміцнюючи добробут родини.

Питання сімейного господарювання є надзвичайно актуальним, необхідним для майбутнього самостійного життя ще і тому, що у закладі про побут і добробут дбає обслуговуючий персонал.

Одним із пріоритетних завдань виховання дітей в дитячому будинку є формування морально-духовної, життєво-компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал.

Дитина, вступаючи на шлях самостійного життя, повинна володіти навичками сімейно-побутового господарювання, щоб в майбутньому самостійно задовольняти свої повсякденні життєві потреби.

Зважаючи на зазначене, для вихованців дитячого будинку було розроблено програму гуртка «Школа молодої господині», метою якої є формування у вихованців дитячого будинку соціальних життєвих компетенцій, навичок господарсько-побутової праці та підготовка вихованців до майбутнього життя.

Завдання програми – допомогти вихованцю дитячого будинку:


  • оволодіти знаннями основ ведення сімейного господарства;

  • сформувати певні знання економічного порядку – про сутність сімейного бюджету і його формування;

  • здобути навички самообслуговування і прибирання житла;

  • оволодіти знаннями про культуру і раціональні норми споживання харчових продуктів;

  • засвоїти технології приготування окремих страв;

  • отримати навички самостійно готувати страви та користуватися кухонним обладнанням;

  • придбати власний досвід розраховувати кошти для придбання продуктів харчування та обирати доброякісні продукти;

  • оволодіти навичками особистої гігієни при виконанні роботи на кухні;

  • отримати навички догляду за кімнатними рослинами та квітами на клумбі;

  • навчитися власноруч прати,прасувати і виконувати дрібний ремонт особистого одягу;

  • сформувати певні знання про побутову хімію,яка використовується в господарстві;

  • усвідомити відповідальне ставлення до праці як до вищої цінності людини.

ІІ. Структура програми та методичні рекомендації

Програма гуртка «Школа молодої господині» розроблена на 2 роки (2 заняття на місяць) для дітей середнього шкільного віку.

Перший рік навчання за програмою спрямований на оволодіння вихованцями побутовими навичками ведення домашнього господарства, а другий рік – ознайомлення з оновами кулінарії.

Програма охоплює 18 тем на рік за структурою: теоретичний матеріал, ситуативні і рольові ігри, міні-тести, практична діяльність (приготування страв та виконання господарських-побутових справ).

Заняття проходять в обладнаній кімнаті самообслуговування, їдальні, а також, за необхідності, на кухні, подвір’ї, де діти мають можливість в практичній діяльності розвивати свої навички господарювання та набувати навички самообслуговування.

Програма може використовуватися для організації в дитячому будинку гуртка господарсько-побутового напрямку. Упровадження програми «Школа молодої господині» передбачає здобуття вихованцями протягом навчання трудових,економічних,сімейно-побутових, кулінарних та фінансових основ знань і набуття відповідних умінь, а також надає можливість вихованцям прилучитися до культури побутово – сімейного господарювання, особливо до приготування страв, розподіл обов’язків між членами сім’ї, спільне ведення господарства,самообслуговування.

Завдання і зміст даної програми подано на основі послідовності, систематичності, відповідно до зростання вікових можливостей вихованців, набуття їх навичок. У доборі форм і методів керівник гуртка може проявляти творчу ініціативу, самостійний пошук, за потребою може змінювати теми занять.

Основною формою роботи гуртка є заняття тривалістю 1 година два рази на місяць згідно затвердженого розкладу занять. Але так як діти перебувають цілодобово в закладі, керівник використовує індивідуальну форму навчання. Додатковою формою роботи є екскурсії в магазини з метою вивчення асортименту та прорахування коштів, на харчові підприємства та підприємства побутового обслуговування, зустрічі з представниками професій харчової промисловості.



Проведення гурткової роботи найдоцільніше планувати на вихідний день у другій половині дня.

ІІІ. Опис очікуваних результатів

Вихованці повинні знати:

  • основи ведення домашнього господарства;

  • основи формування сімейного бюджету

  • хімічні засоби ,що застосовуються в побуті;

  • правила догляду за одягом та взуттям;

  • особливості догляду за кімнатними квітами;

  • правила раціонального харчування;

  • правила особистої гігієни під час роботи;

  • технологію обробки та приготування різних продуктів (овочі, м’ясо, риба тощо);

  • правила техніки безпеки в побуті;

  • важливість різноманітного харчування;

  • правила зберігання продуктів.

Вихованці повинні вміти:

  • прибирати приміщення (квартиру);

  • доглядати за одягом(прання та прасування)

  • зберігати і робити дрібний ремонт одягу;

  • доглядати за рослинами;

  • користуватися господарсько-побутовим інвентарем та побутовою технікою;

  • використовувати побутове обладнання та меблі за призначенням;

  • розумно витрачати гроші і класифікувати потреби,виходячи з власного досвіду споживання;

  • підібрати відповідну кількість продуктів;

  • готувати найпростіші страви;

  • прибирати робоче місце відповідно до вимог санітарної гігієни;

  • сервірувати стіл, зустрічати гостей;

  • розраховувати кошти для придбання продуктів харчування;

  • обирати корисні продукти серед асортименту, що пропонує торгівля;

  • дотримуватися режиму харчування;

  • надати першу медичну допомогу при побутових травмах.


Вихованці повинні володіти:

  • навичками прання і прасування одягу;

  • господарсько-побутовими навичками прибирання приміщення та догляду за кімнатними рослинами;

  • навичками надання першої медичної допомоги при побутових травмах;

  • навичками робити дрібний ремонт особистого одягу;

  • навичками користування кухонним обладнанням та побутовими пристроями;

  • навичками господарської діяльності на присадибній ділянці;

  • навичками приготування страви за рецептом.


IV. Основний зміст програми

4.1 Тематичний план

1 рік навчання



з/п

Тематика занять

Кількість

годин

1.

Самостійність, у чому вона проявляється? Самообслуговування

1

2.

Структура домашнього господарства

1

3.

Значення житла для людини. Гігієна приміщення

1

4.

Техніка безпеки у побуті. Перша медична допомога

1

5.

Кухонне обладнання та побутова техніка

1

6.

Збереження та догляд за одягом. Прання

2

7.

Збереження та догляд за одягом. Прасування

2

8.

Збереження та догляд за одягом. Дрібний ремонт одягу власноруч

3

9.

Догляд за взуттям

1

10.

Кімнатні рослини і догляд за ними

2

11.

Впорядкування подвір’я. Мальовничі клумби

2

12.

Екскурсія до мережі господарчих магазинів

1

2 рік навчання

1.

Кулінарія. Значення харчування для здоров’я людини.

1

2.

Щоденне сервірування столу. Етикет за столом

1

3.

Гігієна приготування їжі. Бутерброди

1

4.

Гарячі напої.

1

5.

Технологія обробки овочів. Овочеві салати

2

6.

Способи приготування страв.Перші страви

1

7.

Родинні свята. Святкове меню

2

8.

Страви з картоплі

2

9.

Вироби з борошна

2

10.

Готування яєць

1

11.

Молоко і молочні продукти

2

12.

Національні страви народів світу

1

13.

Підсумкове заняття. Екскурсія в продуктовий магазин

1

4.2 Календарний план

1 рік навчання



з\п

Тема і мета заняття

Термін

Обладнання і матеріали

1.

Самостійність, у чому вона проявляється? (бесіда) Самообслуговування. Анкетування «Що я вмію, а чого навчусь?»

Мета: сприяти формуванню самостійності та знань про навички самообслуговування.

Вересень

Теоретичний матеріал «Види самообслуговування»,

анкета «Що я вмію, а чого навчусь?



2.

Структура домашнього господарства. Квартира. Будинок Кімнати квартири, будинку,їх призначення. Обладнання приміщень в оселі. Подвір’я. Тестування «Чи готовий ти господарювати?»

Мета: формувати знання про види житла,сприятливі умови проживання.

Вересень

Теоретичний матеріал, запитання до тестування

3.

Значення житла для людини. Гігієна приміщення: провітрю-вання, прибирання, обладнання. Практична робота прибирання в кімнаті відпочинку. Творча робота «Моя оселя» (проект).

Мета: формувати знання про гігієну приміщення та розвивати господарсько-побутові навички прибирання оселі.

Жовтень

Теоретичний матеріал «Правила черговості прибирання в оселі», обладнання для прибира-ння (ганчірки, швабра, пилосос, посуд для води), матеріали для виконання творчої роботи.

4.

Техніка безпеки у побуті. Перша медична допомога. Практична робота «Надання першої медичної допомоги при опіках та порізах»

Мета: формувати знання про правила безпечної поведінки в побуті та розвивати навички надання першої медичної допомоги.

Жовтень

Теоретичний матеріал «Техніка безпеки в побуті», медичне облад-нання для надання першої медичної допомоги.

5.

Кухонне обладнання та побутова техніка. Догляд за ним. Практична робота «Наведемо порядок на кухні», творча робота «Побутова техніка» (колаж).

Мета: формувати знання про кухонне обладнання, побутову

техніку та розвивати навички догляду за кухонним обла-днанням і побутовою технікою.



Листопад

Теоретичний матеріал «Кухонне обладнання та побутова техніка», «Правила користування побутовими приладами», обладнання для прибира-ння та миття посуду, холодильника, матеріали для виконання творчої роботи.

6.

Збереження та догляд за одягом.

Особливості одягу щодо його використання:літній, зимовий, домашній, святковий. Прання одягу. Засоби та обладнання для прання. Практична робота «Прання дрібних особистих речей власноруч»



Мета: формувати знання про види одягу і правила догляду за ним та вчити прати дрібні речі власноруч.

Листопад

Теоретичний матеріал «Правила догляду за одягом», «Засоби та обладнання для прання», пам’ятка «Техніка безпеки при користуванні пральним порошком, милом»

7.

Збереження та догляд за одягом Пральні машини. Особливості прання в пральній машині. Практична робота «Прання особистих речей в пральній машині». Екскурсія на пральню закладу.

Мета: познайомити з особливостями прання в пральній машині.

Грудень

Теоретичний матеріал «Пральні машини», «Техніка безпеки при користуванні пральною машиною»

8.

Збереження та догляд за одягом. Прасування. Обладнання для прасування. Техніка безпеки при користуванні праскою. Особли-вості прасування окремих речей. Практична робота «Прасування особистого одягу власноруч»

Мета: формувати знання про особливості прасування окремих речей та розвивати навички прасування.

Грудень

Теоретичний матеріал

«Історія обладнання для прасування», «Техніка безпеки при користуванні праскою», обладнання для прасування.



9.

Збереження та догляд за одягом. Прасування Практичне заняття.

Техніка безпеки при користуванні електроприладами.



Мета: удосконалювати навички прасування.

Січень

Обладнання для прасування

10.


Збереження та догляд за одягом. Дрібний ремонт одягу власноруч.

Пришивання ґудзиків. Техніка безпеки при користуванні голкою, ножицями.



Мета: познайомити з технікою пришивання ґудзиків.

Січень

Голки, різнокольорові нитки, ножиці, клаптики тканини, ґудзики різного виду

11.

Збереження та догляд за одягом. Дрібний ремонт одягу власноруч.

Штопання. Зшивання по шву.

Техніка безпеки при користуванні голкою, ножицями.

Мета: познайомити з технікою зшивання розірваного по шву одягу та з технікою штопання.


Лютий

Голки, набір різнокольорових ниток, ножиці, клаптики тканини

12.

Збереження та догляд за одягом. Практичне заняття. Дрібний ремонт особистого одягу власноруч.

Мета: розвивати уміння і навички виконувати дрібний ремонт особистого одягу власноруч

Лютий

Голки,набір різнокольорових ниток, ножиці та одяг, який потребує дрібного ремонту.

13.

Догляд за взуттям. Особливості та засоби догляду за взуттям. Практична робота Прибирання у шафі для взуття, чищення взуття.

Мета: формувати знання і навички догляду за взуттям .

Березень

Засоби догляду за взуттям, обладнання для прибирання в шафі.

14.

Кімнатні рослини і догляд за ними.

Чим корисні кімнатні рослини? Види кімнатних квітів та особливості догляду за ними.

Практична робота «Догляд за кімнатними рослинами: пересаджування, поливання, обприскування»

Мета: формувати знання про кімнатні рослини та навички догляду за ними.


Березень

Теоретичний матеріал «Квіти та правила догляду за ними», «Види кімнатних рослин», обладнання для викона-ння роботи по догляду за кімнатними рослинами.

15.

Кімнатні рослини і догляд за ними. Екскурсія до квіткового магазину. Дискусія «Чи потрібні квіти навколо нас?»

Мета: сприяти формуванню пізнавальних інтересів та розширювати знання про кімнатні рослини і правила догляду за ними.

Квітень

Теоретичний матеріал «Квіткові магазини»

«Правила поведінки в громадських місцях»




16.

Впорядкування подвір’я. Мальовничі клумби.

Практичне заняття «Чистота мого подвір’я» (робота на подвір’ї)



Мета: формувати знання про види господарської-побутової праці на подвір’ї та розвивати навички користування господа-рським інвентарем.

Квітень

Теоретичний матеріал «Види господарсько-побутової праці на подвір’ї» «Господарський інвентар» «Техніка безпе-ки при роботі з лопатою, граблями, сапкою.

17.

Впорядкування подвір’я. Мальовничі клумби.

Практичне заняття «Висаджу-вання квітів на клумбі»



Мета: формувати знання і навички висаджування квітів на подвір’ї та догляд за ними.

Травень

Теоретичний матеріал «Техніка безпеки при роботі з господарським інвентарем», «Правила висаджування квітів»

Господарсько-побутовий інвентар, робочий одяг.



18.

Екскурсія до мережі господарчих магазинів та побутової хімії. Практичне завдання «Скільки потрібно засобів побутової хімії на місяць?»

Мета: познайомити з асортиме-нтом, що пропонує торгівля для господарсько-побутової праці по догляду за кухонним обладна-нням, житлом, взуттям, одягом.

Травень

Теоретичний матеріал «Господарчі магазини», «Побутова хімія».

2 рік навчання

1.

Кулінарія. Значення харчування для здоров’я людини.Практичне завдання «Скласти меню на день» Обговорення.

Мета: формувати знання про особливості раціонального харчування та необхідність дотримання правил харчування.

Вересень

Теоретичний матеріал

«Принципи раціонального харчування»



2.

Щоденне сервірування столу. Етикет за столом. Практичне завдання «Сервірування столу»

Мета: формувати навички сервірування столу та виховувати культуру поведінки за столом.

Вересень

Теоретичний матеріал «Історія етикету», «Правила сервірування столу», «Правила корис-тування столовими приборами», скатертина, столовий сервіз, серветки, столові прибори

3.

Гігієна приготування їжі. Бутерброди. Приготування відкритих бутербродів.

Мета: формувати знання про гігієну приготування їжі та ознайомити з технологією приго-тування відкритих бутербродів.

Жовтень

Теоретичний матеріал «Гігієна приготування їжі», «Види бутербродів», набір продуктів для приготування відкритого бутерброду з ковбасою, ніж, дошки для нарізання продуктів.

4.

Бутерброди. Приготування гарячих бутербродів. Техніка безпеки при користування мікрохвильовою піччю.

Мета: ознайомити з технологією приготування гарячих бутерб-родів та розвивати навички кори-стування побутовою технікою

Жовтень

Набір необхідних продуктів та обладнання для приготування гарячих бутербродів з сиром.

5.

Гарячі напої. Приготування какао на молоці. Техніка безпеки при користування електроплитою

Мета:ознайомити з технологією приготування какао на молоці та удосконалювати навички кори-стування побутовою технікою

Листопад

Теоретичний матеріал «Гарячі напої»,набір необхідних продуктів для приготування какао на молоці, електроплита.

6.

Технологія обробки овочів. Овочеві салати. Приготування овочевого салату «Вінегрет»

Мета:ознайомити з технологією обробки овочів та технологією приготування овочевого салату.

Листопад

Набір продуктів для приготування овочевого салату «Вінегрет»

7.

Способи приготування страв Приготування супів. Практична робота «Картопляний суп на м’ясному бульйоні»

Мета:формувати знання про способи приготування страв та навчити готувати картопляний суп.


Грудень

Теоретичний матеріал «Перші страви», «Техніка безпеки при роботі з електроплитою», набір необхідних продуктів для приготування картопляного супу, відповідне кухонне обладнання

8.

Святкове меню. Приготування страв до Новорічного столу.

Мета:формувати знання про святкове меню та розвивати навички обробки продуктів і користування кухонним обладнанням

Грудень

Меню, набір продуктів відповідно до меню, необхідне обладнання, теоретичний матеріал «Традиції і звичаї українців святкування Нового року», обладнання для сервірування столу

9.

Святкове меню. Приготування страв до Різдвяної вечері

Мета:познайомити із звичаями українського народу святкування Різдва та удосконалювати навички користування кухонним обладнанням і технікою обробки продуктів

Січень

Теоретичний матеріал «Різдво. Традиції і звичаї»,набір продуктів відповідно до меню, кухонне обладнання для роботи та обладнання для сервірування столу

10.

Страви з картоплі. Печена картопля

Мета:ознайомити з властивостями і харчовою цінністю печеної картоплі та з технологією приготування печеної картоплі

Січень

Теоретичний матеріал «Найпростіші страви з картоплі», «Техніка безпеки при користуванні духовкою», необхідне обладнання та продукти для приготування печеної картоплі

11.

Страви з картоплі. Картопля смажена

Мета:продовжувати формувати знання про харчову цінність картоплі та удосконалювати навички приготування страв з картоплі

Лютий

Картопля для смаження,олія,кухонне обладнання (ножі,сковорідка, електро-плита), теоретичний матеріал «Техніка безпеки при роботі з електроплитою та користування ножем»

12.

Вироби з борошна. Випікання домашнього печива(пісочне тісто)

Мета:формувати знання про вироби з борошна та ознайомити з технологією приготування пісочного тіста

Лютий

Теоретичний матеріал «Вироби з борошна», продукти та обладнання для роботи з тістом, духовка, рецепт випікання пісочного печива

13.

Вироби з борошна. Випікання тортів в домашніх умовах (бісквітне тісто)

Мета:продовжувати формувати знання про вироби з борошна та познайомити з технологією приготування тортів в домашніх умовах.

Березень

Рецепт приготування бісквітного тіста, форма для випікання, духовка,набір необхідних продуктів за рецептом

14.

Харчова цінність продуктів. Готування яєць. Практична робота «Приготування омлету».

Мета:формувати знання про харчову цінність продуктів (яйця) та вчити готувати омлет .

Березень

Теоретичний матеріал «Готування яєць», «Техніка безпеки при користування електроплитою», обладнання та продукти для приготування омлету

15.

Молоко і молочні продукти. Приготування молочного коктейлю

Мета:формувати знання про молочні страви та навчити готувати молочний коктейль

Квітень

Теоретичний матеріал «Молочні продукти» «Коктейлі»,«Техніка безпеки при користуванні електропобутовим обладнанням», блендер,

молоко, морозиво, ягідний сироп.



16.

Молоко і молочні продукти. Приготування десерту з сиру

Мета:продовжувати знайомити з поживними властивостями молочних продуктів та навчити готувати сирний десерт з шоколадною помадкою.

Квітень

Теоретичний матеріал «Десертні страви»,дидактична гра «Молочні продукти», обладнання та продукти для приготування десерту з шоколадною помадкою.

17.

Національні страви народів світу.

Приготування пельменів з відвареного м’яса



Мета:ознайомити з національними стравами окремих народів світу та познайомити з технологією пельменів.

Травень

Теоретичний матерів «Кухня народів світу», «Техніка безпеки при користуванні м’ясорубкою, електроплитою» обладнання та продукти для приготування пельменів з відвареного м’яса.

18.

Підсумкове заняття. Практичне завдання «Скласти «споживчий кошик» на місяць».Екскурсія в продуктовий магазин.

Мета:узагальнення отриманих знань та сприяти формуванню умінь і навичок розраховувати кошти на придбання необхідних продуктів харчування з урахуванням певної суми грошей.

Травень

Теоретичний матеріал «Правила поведінки покупця», «Про що говорить упаковка».





База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка