Кравченко Н. П. 2010 Розділ виставки



Сторінка1/6
Дата конвертації24.04.2016
Розмір1.15 Mb.
  1   2   3   4   5   6
МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ

ЖАШКІВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ


ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД №6

«ЗОЛОТИЙ КЛЮЧИК» м. ЖАШКІВ



Кравченко Н.П.

2010

Розділ виставки : Педагогіка розвитку особистості (науково – методичне забезпечення фізичного, інтелектуального, психологічного та соціального розвитку особистості дошкільника).
Автор: Кравченко Н.П.
Посада : вихователь ДНЗ №6 «Золотий ключик» м. Жашків
Категорія, звання: спеціаліст.
Матеріали схвалені педагогічною радою ДНЗ (протокол №3 від 20 березня 2010р.).
Анотація:
Цей посібник, «Зелена аптека» лікаря Айболить», має стати в нагоді вихователям дитячих садків у проведенні гурткової роботи за поданими циклами лабораторних робіт . Він пропонує розробки занять, що відповідають вимогам змісту Базового компоненту дошкільної освіти. Вони допоможуть познайомити малят з природою рідного краю, лікувальними властивостями лікарських рослин, звичаями та традиціями рідного народу пов’язаними з рослинним світом, тощо.

Розробки, представлені в посібнику, розкривають теми «Ліки на городі», «Цілющі ягоди», «Дерева - лікарі», «Лікарські трави».

Матеріал, що міститься в посібнику, різноманітний та цікавий: історичні та енциклопедичні довідки про рослини, їх лікувальні властивості та виготовлення ліків, легенди, віршовані твори, загадки, скоромовки, прислів’я, приказки тощо. І все це ігровій формі, адже Айболить живе у казці, і спілкуватися з ним можна за телефоном або проводити телемости, на яких знаменитий лікар ставить перед дітьми завдання і запитує, що нового, корисного дізналися під час роботи гуртка.

Діти відкриють для себе дивовижний світ природи через пошуково-дослідницьку , пізнавальну діяльність, збагатять власний словниковий запас.

Сподіваємось, що запропонований посібник стане у нагоді вихователям дошкільних навчальних закладів та батькам, які хочуть досягти того, щоб малюки росли гармонійно розвиненими, творчими особистостями.

«Треба, щоб кожний вихованець ріс мудрим мислителем і дослідником, щоб кожний крок пізнання облагороджував серце і загартовував волю.

В.О. Сухомлинський »


Дитинство – найчудовіша, найсвітліша пора людського життя. Саме в цей період закладаються культурні й духовні основи майбутньої особистості.c:\users\коля\desktop\сканирование0001.jpg

У народі кажуть, що ранок є найкращою порою доби, а дитинство – життя. Тому від того яким буде дитинство малечі великою мірою залежить все її майбутнє.

Дитина відкриває для себе світ кожного дня. Усе їй здається казковим, цікавим, захопливим. І першими провідниками дитини у цей широкий, яскравий світ мають стати дорослі, які дбають про її гармонійний розвиток, – батьки та вихователі.

Сучасний навчально-виховний процес дітей дошкільного віку вимагає якісно нового підходу до проблеми розвитку дитини. Нині говоримо про особистісний підхід у розвитку дошкільнят, про необхідність гуманізації виховання малюків.

Новий погляд на проблеми навчання дітей дошкільного віку ставить перед педагогами ряд важливих завдань, спрямованих на формування маленької особистості, створення всіх необхідних позитивних передумов її розвитку.

Дедалі більшої популярності в дошкільному навчальному закладі набуває гурткова робота, бо у цій формі роботи вбачається ще один ефективний шлях гармонійного розвитку творчої та науково спрямованої особистості.

Роботу гуртка склала на основі власного досвіду та запозиченого досвіту інноваційної педагогічної діяльності. Тому перед собою поставила мету:



  • Ознайомити дітей з народною медициною, як з видом української культури.

  • Дати елементарні знання про цілющі властивості лікарських рослин та виготовлення з них ліків.

  • Формувати вміння практично використовувати здобуті знання, сприяти розвиткові пошуково-дослідницької роботи, логічного мислення.

  • Збагачувати пам'ять, чуттєвий досвід дитини, викликати інтерес до фольклорних та авторських літературних творів.

  • Створити сприятливі умови для соціальної адаптації та емоційного комфорту дитини.

  • Виховувати пізнавальний інтерес до живої природи довкілля, народних звичаїв та традицій.

Враховуючи вікові особливості і пізнавальні можливості дітей 5 - 6 року життя в групі створила розвиваюче середовище для розвитку пізнавальних інтересів відповідно до обраної теми. Яке складалося з зони продуктивної діяльності, куди було віднесено роботу з природнім матеріалом, створення гербаріїв, альбомів про рослини. І зону пізнавальної діяльності, де організована бібліотека (пізнавальні книги про лікарські рослини, енциклопедії тощо), гербарії з лікарськими рослинами, календар збору лікарських рослин, тематичні підшивки журналів та газет «Сад і город», «Огородник», «Зелена планета», місце для виготовлення ліків, проведення експериментів.

Слідуючим кроком було складання перспективного плану роботи гуртка. Спочатку виокремила тематику циклів лабораторних робіт:



  • «Ліки на городі»

  • «Цілющі ягоди»

  • «Дерева лікарі»

  • «Лікарські трави»

Відповідно до кожного циклу розробила мету та визначила лікарські рослини, що досліджуватимуться.

Кожну лабораторну роботу поділила на роботу в інформаційно-дослідницькому та лікувально-дослідницькому центрах. Діти вчилися отримувати інформацію з різних джерел (наукових, етнографічних тощо) як в садочку так і в дома, вчилися використовувати на практиці вже здобуті знання через приготування ліків, страв.

Головним провідником в отриманні знань, умінь і навичок став літературний герой лікар Айболить. Діти спілкувалися з ним через телемости та по мобільному зв’язку. Це сприяло підвищенню пізнавальної активності, постійному інтересу до обраної теми. Лікар Айболить заохочував, підтримував, схвалював дії дітей, разом з ними шукав шляхи вирішення завдань.

До проведення гурткової роботи залучала батьків вихованців. В куточку для батьків з’явилася нова рубрика «Поради лікаря Айболить». Розробила тематику колективних консультацій, бесід, лекторіїв для батьків. Влаштовувала «Посиденьки» на яких мами, бабусі залюбки ділилися рецептами лікування та профілактики хвороб, давали цікаві поради до «Рецептів здоров’я». Це дало позитивний результат:



  • навчило батьків спілкуванню з дітьми;

  • вмінню налагодити психологічний мікроклімат сім’ї;

  • ділитися здобутками своєї сім’ї в вихованні, навчанні, розвитку своєї дитини між родинами;

  • вмінню міжродиного спілкування.

А на сам кінець хочу поділитися рецептом щастя: візьміть чашу терпіння, влийте туди повне серце любові, киньте дві пригорщі щедрості, хлюпніть гумору, посипте добротою, додайте як найбільше віри. Усе це добре перемішайте з вашим життям – і будьте щасливі!



Орієнтовний річний план роботи гуртка

«Зелена аптека» лікаря Айболить»

Назва циклу

Тематика


лабораторної роботи

Дата

проведення



Домашні завдання

у куточок для батьків



«Ліки на городі»

  1. Лабораторна робота №1

«Картопля»

Жовтень-листопад

«Рецепти здоров’я» приготувати печену картоплю

  1. Лабораторна робота №2

«Капуста»

«Рецепти здоров’я» приготувати шніцель з капусти

  1. Лабораторна робота №3

«Гарбуз»

«Рецепти здоров’я» приготувати суп молочний з гарбуза

  1. Лабораторна робота №4

«Сонях»

Виготовити саморобки з насіння соняшника

«Цілющі ягоди»

  1. Лабораторна робота №5

«Калина»

Грудень-січень

«Рецепти здоров’я» приготувати кисіль з калини

  1. Лабораторна робота №6

«Бузина»

«Рецепти здоров’я» приготувати желе з бузини

  1. Лабораторна робота №7

«Шипшина»

«Рецепти здоров’я» приготувати вітамінний напій

  1. Лабораторна робота №8

«Малина»

«Рецепти здоров’я» приготувати малиновий коктейль

«Дерева - лікарі»

  1. Лабораторна робота №9

«Верба»

Лютий-березень

Створити весняну композицію з вербових котиків

  1. Лабораторна робота №10

«Береза»

«Рецепти здоров’я» (березовий сік – здоров’я цілий рік)

  1. Лабораторна робота №11

«Липа»

Зібрати інформацію про користь липового меду.

  1. Лабораторна робота №12

«Горобина»

«Рецепти здоров’я» (ліки наших бабусь)

«Лікарські трави»

  1. Лабораторна робота №13

«Кульбаба»

Квітень-травень

«Рецепти здоров’я» приготувати кульбабовий мед

  1. Лабораторна робота №14

«Барвінок»

Виставка малюнків «Хрещатий барвінок»

  1. Лабораторна робота №15

«Ромашка»

«Рецепти здоров’я» (поділися досвідом своєї родини).

  1. Лабораторна робота №16

«Мак»

Виставка «І з маком пироги».


Цикл лабораторних робіт

«Ліки на городі»

Мета циклу: Знайомити дітей із світом овочів, закріпити та розширити знання про цінність городніх культур, їх лікувальні властивості; розкрити цілющі якості та способи виготовлення ліків з овочевих культур.

Розвивати зв’язне мовлення, збагачувати словниковий запас; викликати інтерес до фольклорних та авторських літературних творів.

Формувати вміння практично використовувати отримані знання, сприяти розвиткові пошуково-дослідницької діяльності; розвивати пізнавальні здібності дітей.

Виховувати пізнавальний інтерес до живої природи довкілля, народних звичаїв та традицій.


Лабораторна робота №1

Тема : «Картопля»c:\documents and settings\admin\рабочий стол\2010-02 (фев)\сканирование0001.bmp

Мета: Закріпити знання дітей про цілющі властивості овочів. Ознайомити із способом отримання ліків із картоплі. Сприяти розвиткові пізнавальних процесів. Розвивати словниковий запас. Удосконалювати трудові навички. Виховувати інтерес до природи.

Матеріал: статті про картоплю з журналів і газет «Сад і город», «Огородник», «Зелена планета», демонстраційний матеріал «Розповімо дітям про овочі, фрукти, ягоди», сюжетні малюнки на тему «Як вирощувати картоплю», гербарій (гудиння, квітка).

Обладнання: 3-4 картоплин, тертка, лабораторний посуд, ложечка, серветка, бинт.

Хід роботи:c:\documents and settings\admin\рабочий стол\мульти\doctor1111.png

Телеміст з лікарем Айболить:

Рецепт-загадка:

І печуть мене і варять,

Як їдять мене то хвалять,

Бо я добра і смачна.

Хто ж я, діточки, така? (Картопля)

Малята, допоможіть, будь ласка, мені зібрати цікаву та корисну інформацію про смачні ліки – картоплю.

Для початку знайдіть відповіді на слідуючі запитання:


  • Звідки у нас з’явилася картопля?

  • Що ви знаєте про картоплю?

  • Яка буває картопля?

  • Що у картоплі їстівне?

  • Чим корисна?

  • Що можна приготувати з картоплі?

  • Які картопля має лікувальні властивості?


Робота інформаційно-дослідницького центру

Історична довідка:

Колись, за часів сивої давнини, в нашому краї картоплі не вирощували. Її привезли з далекого краю Південної Америки як якесь диво. Індійці з племені кечуа (народ, що жив в південній Америці) називали її «папа». У нас ця рослина ж отримала іншу назву – «картопля». Квітками картоплі панянки прикрашали свої капелюшки та одяг. Тоді люди навіть і не знали, що картоплю можна їсти.k:\мама\мої документи\мои результаты сканировани\малюнки\2006-02 (лют)\сканирование0001.bmp



Л. Толстой «Корінці чи вершки?»

У давнину у нас ніхто не саджав картоплі. Не знали навіть, що це таке. Прочитав якось один пан, що є за морем овоч – картопля. Виписав він картоплю, посадив на городі.

Виросла картопля сильна, міцна й вся вкрилася цвітом. Потім квіти опали. Замість них з’явилися тверді, круглі кульки, схожі на горіхи. Зібрали ці кульки, засмажили їх в олії.

Покликав пан приятелів, пригощає їх новою стравою. Взяли гості до рота по смаженій кульці, жують та кривляться. Скуштував і сам господар, і невдоволено зморщився. Розлютився він та й каже:



  • Вирвіть з коренем цю гидотну!

Наступного дня вирвали рослину. Бачать – а на корінні у неї бульби. А спечемо-но бульби!

Спробували – смачно. Сподобалося і панові.



  • Ох я дурень, дурень! – каже пан, - треба ж було корінці збирати, а я

вершки смажив.

Запитання до тексту:

  • Чи відома була в давні часи людям нашого краю картопля?

  • Як нерозумний пан приготував картоплю?

  • Чи сподобалися гостям смажені вершки картоплі?

  • Що наказав зробити пан після невдалої гостини?

  • Чим закінчилося оповідання?



Енциклопедична довідка:

Картопля – однорічна, трав’яниста культура. Стебла ребристі або круглі, розлогі, висотою від 60 до 100см. Бульби картоплі – це видозмінений пагін на якому розміщені очки – бруньки. Навесні очка-бруньки проростають і їх висаджують в ґрунт. Має декілька стеблин від світло-зеленого до зелено - синього кольорів, що ростуть з однієї бульби. Цвіте рослина красивими квітками від білого, рожевого та світло-фіолетового кольорів. Врожай збирають наприкінці літа та початку осені.

Виявляється, картопля потрібна людям не тільки для того , щоб з неї готувати страви. Вона використовується і для виготовлення багатьох важливих речей: кіно - фотоплівки, лаків, якими фарбують літаки та кораблі, пластмаси, парфумів, ліків.
Робота лікувального-дослідницького центру

Сьогодні на нашу гарячу телефонну лінію зателефонував лікар Айболить. Йому потрібна допомога нашої «Зеленої аптеки». Мишенята Круть і Верть, такі були неслухи, все бігали, пустували, стрибали і ненароком перевернули чайник з окропом. Тепер лежать з обпеченими хвостиками і потребують допомоги.



Лікувальні властивості:

Картопля – це справжня вітамінна комора. Вона тривалий час не втрачає

поживних речовин та вітамінів. Варені бульби картоплі мають сечогінну і ніжну послаблю вальну дію, а ще їх використовують для лікування органів дихання при простудах. Вичавленим соком знижують високу кислотність шлунку, поліпшують роботу кишечника, лікують виразку. У народній медицині картоплю використовують, як засіб проти опіків.

Виготовлення ліків:

Давайте, малята, виготовимо для неслухів чудодійні ліки. Для цього візьмемо одну картоплину натремо обережно на тертушці, щоб утворилася кашоподібна маса. Отриману масу покладемо на серветку і прикладемо до опеченого місця. Тепер забинтуємо бинтиком. А ще можна нарізати картоплину кружальцями і теж прив’язати до опеченого місця.


З народних джерел:

Прислів'я та приказки:

  • «Картопля – другий хліб».

  • «Картопля поспіла – час братись за діло».

  • «У ледаря картопля не родить».

Прикметі вір, але перевір:

  • Поникли квіти картоплі – бути негоді.

  • Мокрий квітень, сухий май - для картоплі буде рай.

Скоромовка: Пік біля кіп картоплю Прокіп.

Загадки:

  • Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла.

  • Я росла в темній темниці, як зросла – взяли в світлиці.

З мене шкуру всі деруть, мене варять, мене труть.

Пироги з мене печуть. Відгадайте, хто ж я є, чи ви знаєте мене?k:\мама\мої документи\мои результаты сканировани\малюнки\2006-02 (лют)\сканирование01.bmp



  • Хто ховає під кущі наші супи та борщі?

  • Що копали із землі, смажили, варили,

Ще й у попелі пекли, їли та хвалили.

Поетична скарбничка:

Г. Черінь «Бараболя»

Я картопля-бараболя, розкошую серед поля.

А в землі росте моя бараболина сім’я.

Не квасоля і не біб, а картопля – «другий хліб».

З неї можна, так сказати, безліч страв приготувати.

З цього – висновок простий: без картоплі стіл пустий.



Запрошуємо до столу «Рецепти здоров’я»:

«Печена картопля»

10 картоплин, 3 яєць, 1 склянка сухарів, сіль.

Однакові за розміром картоплини помити, почистити і обваляти в яйці з сухарями та сіллю. Скласти в сковорідку з розтопленим маслом. Скропити ще й зверху маслом. Спекти в гарячій духовці. Смачного!
Лабораторна робота №2

Тема : «Капуста»

Мета: ознайомити дітей із способом виготовлення ліків від кашлю з капусти; розвивати пізнавальну діяльність, сприяти емоційному піднесенню, набувати вміння працювати разом, почуватися комфортно в колективі; формувати трудові навички: прибирання робочого місця, миття лабораторного посуду. Виховувати інтерес до народної медицини.

Матеріал: статті про капусту з журналів і газет «Сад і город», «Огородник», «Зелена планета», демонстраційний матеріал «Розповімо дітям про овочі, фрукти, ягоди», сюжетні малюнки на тему «Висаджування капусти».k:\мама\мої документи\методична робота\оформлення ппд\ппд днз №6\ппд кравченко\фото\iunskaya.jpg

Обладнання: капустина, марля, піпетка, цукор, лабораторний посуд, ложечка, серветка.

Хід роботи:

До лікаря Айболить зателефонували лісові звірята. Вони потрапили під холодний осінній дощ, і тепер захворіли. Після проведеного обстеження лікарем, з’ясувалося, що в них бронхіт, сильний кашель. Айболить призначив лікування і виписав рецепт на приготування ліків до нашої «Зеленої аптеки».

Треба про здоров’я дбати

І хороших друзів мати,

Тоді всі проблеми враз

Подолає кожен з нас.

А з якої цілющої рослини ми будемо виготовляти ліки дізнаємося відгадавши рецепт-загадку:c:\documents and settings\admin\рабочий стол\мульти\doctor1111.png

Сидить баба на грядках,

Вся закутана в хустках. (Капуста)

Телеміст з лікарем Айболить


  • Чому треба їсти багато капусти?

  • Для яких тварин капустяні листки є найбільшими ласощами?

  • Які страви з капусти готує мама?

  • Які капуста має лікувальні властивості?


Робота інформаційно-дослідницького центру

Історична довідка:

Вирощувати капусту почали ще з кінця кам’яного віку. В країнах древнього світу за свої лікувальні властивості вона завоювала велику повагу. Капусту застосовували при лікуванні багатьох недуг : лікували свіжі рани, хвороби жовчного міхура, печінку. «Капуста є овочем, який постійно підтримує бадьорий і веселий, спокійний настрій», - писав великий математик і філософ Піфагор. В Древньому Єгипті капусту відварювали і подавали в кінці обіду як солодку страву, на десерт. Древні римляни вважали, що капуста надає міцність організму і стійкість проти різних хвороб, нормалізує сон, знімає головні болі.



Енциклопедична довідка:

Капуста – дворічна рослина, всім відома городня культура, поруч з людиною п’ять тисячоліть і справедливо названа овочем №1.

Світлолюбива, не витримує затінених місць, холодостійка, але потребує багато вологи у ґрунті.

Насіння капусти кругле, темно-коричневого кольору. Висаджують рослину в ґрунт навесні із розсади.

Капусту зрізають, коли качан стає великим та твердим. Листя капусти смачні, соковиті, хрумкі.
Робота лікувального-дослідницького центру:

Лікувальні властивості:

Найщедріший і найцінніший подарунок осені – капуста. Вона багате джерело вітамінів А,В,С,Р,К мінеральних речовин, глюкози, органічних кислот.

У народній медицині капусту використовують для лікування різних хвороб, особливо при захворюваннях системи травлення, печінки, селезінки, для лікування опіків, гнійних ран, виразок, екземи. Для лікування в основному використовують сиру капусту та її сік. Вона збуджує апетит, добре впливає на роботу шлунка, надає міцність організму, стійкість проти різноманітних захворювань.

Капустяний сік з цукром – добрий відхаркуючий, протизапальний засіб. Сирим соком капусти знищують бородавки. Подрібнене свіже листя з яєчним білком кладуть на гнійні рани та опіки.

Капустяне листя зварене на молоці та змішане з висівками прикладають хворим на золотуху.

Цілющою є квашена капуста, яку використовують як профілактичний засіб проти атеросклерозу, авітамінозу. Квашена капуста багата на вітамін С.



Виготовлення ліків:

Сьогодні, ми з вами будемо виготовляти ліки проти кашлю для лісових звірят хворих на бронхіт. Для цього беремо вимите листя капусти, дрібнимо і складаємо у ступку. Товчемо макогоном до однорідної маси. Отриману кашоподібну суміш висипаємо на марлю і віджимаємо сік в склянку. В отриманий сік додаємо чайну ложечку цукру, помішуємо до повного розчинення цукру. Ось і все, чудодійні ліки готові.



З народних джерел:

Приказки:

  • «Біг як заєць із капусти».

  • «Змішав як горіх з капустою».

  • «Не смілий як цап у капусті».

  • «Унадився як заєць у капусту».


Загадки:

  • Хто голівоньку свою влітку накриває,

Аж по двадцять п’ять хустин на голівці має.

  • Сорок сорочок, сорок торочок,

Всі одягає – не застібає.

  • Вузлувата і листата, а доспіє – головата.

На нозі стоїть одній – сто сорочечок на ній.

  • Сімдесят сім одежок та всі без застіжок.

І не шиті, і не краяні, і всі в рубцях.

  • Як дитиною буваю, пелюшок тоді не маю.

Постарію, мов бабуся, в сто пелюшок одягнуся.
Поетична скарбничка:

М. Стельмах «Капуста» І. Січовик «Капуста»

Ми капусту роздягли, Качан-синок зібрався спати,

Сто одежинок зняли. Його взяла капуста-мати,

А одежинки оці Зняла півсотні сорочок

Підуть нам на голубці. Й поклала спати на бочок.

*** ***


Д. Куровський «Капустина»

Простягає капустина

Рученьки зелені,

Щоб накрапало дощу їй

Повнісінькі жмені.
Запрошуємо до столу «Рецепти здоров’я»:

«Шніцель з капусти»

1 кг капусти, 1 ст. ложка борошна, 2 яєць,

2 ст. ложки сухарів, 3 ст. ложки вершкового масла.

Цілу головку капуст без качана відварити в підсоленому молоці (воді), потім перекласти на сито, розібрати на окремі листки, товсті стебла розбити сікачем або зрізати ножем. Кожен лист скласти конвертиком, обкачати в борошні, змочити в яйці, обкачати в сухарях і з обох боків обсмажити шніцелі на вершковому маслі. Подати на тарелі. Окремо поставити сметану або сметанний соус. Смачного!


Лабораторна робота №3

  1   2   3   4   5   6


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка