Проблема дефіциту харчового білка



Скачати 32.05 Kb.
Дата конвертації24.04.2016
Розмір32.05 Kb.
Реферат

на тему «Проблема дефіциту харчового білка»

виконала учениця 11-А класу

Іжик Валерія

Світовий дефіцит повноцінного харчового білка ставить перед людством невідкладне завдання пошуку багатих, доступних і дешевих джерел повноцінного білка для збагачення натуральних і створення нових, т.з. штучних, білкових продуктів.

Цим питанням займається генна інженерія. Генетичний код однаковий для всіх живих істот. Якщо ген якимось чином потрапив усередину чужої клітини, її апарат зчитує з нього незнайомий досі білок. Саме цим і займаються вчені, знаходять потрібний ген (наприклад, стійкості до певного гербіциду), вирізняють його з ланцюгів ДНК за допомогою ферменту — рестриктази або копіюють за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (рис. 1).

c:\users\user\documents\14141.png

Наступний крок — транспортування гена до чужої клітини. Для цього використовуються природні переносники генетичної інформації — віруси, транспозони та плазміди (кільцеві ДНК). Генетичний апарат доповнюється промотором — ланкою ДНК, що змушує клітину-"хазяїна" зчитувати привнесені гени. У якій саме клітині опинеться вбудований ген покаже ген-маркер (зазвичай пов'язаний із стійкістю до певного антибіотика). Клітини висівають у поживне середовище, що містить цей антибіотик: ті клітини, що не загинули, і є трансгенними. Їх розмножують (якщо це бактерії), вирощують з них цілий організм (якщо це рослини) або імплантують сурогатній матері (якщо це запліднені яйцеклітини тварин). В результаті одержують організми із заданими властивостями: стійкі до хвороб або шкідників, збагачені корисними речовинами тощо.

Отже, нині людство почало змінювати генетичну структуру мікроорганізмів для одержання нових корисних властивостей. На сьогодні створена ціла галузь харчових технологій, в якій використовуються генетично модифіковані організми.

Штучні харчові продукти (ІПП) — продукти, багаті повноцінним білком, отримувані на основі натуральних харчових речовин шляхом приготування суміші з додання їй певної структури і форми конкретних харчових продуктів. Нині для виробництва ІПП використовуються білки з двох основних джерел:


  • білки, що виділяються з нетрадиційної натуральної харчової сировини, запаси якої в світі достатній великі, — рослинного (боби сої, арахісу, насіння соняшнику, бавовника, кунжуту, рапсу, а також макухи і шроти з насіння цих культур, горох, клейковина пшениці, зелене листя і інші зелені частини рослин) і тваринного (казеїн молока, малоцінні сорти риби, кріль та інші організми морить);

  • білки, що синтезуються мікроорганізмами, зокрема різними видами дріжджів .

Дослідження по структуризації дозволили отримати штучно на основі білків і їх комплексів з полісахаридами всі основні структурні елементи природних харчових продуктів (волокна, мембрани і просторові сітки, що набрякають, з макромолекул) і розробити способи здобуття багатьох ІПП (зернистої ікри, м’ясоподібних продуктів, штучних картофелепродуктів, макаронних і круп'яних виробів).

Одним із шляхів вирішення проблеми білкового дефіциту є також синтетичні харчові продукти (СПП) — продукти, що отримуються з хімічно синтезованих харчових речовин. Сучасна синтетична органічна хімія в принципі дозволяє синтезувати будь-які харчові речовини з окремих хімічних елементів, проте складність синтезу високомолекулярних з'єднань, до яких відносяться біополімери їжі, особливо білків і полісахаридів (крохмаль, клітковина), робить виробництво СПП на сучасному етапі економічно недоцільним. Тому доки з продуктів хімічного синтезу в живленні використовуються низькомолекулярні вітаміни і амінокислоти . Синтетичні амінокислоти і їх суміші застосовуються як добавки до натуральних харчових продуктам для підвищення їх білкової повноцінності, а також в лікувальному живленні (в т.ч. для внутрішньовенного введення хворим, нормальне живлення яких утруднене або неможливе).



Для повноцінного функціонування організму щодня людина має отримувати близько 600 різних речовин (нутрієнтів). Не можна забувати, що генна інженерія в області харчових продуктів знаходиться на стадії експерименту, і з його результатами людство зіткнеться не раніше, ніж через 10 років. Серед противників ГМО практично всі біологи світу і велика частина медиків. Учених насторожує, що випробування провели всього на декількох поколіннях щурів і відразу випустили їжу-мутант на ринок. Будь-які ліки випробовують довше. Згідно з дослідженнями, ГМП міняють склад мікрофлори кишечника і можуть викликати різні захворювання. Інші з'ясували: ГМП алергени і здатні впливати на гормональний фон людини. c:\users\user\documents\images.jpeg

Тож, позбувшись проблеми кількісної, ми все ще не подолали проблеми якісної. На кожного мешканця Землі припадає біля 60 г білка на добу, за норми 70 г, а діти Африки досі страждають на важке захворювання нестачі білка в їжі - квашиоркор.


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка