Характеристика хімічних елементів малих періодів за



Скачати 92.38 Kb.
Дата конвертації29.04.2016
Розмір92.38 Kb.

Теклинська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

План – конспект

відкритого уроку у 8 класі

на тему: Характеристика хімічних елементів малих періодів за

їх місцем у

Періодичній системі і будовою атома.

Підготувала і провела урок:

вчитель хімії та біології

Олійник Тетяна Миколаївна

2012
Тема: Характеристика хімічних елементів малих періодів за їх місцем у

Періодичній системі і будовою атома.

Мета: закріпити знання про зміну властивостей елементів у періодах і групах; формувати й розвивати вміння користуватися періодичною системою для характеристики хімічних елементів малих періодів; розвивати пізнавальну активність, уміння встановлювати зв’язок між місцем елемента в періодичній таблиці й будовою атома; розвивати увагу, пам’ять, хімічну мову, логічне мислення, уміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, самостійно отримувати знання з теми, працювати з комп’ютером; формувати творчу, соціальну та інформаційну компетентності; виховувати культуру поведінки під час уроку, культуру взаємин.

Учні повинні

Знати: структуру періодичної системи, техніку безпеки роботи з комп’ютером;

Уміти: аналізувати інформацію, що міститься в періодичній системі, й використовувати її для характеристики хімічних елементів, складати схеми будови їхніх атомів, формули вищих оксидів, гідроксидів, визначати характер їхніх хімічних властивостей.

Тип уроку: повторення засвоєних знань, удосконалення вмінь і навичок.

Форми та методи: робота в групах , робота в парах , індивідуальна робота , пізнавально-пошуковий метод

Місце уроку в навчальній темі:12 урок у темі « Періодичний закон і періодична система хімічних

елементів Д.І.Менделєєва. Будова атома.»



Обладнання: періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва , картки із завданнями , комп’ютер
Хід уроку

І.Організація класу

Привітання.

Вчитель: Добрий день. Сьогоднішній наш урок хочеться почати чудовим висловом:
«Природа має лиш один секрет —
Чи тут, чи там, у Космосу глибинах,
Все: від малих піщинок до планет —
Із елементів складене єдиних.»
С. Щипачов
ІІ. Актуалізація опорних знань

Вчитель: Про що саме піде мова на уроці, спробуйте відгадати у загадці:

У тридесятім царстві,

В усім відомім государстві

Були собі сім братів

І вісім сестер.

Кожна мала по дві дочки,

А брати - по два синочки.

Якщо хімію ти знаєш,

Умить загадку відгадаєш.

(Господарство -Періодична система хімічних елементів, брати -періоди, сестри -групи,

дочки -підгрупи, синочки -ряди)


Питання до учнів: А які брати є винятком з цієї загадки?
Вчитель: для того, щоб далі активно працювати, нам потрібно простимулювати наші сили, для цього ми проведемо невелику розминку ,яка називається «сходинки». Кожна сходинка відповідає різним рівням навчальних досягнень знань, тому ви самі зорієнтуєтесь ,питання якої сходинки ви оберете

«Сходинки»: учні самі вибирають рівень питання
І рівень:

  1. З чого складається атом?

  2. Що таке період ,які вони бувають?

  3. Що таке група?

ІІрівень:

  1. Як змінюються металічні властивості у періодах (послаблюються, а неметалічні- посилюються)?

  2. Сформулюйте періодичний закон Менделєєва

  3. Яку форму мають s і p орбіталі?

ІІІ. Рівень:

  1. Скільки електронів містить другий енергетичний рівень?

  2. Що таке електронегативність і як вона змінюється в групах та періодах?

  3. Як швидко визначити число енергетичних рівнів хімічного елемента?


ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності, повідомлення теми, цілей уроку

Вчитель: розминка пройшла чудово,ми з вами достатньо озброєнні знаннями про періодичний закон Д.І.Менделєєва, про будову атома, тому на уроці ми закріпимо наші вміння користуватись періодичною системою, а також знання про основні класи неорганічних сполук .Час оголосити тему нашого уроку :«Характеристика хімічних елементів малих періодів за їх місцем у періодичній системі і будовою атома».

Перед вами дерево, а ваші сподівання щодо уроку хочеться порівняти з квітами ,і тільки завдяки вашій наполегливій праці ми побачимо чи «перетворяться» вони в кінці уроку на плоди ваших сподівань.

(діти пишуть свої сподівання на квітах-шаблонах і чіпляють до дерева)

ІІІ. Засвоєння вмінь і навичок

Вчитель: характеристику хімічних елементів ми будемо здійснювати за планом (план на ватмані – до дошки), давайте його розглянемо (читають)

А які саме хімічні елементи ми будемо характеризувати, спробуйте відгадати (презентація про Натрій і Карбон)
Групова робота (одна група характеризує Натрій ,інша –Карбон), потім презентують.
Вчитель: Що ви помітили після порівняння? (різні властивості)

Чому? (тому що на зовнішньому рівні різна кількість електронів)

В якого елемента радіус більший? Електронегативність менша? Чому?
Робота в парах:

Вправа «знайди помилку»

Характеристика хімічного елемента Фосфора

Робота в парах (на дошці лист із записом помилок, а в парах - запис на листках, учні виправляють помилки, потім по піднятій руці дають відповіді)



  1. Порядковий номер Фосфора 16, кількість протонів – 16

  2. Хімічний символ Фосфора –F

  3. Має 5 енергетичних рівнів, заповнених електронами

  4. На зовнішньому енергетичному рівні - 2електрони

  5. Формула вищого оксиду – P

  6. Сполуку з воднем не утворює

Вчитель: а тепер спробуємо розгадати кросворд, а за правильні відповіді він віддячить сюрпризом



1.

М


О


3.

Л



4.

О


5.

Д



6.

Ц


7.

І



  1. Метал третього періоду, який утворює оксид, загальна формула якого (Алюміній)

  2. Хімічний елемент, який утворює газ, що входить до складу повітря.(Оксиген)

  3. Атомна маса цього хімічного елемента 9.(Берилій)

  4. Заряд ядра +5.(Бор)

  5. Електронна формула 1.(Гідроген)

  6. Хімічний елемент третього періоду, на зовнішньому енергетичному рівні якого

4 електрони.(Силіцій)

  1. ? +7 ) )

2 5 (Нітроген)
Вчитель: а тепер подивіться на кросворд, він нам підказує, як ми працюємо на уроці…

Ви чудово впорались із завданням, тому зараз проведемо невеличкі змагання


Вправа «Хімічні перегони» (кожен учень виконує індивідуально)

За певними ознаками визначити хімічний елемент письмово на листках кожен окремо, хто перший:



  1. Нуклонне число -24 (Магній)

  2. Має 7 електронів (Нітроген)

  3. Має 10 нейтронів (Флуор)

  4. Знаходиться у 3 періоді 7 групі (Хлор)

  5. Відносна атомна маса -7.(Літій)

  6. Заряд ядра +5 (Бор)

  7. Елемент третього періоду, на зовнішньому енергетичному рівні 5електронів (Фосфор)

  8. Електронна формула 1S22S22P63S23P1(Алюміній)

  9. Має 6 нейтронів (Карбон)

  10. Елемент 2періоду, на зовнішньому енергетичному рівні 2електрони (Берилій)


Розв’язування задач біля дошки:
№1

Визначте хімічний елемент, який знаходиться в ІІ групі, відносна молекулярна маса гідроксиду якого дорівнює 58.(Магній)

Цікавинка: Мінерали, до складу яких входить магній, використовувалися людиною, починаючи з кам'яного століття. Зелений, змішаний магнієво-кальцієвий мінерал має велику "в'язкість", він не розтріскується, не розшаровується при ударі. З цього мінералу первісні люди виготовляли перші, примітивні інструменти. Зразки таких знайдених у розкопках інструментів можна побачити в багатьох музеях. За цим мінералом збереглася назва, дане йому лікарями давнини - "нефрит". Вважалося, що розмелений порошок нефриту допомагає при захворюваннях нирок.
№2

Визначте хімічний елемент, який знаходиться в ІІІ групі, відносна молекулярна маса гідроксиду якого дорівнює 78.(Алюміній)

Цікавинка: Першим виробом з алюмінію було брязкальце, виготовлене для французького імператора Наполеона III в 50-х роках ХІХ століття. Крім того, Наполеон дуже часто дарував своїм найпочеснішим гостям ножі і виделки, зроблені з чистого алюмінію. У ті часи алюміній був такий рідкісний, що його ціна перевищувала ціну золота.
ІV. Закріплення вивченого

Тести


  1. Який з елементів утворює летку сполуку з Гідрогеном типу R?

А) №6;

Б) №7;


В) №8;

Г) №9.


2. Атомне ядро якого елемента містить 15 протонів і 16 нейтронів:

А) силіцію;

Б) фосфору;

В) сульфуру;

Г) хлору.

3.Протонне число елемента, атом якого має на зовнішньому рівні 4 електрони, дорівнює?

А) 144


Б) 20;

В) 12;


Г) 22

4. Атом якого елемента має електронну конфігурацію 12233?

А) S;


Б) Mg;

В) O;


Г) H.
5. Заряд ядра карбону:

А)+12;


Б) -12;

В)+6;


Г) -6.

6. Яка у фосфора кількість рівнів, заповнених електронами:

А)2;


Б)3;

В)5;


Г)4.


7.Скільки у алюмінію електронів на зовнішньому рівні:

А)2;


Б)3;

В)8;


Г)6

8.У періоді зі збільшенням заряду ядра неметалічні властивості:

А) послаблюються;

Б) посилюються;

В) не змінюються



9. Укажіть кількість нейтронів у карбону:

А)6;


Б) 12;

В) 18;


Г) 18

10. Укажіть елемент з найбільшою електронегативністю:

А)Be;


Б)C;

В)F;


Г)S.


1.Б

2.Б

3.В

4.А

5.А

6.Б

7.В

8.А

9.Г

10.В



V. Підведення підсумків
Сьогодні на уроці нами пророблено багато роботи, хотілося б взнати які враження склались у вас від уроку, пропоную зробити висновок, чи справдились ваші очікування, які ви на початку уроку у вигляді квітів вішали на дерево, якщо так ,то змініть їх на яблука
Оцінювання
Домашнє завдання: дати характеристику хімічним елементам Si та Cl за планом і знайти цікаву інформацію про ці елементи.


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка