Безалкогольні газовані напої



Скачати 22.92 Kb.
Дата конвертації24.04.2016
Розмір22.92 Kb.
Безалкогольні газовані напої
У теплу пору року зростає попит на напої та мінеральні води. Та купуючи цю продукцію, ми чомусь дуже рідко замислюємося, якої ж вона якості. Хочеться просто «втамувати спрагу». То що ж ми п’ємо? Розібратися з цим питанням нам допоможе начальник відділу з оцінки відповідності харчової продукції ДП «Полтавський регіональний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації» Оксана Гньотова.

У нашому регіоні є два виробники безалкогольних напоїв: товариство «Світанок» (м. Полтава) та «Ранок» (м. Зіньків). У Кременчуцькому районі також є місцеві виробники. Якість цієї продукції контролюють фахівці Кременчуцької філії ДП «Полтавастандартметрологія».

Продукція обох підприємств має сертифікати відповідності. Сертифікація є доволі складною процедурою, що включає аналізування стану вхідного контролю сировини та допоміжних матеріалів, технологічного контролю виробництва, нормативної та технологічної документації, стану обладнання, дотримання санітарно-гігієнічних вимог та багато іншого.

При сертифікації ми окремо звертаємо увагу, щоб на будь-яку тару, скляну чи пластикову, був висновок санітарно-епідеміологічної експертизи. У ньому повинна вказуватися галузь застосування, тобто чи придатна тара для зберігання води і напоїв. Також проводиться ідентифікація продукту за маркуванням – перевіряється щоб етикетка відповідала вимогам ЗУ «Про безпечність та якість харчових продуктів», ЗУ «Про захист прав споживачів» та стандарту на безалкогольні напої.

Безалкогольні газовані напої можуть виготовлятися з використанням або цукру, або синтетичних підсолоджувачів. Що стосується напоїв, місцевого виробництва, то їх виготовляють з додаванням підсолоджувачів. Також до складу цих продуктів входять ароматизатори, барвники, консерванти (наприклад, бензоат натрію) та інші харчові добавки.

Безалкогольний напій, у якому цукор цілком замінено підсолоджувачами є низькокалорійним. Проте це ще не означає, що продукт, на етикетці якого зазначається 0ккал, можна вживати з дієтичною метою. Безконтрольне споживання аспартаму призводить до накопичення в організмі небезпечної кількості метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення пам’яті та зору.

Що стосується застосування у напоях інших синтетичних добавок, то варто зазначити, що в Україні перелік харчових добавок, дозволених до використання у продуктах харчування, затверджується постановами Кабміну. На сьогодні він включає 222 найменувань (для порівняння, в США їх близько півтори тисячі).

Останнім часом з’явилося багато напоїв, на маркуванні яких зазначається «Із додаванням соку». Сік у них дійсно є, якщо ж ні – то це просто фальсифікат, і до сертифікованого продукту він жодного стосунку не має. На жаль, виявити підробку «на око» не можливо, для цього необхідна спеціально обладнана лабораторія.



Варто розрізняти такі поняття як напій безалкогольний соковмісний (з вмістом соку від 1,0% до 9,9% включно); напій безалкогольний соковий (вміст соку 10,0-40,0%), напій безалкогольний на ароматизаторах (з використанням смако-ароматичних добавок, емульсій) та напій безалкогольний на пряно-ароматичній рослинній сировині (виготовлений з використанням екстрактів, настоїв, концентратів пряно-ароматичної рослинної сировини).

Тож, перед тим як освіжитися пляшечкою напою, звертайте увагу на його склад.


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка