Міністерство освіти І науки україни основи християнської етики



Сторінка16/26
Дата конвертації15.04.2016
Розмір2.17 Mb.
1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   26


ІІІ. Заключна частина


Підбиття підсумків уроку

Висновок вчителя:

Найцінніший скарб від Бога – це віра. Без віри ми не зможемо догодити Богові, без віри немає спасіння. Віра розвивається в наших серцях, як розвивається зернятко, вкинуте в землю. А зернятком цим є Слово Боже. Наша віра повинна зростати так, як зростає дитина. Аналізуючи своє життя, помічаючи Божу дію в ньому, наша віра буде збільшуватися. Віра зростає також, коли нею діляться, коли її видно з наших вчинків. Багато людей ще не знають Бога і того, що Він говорив, не вірять у Нього. Ми можемо розповісти їм про це, а також добрими вчинками доводити свою віру. Також будьмо правдомовцями, щирими і говорімо правду – тільки таким чином нам зможуть довіряти батьки, вчителі, друзі й сам Бог.



Оцінювання учнів: Похвалити активних, виставити поурочний бал.

Домашнє завдання

Поділитись отриманими на уроці знаннями з батьками та іншими членами сім’ї, вивчити напам’ять ключовий вірш.

Намалювати фрагмент історії про пророка Іллю, написати твір на тему «Чи я моя віра в Бога справжньою? (на вибір).

Практикувати на власному досвіді отримані на уроці рекомендації, завдання, повчання, настанови.



Урок 19

Тема: Мудрість як дар Божий

Мета:

Освітня мета: Розкрити зміст понять „мудрість”, „освіченість”, „знання”.

Виховна мета: Пояснити на прикладі Соломона, що мудрість – це Божий Дар. Вчити поводитися мудро у життєвих ситуаціях. Виховувати прагнення до пізнання Бога, який є початком мудрості.

Розвиваюча мета: Розвивати вміння толерантного ставлення до людей.

Обладнання та наочність: картки з ситуаціями, ілюстрації до текстів Біблії, вислів „Мудрість без Христа – безумство”, прислів’я та приказки написані на дошці.

Ключовий вірш: „ А якщо кому з вас не стачає мудрості, нехай просить від Бога, - і буде вона йому дана” ( Якова 1:5).

Міжпредметні зв’язки: історія, українська мова, народознавство, музика.
Література

1. Біблія.

2. В клубе „Суперкниги”. - К.:Эммануил, 1998. – С79.

3. Слабошпицький М.Ф. З голосу нашої Кліо. – К.: Махаон, 2003. – 224 с. – (Події і люди української історії).

4. Сухомлинський В.О. Вічна тополя: Казки, оповідання, етюди: Для молодшого шк. Віку/ Упоряд. О.Сухомлинський, заг.ред.і передм.Д.Чередниченка. – К.:Генеза, 2003. – С.187
Хід уроку
І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

Актуалізація опорних знань.

- Наше щоденне життя складається з буднів та свят. Свята, які ми святкуємо, багаті традиціями, звичаями, радістю, веселощами та різноманітними зустрічами, чи то з рідними, чи то з друзями. Усі вони різні за своїм характером. З одними нам приємно зустрічатися, інших ми тримаємося осторонь , уникаємо.

- Як ви думаєте, від чого це залежить? ( від того якою є ця людина).

- З якими людьми нам приємно зустрічатися? ( добрими, милосердними, ввічливими, люблячими, справедливими).

- Пригадайте, які риси характеру притаманні біблійним персонажам, таким як Ной, Авраам, Йосип, Давид? (Ной – праведність, Авраам – любов, Йосип – прощення, Давид – мужність).
Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні ми з вами ознайомимося ще з однією важливою рисою характеру – мудрістю. Спробуємо з’ясувати, що таке справжня мудрість і що означає діяти мудро в житті. Познайомимося з особистостями, які є для нас прикладом справжньої мудрості. А допоможе нам в цьому наш путівник життя „Біблія”.


ІІ.ОСНОВНА ЧАСТИНА

- Учитель: Господь Бог, створивши своє найулюбленіше творіння - людину, подбав про те, щоб вона не була самотня.. З того часу людина не може існувати без спілкування з іншими людьми. Та іноді у нашому житті трапляються випадки, коли ми не помічаємо, що своїми діями ми ображаємо тих, хто поруч з нами. Один з таких випадків хочу представити вашій увазі. Сергій та Тимофій однокласники. Та одного разу з ними трапилася така історія

3) Сценка.

„Як Ісус прибирає бруд з твого серця

Дійові особи: Сергій та Тимофій.

Уздовж класу йде сумний Сергій. Назустріч йому весело скаче на одній ніжці Тимофій.

Сергій. Здрастуйте, Тіма! Як приємно бачити тебе радісним! Тільки що я зустрів Олю, вона гірко плакала. Я так засмутився, дивлячись на неї! Добре, що тебе зустрів, відразу на серці веселіше стало.

Тіма. (Стрибає, слухаючи Сеню, потім зупиняється.)

Олю? Так, ми тільки що гралися разом. Ох, і весело було!

Сергій. Гралися ? Але ж вона плакала!

Тіма. Так? (Пауза.) Що ти хочеш сказати? Почекай, почекай... (Замислюється.)

Коли я смикнув її за косу, вона лише тільки надулася. Так... Ще я ущипнув її... Але вона і тоді не заплакала. Можливо, коли я штовхнув її, і вона впала? Так, здається, пригадав! (Повертається до Сергія.) Ну і що?

Сергій. Як, що? Ти образив її! Знаєш, як називається те, що ти зробив?

Тіма. Як?

Сергій. Це називається... гріх! Тіма Гріх? Що це ще таке?

Сергій. Ну, це як липкий бруд, який пристає до тебе і...

Тіма. (перебиває)

...і бруднить одяг! Ой, ой, моя нова куртка! (Починає обтрушуватися, потім оглядає себе.) Куртка не брудна, можливо, обличчя?.. Де б мені дзеркало узяти? У тебе немає? (Тре особу.)

Сергій. Боюся, що дзеркало тобі не допоможе. Адже гріх забруднює не одяг, а серце.

Тіма. Серце? Що ти таке говориш? Значить, моє серце брудне? (Спантеличений.) А як же вимити... серце? (Починає терти рукою в області серця.) Ні, ти обдурюєш мене. (Відвертається.)

Сергій. Тільки Ісус може очистити від гріха твоє серце.

Тіма. Ісус? Він уміє прибирати бруд з серця? Ось здорово! А як Він це робить?

Сергій. Ісус дарує прощення тому, хто розкаявся перед Ним в своїх нехороших

думках і вчинках. Давай попросимо Його пробачити тебе! Тіма Давай. (Молиться.)

Дорогий Ісус! Пробач мене за те, що я образив Олю, і очисти моє серце від всіх-всіх моїх гріхів. (Повертається до Сергія.) Здається, я відчуваю себе дуже чистим. (Перелякано.) А раптом це пройде?

Сергій. Не бійся! Ісус допоможе тобі зберегти серце в чистоті, якщо ти ухвалиш рішення завжди бути вірним Йому.

2. Бесіда після перегляду сценки.

- Вчинок якого з хлопчиків вам найбільше сподобався?( Сергійка).

- Охарактеризуйте вчинки хлопчиків, якими їх можна назвати?

- Придумайте слова-синоніми до слів „хороший вчинок”.( Добрий, справедливий, чесний, хоробрий, милосердний, мудрий).

- Що таке мудрість? Яку людину можна назвати мудрою?
- Придумайте слова-синоніми до слова „мудрий”. ( навчений, освічений, милосердний, розумний, ввічливий, добрий, справедливий).
Вивчення нового матеріалу.

1. Бесіда „Що таке справжня мудрість?”

У нашому суспільстві існують люди, які не вміють поводитися мудро, тому що те, що є мудрим вважають немудрим, а те, що є не мудре – мудрим. Бог дарує нам природні розумові здібності. З допомогою розуму ми навчаємось і пізнаємо світ. Але, разом з тим, Господь дає людині свобідну волю, як розпорядитися нашими здібностями. Існують різні способи.

Перший: витратити їх на дрібниці, на те, як перехитрувати товариша або вчителя, як вигідніше вкрасти, як дошкульніше познущатися над перехожим, як надійніше приховати сліди своєї провини.

Другий: всього себе присвятити здобуттю нових знань, перетворивши навчання на своєрідного ідола, який виснажує пам’ять і розум.

Третій: Здобувати знання та використовувати їх на благо собі та іншим людям.

- А що, на вашу думку, означає термін „знання”? (здобуття певних вмінь та навичок).

- Так, знання - це обізнаність у чому-небудь, наявність відомостей про кого або про що-небудь. Знання допомагають нам пізнати світ, пізнати самого себе, свій народ і свою історію. Знання, які людина отримує на протязі свого життя, складають її освіту і дають можливість говорити про неї як про освічену.

- Напевно неодноразово вам доводилося чути вислів „освічена людина”, на вашу думку яка це людина, якими якостями вона повинна володіти? Придумайте слова-синоніми до слів освічена людина. (розумна, мудра, працелюбна...).

- Та не завжди вважається мудрістю блискуча освіта, вміння оперувати великою кількістю різноманітної інформації. Навряд чи в реальному житті стане щасливою людина, яка вивчить напам’ять всю енциклопедію, адже важливим є не те скільки ти знаєш, а те чи потрібні тобі ці знання і чи зумієш ти їх правильно використати у своєму житті. Мудрість приходить із досвідом. Бог наділяє людину мудрістю, щоб полегшити їй життя, допомогти зробити осмислений вибір між гріхом і праведним вчинком, між добром і злом.

Мудрість – це знання поєднані з любов’ю. Освіта допомагає людині здобути знання, віра у Всевишнього допомагає людині пройнятися любов’ю. Наука і релігія разом прокладають шлях до мудрості, тому в жодному разі не можна нехтувати навчанням, але вчитися треба з Божого благословення. Чинити мудро – це завжди чинити по-Божому.

- На вашу думку, чинити по-Божому – це як чинити?

- Якщо людина чинить що-небудь з любові, то це вже буде мудро. Якщо її вчинками діють вигода, користолюбство, марнославство, то які б не були успішні її наслідки це завжди буде глупотою в очах Божих.

2. Читання Св. Письма.

Джерелом мудрості для кожного з нас є Біблія. Саме вона розповідає нам про справжню мудрість та про те як проявляти мудрість у щоденному житті. Вона дає нам яскраві приклади, на яких ми маємо можливість вчитися. Прикладом справжньої мудрості для нас є уже відомий нам Цар Соломон.


  • Що ж нам відомо про нього? Поділяться з вами своїми знаннями ваші старші друзі і помічники, які мають більше знань і досвіду. Тож будьте мудрі і уважно слухайте.

Учень 1. Другим царем Ізраїлю після Саула був Давид. Він правив країною мудрим і чистим серцем. При його правлінні Ізраїль був зібраний в цілісну і могутню державу з маленьких князівств, переміг ворогів і став процвітати. Коли Давид зістарився, Адонія, один з його синів, оголосив сам себе царем і запросив на бенкет усіх старійшин народу. Тоді пророк Натан розповів про це Вірсавії, дружині Давида, якій цар пообіцяв благословити на царство після себе її сина Соломона. Дружина покликала до себе сина, той покірно явився, і всі троє вони пішли до царя. Дізнавшись про справи Адонії, Давид обурився: „Я ще живий. Живий Господь, Який оберігає мене від всякої біди”. Він благословив сина на царство і Натан перед народом оголосив Соломона царем.


Учень 2. Це була радісна і, водночас, хвилююча мить для Соломона. Адже для управління могутньою державою однієї влади було замало. Молодий Соломон звернувся до Господа. Читає Святе Письмо 1 Царів 3:7-9. Ці слова були приємні Богові і за те, що не просив він ні багатства, ні слави, ні душ своїх ворогів, нагородив Господь Бог його усім цим: і багатством, і славою, і переміг ворогів його, і дав мудрості.
Учень 3 . Бог благословив царювання Соломона: під час його правління країна стала процвітати, ні війн, ні голоду не знав народ ізраїльський. Це була доба миру і добробуту. Соломон розвинув широку торгівлю з сусідніми народами і славився літературними досягненнями. Він написав 3000 приповідок, 1005 пісень, а також наукові трактати з біології та зоології. Соломон написав три книги Біблії: Приповідки, Екклезіаст і Пісню Соломонову. Весь світ дивувався мудрості царя. До сьогоднішнього дня люди дивуються його мудрим рішенням.
Про один з таких мудрих його вчинків розповідає нам Святе Письмо. Називається ця біблійна історія „Суд Соломона”. Давайте прочитаємо її в особах.
Читання в особах:
1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   26


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка