Перелік питань:
|
1.
|
Основний обмін студента складає 1700 ккал. На що витрачається в основному ця енергія?
|
A.
|
На фізичну роботу студента.
|
B.
|
На розумову роботу студента.
|
C. *
|
На підтримку фізіологічних функцій організму.
|
D.
|
На терморегуляцію.
|
E.
|
На засвоєння їжі.
|
2.
|
Добові енерговитрати працівника виробництва лікарських препаратів складають 2500 ккал. Визначите складові частини добових енерговитрат.
|
A.
|
Основний обмін, термогенна дія їжі.
|
B.
|
Основний обмін, енерговитрати на фізичну роботу.
|
C.
|
Енерговитрати на роботу і термогенну дію їжі.
|
D. *
|
Основний обмін, специфічно-динамічна дія їжі, енерговитрати на різні види діяльності.
|
E.
|
Енерговитрати на фізичну і розумову роботу.
|
3.
|
Необхідно визначити основний обмін людини розумової праці. Запропонуєте найбільш об'єктивний метод.
|
A.
|
Табличний.
|
B. *
|
Прямої калориметрії.
|
C.
|
Непрямої калориметрії.
|
D.
|
По газообміну.
|
E.
|
Хронометражний.
|
4.
|
У раціоні харчування лікаря-фармацевта міститься 57 г білків, 67 г жирів і 334 г вуглеводів. Добові енерговитрати складають 2300 ккал. Чи покривається потреба його організму в поживних речовинах?
|
A.
|
Покривається у всіх поживних речовинах.
|
B.
|
Покривається тільки в білках.
|
C.
|
Покривається тільки в жирах.
|
D. *
|
Покривається тільки у вуглеводах.
|
E.
|
Не покривається у всіх поживних речовинах.
|
5.
|
Провізор-асистент виконує роботу з коефіцієнтом фізичної активності 1,6. Визначите групу інтенсивності праці.
|
A.
|
Перша.
|
B. *
|
Друга.
|
C.
|
Третя.
|
D.
|
Четверта.
|
E.
|
П'ята.
|
6.
|
При розрахунку добових енерговитрат були використані основний обмін і енерговитрати на різні види діяльності. Визначите правильність розрахунку енерговитрат
|
A.
|
Правильний.
|
B.
|
Враховані всі енерговитрати.
|
C.
|
Неправильний, не враховані енерговитрати на фізіологічні функції.
|
D. *
|
Не враховані енерговитрати на специфічно-динамічну дію їжі.
|
E.
|
Не враховані енерговитрати на роботу.
|
|
7.
|
Необхідно визначити добові енерговитрати хронометражно-табличним методом. Що необхідно врахувати при хронометражному спостереженні?
|
A.
|
Вид діяльності, основний обмін.
|
B.
|
Час виконання видів діяльності, КФА.
|
C.
|
Коефіцієнт фізичної активності.
|
D.
|
Основний обмін.
|
E. *
|
Вид діяльності, час його виконання.
|
8.
|
Добові енерговитрати фармацевта-провізора складають 2300 ккал. У добовому раціоні лікаря міститься 120 г жирів. Калорійна квота жирів 30 %. Оцініть вміст жирів в раціоні харчування.
|
A.
|
Недостатній
|
B.
|
Дефіцит складає 30 г
|
C.
|
Надмірне, вище за норму на 20 г
|
D. *
|
Вище за норму на 40 г
|
E.
|
Відповідає фізіологічній потребі.
|
9.
|
У раціоні харчування працівника виробництва лікарських препаратів міститься 100 г білків, 100 г жирів, 400 г вуглеводів. Добові енерговитрати робочого складають 2890 ккал. Чи покриваються добові енерговитрати робочого?
|
A.
|
Не покриваються.
|
B.
|
Дефіцит складає 200 ккал.
|
C.
|
Не дістає в раціоні жирів.
|
D.
|
Не дістає в раціоні вуглеводів.
|
E. *
|
Повністю покриваються.
|
10.
|
Передбачається визначити добові енерговитрати хронометражно-табличним методом. Розкрийте зміст даного методу;
|
A.
|
Визначається основний обмін і коефіцієнт фізичної активності.
|
B. *
|
Проводиться розрахунок добових енерговитрат за основним обсягом з урахуванням КФА.
|
C.
|
Хронометраж доби і розрахунок по таблицях Гарріса і Бенедикта.
|
D.
|
Визначається час на різні види діяльності, маса тіла і калориметричні коефіцієнти.
|
E.
|
Час виконання роботи і специфічно-динамічна дія їжі.
|
11.
|
У раціоні харчування аптечного працівника міститься 50 міліграм вітаміну С. Пациент відзначає зниження працездатності, загальну слабкість, припухлість і кровоточивість ясен. Був поставлений діагноз С-гиповітаміноз. Дайте рекомендації по раціоналізації харчування:
|
A.
|
Збільшити в раціоні вміст м'яса і м'ясних продуктів.
|
B.
|
Включити в раціон морські продукти.
|
C. *
|
Включити в раціон свіжі овочі і фрукти.
|
D.
|
Включити в раціон рибу і рибні продукти.
|
E.
|
Збільшити в раціоні вміст свіжої моркви.
|
12.
|
У режимі харчування 4-х кратний прийом їжі, інтервал між прийомамы 5 годин. Їжа приймається щодня в одні і ті години, час на прийом 30-60 хвилин. Розподіл калорійності по прийомам: перший сніданок – 20 %, другий сніданок – 15 %, обід – 45 %, вечеря – 20 %. Оцініть режим харчування:
|
A.
|
За всіма показниками відповідає фізіолого-гігієнічним вимогам.
|
B.
|
За всіма показниками не відповідає фізіолого-гігієнічним вимогам.
|
C.
|
Інтервал між прийомами великий.
|
D. *
|
Розподіл калорійності по прийомам неправильний.
|
E.
|
Час на прийом їжі недостатній
|
13.
|
Оцініть збалансованість харчування за вмістом в раціоні мінеральних речовин. Кальцію в раціоні – 1000 міліграм, фосфору – 600 міліграм, магнію – 500 міліграм.
|
|
A.
|
Харчування збалансоване за всіма показниками.
|
B.
|
Низький вміст магнію.
|
C.
|
Високий вміст кальцію.
|
D.
|
Харчування збалансоване по кальцію і фосфору.
|
E. *
|
Харчування незбалансоване за всіма показниками.
|
14.
|
Добові енерговитрати робітника фармацевтичного підприємства складають 3600 ккал. У організмі робочого в добу виробляється 2500 ккал.Оцініть стан енергетичного балансу.
|
A.
|
Патологічний
|
B.
|
Преморбідний
|
C.
|
Позитивний
|
D. *
|
Негативний
|
E.
|
Збалансований.
|
15.
|
Фасувальник фармацевтичної фабрики виконує роботу з КФА 1,9. Визначте групу інтенсивності праці.
|
A.
|
Перша.
|
B.
|
Друга.
|
C. *
|
Третя.
|
D.
|
Четверта.
|
E.
|
П'ята.
|
16.
|
З діагностичною метою необхідно визначити у хворого основний обмін. Виберіть найбільш об'єктивний метод.
|
A.
|
Табличний.
|
B. *
|
Прямої калориметрії.
|
C.
|
Непрямої калориметрії.
|
D.
|
Розрахунковий.
|
E.
|
Хронометражно-табличний.
|
17.
|
До складу аптечних установ входять виробничі, санітарно-побутові, допоміжні і адміністративні приміщення. Виберіть допоміжні приміщення:
|
A. *
|
Розпаковувальна.
|
B.
|
Кабінет завідуючої аптеки.
|
C.
|
Комора чистої білизни.
|
D.
|
Розфасовувальна.
|
E.
|
Кабінет провізора-аналітика.
|
18.
|
До складу аптечних установ входять виробничі, санітарно-побутові, допоміжні і адміністративні приміщення. Виберіть виробничі приміщення:
|
A. *
|
Асистентська, розфасовувальна.
|
B.
|
Кімната чергового фармацевта.
|
C.
|
Приміщення для занять з персоналом.
|
D.
|
Розпаковувальна.
|
E.
|
Матеріальна.
|
19.
|
Центральна аптека розташована в центрі міста, поблизу промислових підприємств і великої автомагістралі| з| інтенсивним рухом. Оцініть|оцінюватимете| розташування аптеки.
|
A.
|
Місце розташування правильне.
|
B.
|
Аптека має хороше сполучення.
|
C.
|
Аптека наближена до населення.
|
D. *
|
Центральна аптека розташована правильно, в центрі міста.
|
E.
|
Аптека розташована неправильно, оскільки близько знаходяться промислові підприємства і автомагістраль.
|
|
20.
|
Аптека розміщена на околиці міста. У складі приміщень має асептичний блок. По розі вітрів розміщена з підвітряного боку по відношенню до промислових підприємств з шкідливими викидами. Оцініть розміщення аптеки.
|
A.
|
Розміщена правильно, оскільки аптека повинна знаходитися з підвітряного боку до будь-яких промислових підприємств.
|
B. *
|
Неправильно, необхідне розміщення аптеки з навітряного боку по відношенню до підприємств.
|
C.
|
Розміщення неправильне, необхідно в центрі міста.
|
D.
|
Розміщення правильне, аптека повинна розміщуватися на околиці міста.
|
E.
|
При розміщенні аптеки не враховується роза вітрів.
|
21.
|
Щільність забудови ділянки аптеки складає 20 %, площа зелених насаджень – 50 %. Оцініть планування ділянки.
|
A.
|
Всі показники відповідають гігієнічним нормативам.
|
B. *
|
Всі показники не відповідають гігієнічним нормативам.
|
C.
|
Щільність забудови повинна бути більше 20 %.
|
D.
|
Площа зелених насаджень повинна бути менше 50 %.
|
E.
|
Площа зелених насаджень повинна бути не більше 50 %.
|
22.
|
У аптеці необхідно виміряти температуру повітря. Виберіть прилад для вимірювання температури:
|
A.
|
Анемометр.
|
B. *
|
Термометр.
|
C.
|
Гігрометр.
|
D.
|
Барометр.
|
E.
|
Кататермометр.
|
23.
|
У асептичному блоці аптеки визначали відносну вологість розрахунковим методом. Які показники при цьому використовували?
|
A.
|
Точку роси.
|
B. *
|
Абсолютну і максимальну вологість.
|
C.
|
Абсолютну вологість.
|
|