Постанова Головного державного санітарного лікаря України 18. 04. 2000 №65



Сторінка1/5
Дата конвертації18.04.2016
Розмір0.52 Mb.
  1   2   3   4   5
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Головного

державного санітарного

лікаря України

18.04.2000 № 65

Підприємства щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод Державні санітарні правила та норми ДсанПіН 4.4.4.065-00

(Видання офіційне)

1 ГАЛУЗЬ ЗАСТОСУВАННЯ

Ці санітарні правила та норми - нормативний акт, що встановлюють санітарно-гігієнічні вимоги до проектування, розташування і розміщення підприємств щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод.

Дані санітарні правила та норми розповсюджуються на діючі підприємства і ті, що вводяться в експлуатацію незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування. Контроль за виконанням вимог цих санітарних правил і норм підприємствами з виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод здійснюють установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цих санітарних правилах та нормах наведені посилання на такі нормативні документи:




Позначення НД, на
який є посилання

Назва НД, на який є посилання

Номер
пункту

1

2

3

ГОСТ 12.1.005-88

ССБТ. Общие санитарно-гигиенические
требования к воздуху рабочей зоны.

7.1

ГОСТ 2156-76

Натрий двууглекислый. Технические
условия.

11

ГОСТ 2761-84

Источники централизованного
хозяйственно-питьевого
водоснабжения. Гигиенические,
технические требования и правила
выбора.

5.3
5.6

ГОСТ 2874-82

Вода питьевая. Гигиенические
требования и контроль за качеством.

3.4; 5.1;
5.6;
5.11;
10.2

ГОСТ 5541-76

Средства укупорочные корковые.
Технические условия.

15.3

ГОСТ 101117-91

Бутылки стеклянные для пищевых
жидкостей. Технические условия.

13.5;
15.1

ГОСТ 13516-86 Е

Ящики из гофрированного картона для
консервов, пресервов, пищевых
жидкостей. Технические условия.

15.8

ГОСТ 13830-91

Соль поваренная пищевая. Общие
Технические условия.

11

ГОСТ 14192-77

Маркировка грузов.

15.10

ГОСТ 14202-69

Трубопроводы промышленных
предприятий. Опознавательная
окраска, предупредительные
знаки и маркировочные щитки.

5.9
16.7

ГОСТ 15846-79

Продукция, отправляемая в районы
Крайнего Севера и труднодоступные
районы. Упаковка, маркировка,
транспортирование и хранение.

15.18

ГОСТ 18963-73

Вода питьевая. Методы
санитарно-бактериологического
анализа.

19.2

ГОСТ 23268.0-91

Воды минеральные питьевые,
лечебные, лечебно-столовые и
природные столовые. Правила
приемки и методы анализа.

14.2

ГОСТ 23285-78

Пакеты транспортные для пищевых
продуктов и стеклянной тары.
Технические условия.

15.17

ГОСТ 24831-81

Тара-оборудование. Типы, основные
параметры и размеры.

15.8

ГОСТ 25951-83

Пленка полиэтиленовая
термоусадочная. Технические
условия.

15.9

ДСТУ 878-93

Води мінеральні питні. Технічні
умови.

3.2; 9.1;
10.3;
14.2;
14.3;
14.5;
15.6;
15.12;
19.5

ДСТУ

Води штучно-мінералізовані.
Технічні умови.

9.3;
14.2;
14.5;
19.5

ГСТУ 42.10-02-96

Води мінеральні лікувальні.
Технічні умови.

3.2; 9.2;
14.2;
14.5;
15.6;
15.12;
19.15

ОСТ 10-167

Кроненпробка для укупорки бутылок.
Технические условия.

13.14;
15.3

ТУ 18-6-25

Контейнеры.

15.8

ТУ 10-10-01-02

Ящики многооборотные из
полиэтиленовых композиций для
бутылок пиво-безалкогольной
продукции.

15.8

ТУ У 18.295-95

Этикетки и кольеретки для бутылок с
пищевыми жидкостями. Технические
условия.

15.7

СанПиН
42-123-4240-86

Санитарные нормы. Допустимое
количество миграций (ДКМ)
химических веществ, выделяющихся
из полимерных и других материалов,
контактирующих с пищевыми
продуктами и методы их определения.

13.4

ДсанПіН
136/1940-97

Вода питна. Гігієнічні вимоги до
якості води централізованого
господарчо-питного водопостачання.

5.1
10.2

СанПиН 4630-88

Санитарные правила и нормы по охране
поверхностных вод от загрязнений.

5.15

СН 496-77

Временная инструкция по
проектированию сооружений для
очистки поверхностных сточных вод.

5.12

СН 3223-85

Санитарные нормы допустимых уровней
шума на рабочих местах.

7.10

СН 3244-85

Санитарные правила для предприятий
пивоваренной и безалкогольной
промышленности.

3.5

СН 4088-88

Санитарные нормы микроклимата
производственных помещений.

7.2

СП 42-123-5777-91

Санитарные правила для предприятий
общественного питания, включая
кондитерские цехи и предприятия,
вырабатывающие мягкое мороженое.

13.7

СП 4416-87

Санитарные правила для предприятий
по обработке и розливу питьевых
минеральных вод.

7.1; 7.3;
10.4;

ДСП 379/1404-96

Державні санітарні правила
планування та забудови населених
пунктів.

3.5; 4.1

СНиП

Вспомагательные здания и помещения
промышленных предприятий.

22.2

СНиП 2.04.01-85

Внутренний водопровод и канализация
зданий.

5.2
5.12

СНиП 2.04.03-85

Канализация. Наружные сети и
сооружения.

5.12

СНиП 2.04.05-91

Отопление, вентиляция и
кондиционирование.

7.1; 7.3

СНиП 3.05.05-84

Технологические трубопроводы.
Правила производства и приемки
работ.

12.14

СНиП 11-4-79

Естественное и искусственное
освещение. Нормы проектирования.

6.1

НРБУ-97

Норми радіаційної безпеки України.

5.7

ТИ 18-6-57-84

Технологическая инструкция по
обработке и розливу питьевых
минеральных вод.

12.1

МР МЗ СССР
від 24.05.84

Методические рекомедации.
Обнаружение и идентификация
Pseudomonas aeruginosa в объектах
окружающей среды (пищевых продуктах,
воде, сточных жидкостях).

19.4

ДБН А.3.1-3-93

Прийняття в експлуатацію
закінчених будівництвом об'єктів.
Основні положення.

3.7

3 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

3.1 Ці Державні санітарні правила і норми поширюються на всі діючі підприємства з виробництва та розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод незалежно від форм власності і відомчої підпорядкованості.

3.2 Мінеральні води - це підземні води, які використовуються у народному господарстві залежно від їх хімічного складу. При промисловому розливі в залежності від мінералізації, наявності специфічних (біологічно активних) компонентів, мінеральні питні води поділяються на:

- природні столові, до яких належать води з мінералізацією менше 1 г/куб.дм, застосовуються як столовий освіжаючий напій;

- лікувально-столові, до яких належать води з мінералізацією від 1,0 до 8,0 г/куб.дм усіх хімічних груп і від 1,0 до 15,0 г/куб.дм груп: гідрокарбонатні, гідрокарбонатно-хлоридні, хлоридно-гідрокарбонатні натрійові чи при меншій мінералізації, які вміщують біологічно активні мікроелементи і сполуки в кількості, не нижчій від бальнеологічних норм, прийнятих для питних мінеральних вод; застосовуються як лікувальні відповідно до призначення лікаря і як столові напої не систематично;

- лікувальні, до яких належать води з мінералізацією більше ніж 8 г/куб.дм для всіх хімічних груп і більше ніж 15 г/куб.дм для гідрокарбонатних і хлоридно-гідрокарбонатних вод, а також води меншої мінералізації при вмісті в них біологічно активних мікроелементів миш'яку, сульфідів і радону не нижче за певних концентрацій; вони мають виражену лікувальну і профілактичну дію на організм людини І застосовуються тільки за призначенням лікаря.

Води мінеральні повинні відповідати вимогам ДСТУ 878-93 "Води мінеральні питні. Технічні умови" та ГСТУ 42.10-02-96 "Води мінеральні лікувальні. Технічні умови".

3.3 Штучно-мінералізовані води - це води, які отримані шляхом розчинення солей у воді: водопроводній (з поверхневих чи підземних джерел водопостачання) мінеральній (натуральній) чи демінералізованій. Води штучно-мінералізовані повинні відповідати вимогам ДСТУ "Води штучно-мінералізовані. Технічні умови".

3.4 Дані санітарні правила і норми не поширюються на води газовані, що виготовлені з водопроводної (натуральної або очищеної, демінералізованої) води з поверхневих джерел водопостачання. Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за підприємствами по виробництву цих вод здійснюється за СН № 3244-85 "Санитарные правила для предприятий пивоваренной и безалкогольной промышленности", ГОСТ 2874-82, а також за стандартами та іншими нормативними документами, чинними в Україні, що регламентують вимоги до цієї продукції.

3.5 Будівництво нових, а також технічне переобладнання, реконструкція та розширення існуючих підприємств проводиться згідно з "Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів" № 379/1404 від 24.07.96.

3.6 Міністерства та відомства, проектні організації, підприємства всіх форм власності повинні узгоджувати з органами або установами санітарно-епідеміологічної служби проектно-кошторисну документацію на будівництво і реконструкцію підприємств щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод.

3.7 Запровадження в експлуатацію знов побудованих, реконструйованих і капітально відремонтованих підприємств і цехів повинно відбуватися за узгодженням з установами санітарно-епідеміологічної служби відповідно до Положення Кабінету Міністрів "Положение о принятии в эксплуатацию производственных объектов" від 05.08.1992, № 449, а також ДБН А.3.1-3-93 "Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Основні положення".

3.8 Ці Державні санітарні правила і норми визначають санітарні вимоги до території, приміщень та оснащення, прийому, зберігання та обробки сировини, до виробництва мінеральних та штучно-мінералізованих вод, а також до умов праці і особистої гігієни персоналу.

3.9 Асортимент продукції, що випускається, розробляється у відповідності до проектної потужності підприємства, споживчого попиту, набору необхідних приміщень, рівня їхнього оснащення, технологічного обладнання та узгоджується з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби до початку роботи підприємства та у разі зміни.

З.10 Підприємства щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод повинні забезпечувати випуск продукції відповідно до вимог Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", виконання яких гарантує споживчі властивості і епідемічну безпеку.

3.11 Контроль за дотриманням цих Державних санітарних правил і норм здійснює державна санітарна служба України.

3.12 "Державні санітарні правила і норми для підприємств щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод" вводяться вперше.

3.13 Вимоги цих Державних санітарних правил і норм повинні виконуватись постійно і в повному обсязі на всій території України.

4 САНІТАРНІ ВИМОГИ ДО ТЕРИТОРІЇ

4.1 Підприємства щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод повинні бути розташовані у зоні, узгодженою державною санітарною службою. При цьому відстань до житлових будинків, ділянок дитячих дошкільних закладів, шкіл, закладів охорони здоров'я слід встановлювати за погодженням з органами державного санітарного нагляду, але не менш 50 м від межі території об'єкта. (Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів № 379/1404-96 від 24.07.96).

4.2 Для зберігання оборотної тари, будівельних та інших матеріалів повинні виділятись спеціальні майданчики (асфальтовані або бетоновані), обладнані навісом.

4.3 Територія підприємства повинна плануватись з урахуванням відводу атмосферних і талих вод.

4.4 Під'їзні шляхи, тротуари, господарські майданчики, навантажувальні рампи повинні мати тверде покриття.

4.5 Територія підприємства повинна утримуватись в належній чистоті. Прибирання її проводиться щоденно. В теплу пору року прибирання повинно включати полив території. В зимовий час під'їзди і проходи на території очищують від снігу та льоду, а під час ожеледі посипають піском.

4.6 Ділянки території, прилеглі до підприємства, підлягають прибиранню силами підприємства.

4.7 Для збирання, тимчасового зберігання склобою і сміття встановлюють водонепроникні, з щільно закритими кришками, збірники або металеві контейнери на спеціально асфальтованому або бетонованому майданчикові.

Розміри майданчику повинні перевищувати основу сміттєзбірника на 1 м у всі боки і розташовуватись на відстані, не меншій як 25 м від виробничих приміщень.

Сміття вивозять у міру заповнення сміттезбірників, але не рідше ніж 1 раз в три дні. Систематично проводиться прибирання і дезинфекція майданчика.

Транспорт, призначений для вивезення сміттезбірників і контейнерів, забороняється використовувати для перевезення сировини і готової продукції.

При централізованому зборі сміття сміттезбірники і контейнери повинні поставлятись на підприємство чистими і продезинфікованими. Санітарну обробку їх проводять спеціалізовані підприємства комунального господарства.

4.8 Туалети (санвузли) для експедиторів, вантажників і водіїв повинні розташовуватись блоковано і мати вихід на територію. Окремо розташовані туалети повинні знаходитись на відстані не менше як за 25 м від виробничих і складських приміщень і мають бути підключені до каналізації.

4.9 Сміттєзбірники, санвузли щоденно дезинфікують 10%-ним розчином хлорного вапна.

4.10 На території повинні бути передбачені зелені зони для відпочинку працівників підприємства влітку.

5 САНІТАРНІ ВИМОГИ ДО ВОДОПОСТАЧАННЯ І КАНАЛІЗАЦІЇ

5.1 Вода, що використовується для технологічних, господарчо-побутових і питних потреб підприємства, повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874-82 "Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством" і ДсанПіН № 136/1440 від 15.04.97 "Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарчо-питного водопостачання" відповідно до етапів його впровадження. Норми витрат води розробляють і затверджують в кожному конкретному випадку згідно чинного законодавства.

5.2 Водопостачання підприємств, здійснюють шляхом приєднання до міської мережі водопроводу, а за відсутністю його - за допомогою влаштування артезіанських свердловин, з обов'язковим обладнанням внутрішнього водопроводу відповідно до вимог чинних СНиП 2.04.01-85 "Внутренний водопровод и канализация зданий".

5.3 Вибір джерела водопостачання, місця водозабору, а також заходи щодо благоустрою зони санітарної охорони джерел водопостачання повинні бути узгоджені з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби відповідно до ГОСТ 2761-84 "Источники централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения. Гигиенические, технические требования и правила выбора".

5.4 Водопровідний ввід повинен знаходитись в ізольованому приміщенні, яке закривається і утримується в належному стані, має манометри, крани для відбору проб води трапи для стоку, зворотні клапани, які допускають рух води тільки в одному напрямі. Підприємства повинні мати схеми внутрішньої водопровідної мережі і каналізації і пред'являти їх на вимогу контролюючих організацій. Внутрішній водопровід, що живиться від централізованої мережі не повинен безпосередньо з'єднуватись з водопроводом, що живиться від місцевого джерела водопостачання.

5.5 Система водопостачання підприємства повинна передбачати резервуари чистої води для забезпечення гарантованої подачі води в випадках перебою та аварій. Тип резервуару, місце його розташування визначають на підставі техніко-економічних розрахунків і погоджують з установами санітарно-епідеміологічної служби. Повний обмін води в резервуарах повинен забезпечуватись за проміжок часу не більший за 48 годин.

Для огляду і очистки резервуарів передбачаються люки, скати і сходи. Очистку і дезинфекцію резервуарів проводять залежно від показників якості води, але не рідше 1 разу на квартал. На кожному резервуарі повинен бути трафарет:

Водобак N _________

Об'єм ____________ куб.м

Очищений ________ 19 г.

Продезинфікований __________ 19 г.

5.6 Вода в місцях водозабору повинна підлягати санітарно-хімічному і санітарно-бактеріологічному контролю в терміни, встановлені територіальними установами санітарно-епідемічної служби, але не рідше 1 разу на місяць, згідно ГОСТ 2874-82 "Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством" та ГОСТ 2761-84 "Источники централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения. Гигиенические, технические требования и правила выбора".

5.7. Відповідно до НРБУ-97 кожна свердловина повинна мати паспорт радіаційної якості води.

5.8 Після кожного ремонту внутрішніх мереж холодного і гарячого водопостачання, а також за приписом територіальних органів санітарно-епідеміологічної служби внутрішній водопровід підлягає обов'язковому промиванню і дезинфекції відповідно до діючих інструкцій з подальшим лабораторним контролем якості води. Контрольні проби води відбирають безпосередньо після дезинфекції на уводі, із резервуару і в трьох точках водозабору. Облік і регістрацію причин аварій і ремонтів внутрішнього водопроводу і каналізації ведуть в спеціальному журналі, в якому реєструють дату і причини ремонту, спосіб заключної дезинфекції, прізвище, ім'я, по батькові працівника, що проводив її.

  1   2   3   4   5


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка