Тема. Властивості вод Світового океану Мета: поглибити і систематизувати знання учнів про Світовий океан шляхом вивчення властивостей його вод; ознайомити з поняттям



Скачати 63.69 Kb.
Дата конвертації30.04.2016
Розмір63.69 Kb.
Тема. Властивості вод Світового океануhttp://www.gemnata.com/wp-content/uploads/2011/11/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b0-1024x1004.jpg

Мета: поглибити і систематизувати знання учнів про Світовий океан шляхом вивчення властивостей його вод; ознайомити з поняттям «солоність»; з’ясувати, які чинники впливають на солоність та температуру води в океані; формувати навички визначення за картами атласу температури і солоності вод Світового океану; розвивати пошуково-дослідницькі якості; виховувати інтерес до пізнання водної оболонки Землі.

Обладнання: фізична карта океанів, атласи, підручники, ватман, маркери,

сіль, банка з чистою водою, схема «Види руху океанічних вод».



Тип уроку: комбінований

Фома проведення: урок-дослідження

Епіграф до уроку: «Морською водою спрагу не вгамувати»

(Народна мудрість»)

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь учнів.

Географічна гра «Підбери пару»

Океан

Море

1. Індійський

2. Тихий


3. Атлантичний

4. Північний

Льодовитий


1. Охотське

2. Коралове

3. Море

Лаптєвих


4. Аравійське

5. Саргасове

6. Червоне





Океан

Острови

1. Індійський

2. Тихий


3. Атлантичний

4. Північний Льодовитий



1. Гавайські

2. Сейшельські

3. Нова Земля

4. Мадагаскар

5. Шрі-Ланка

6. Св.Єлена

7. Північна Земля





Океани

Півострів

1. Індійський

2. Тихий


3. Атлантичний

4. Північний Льодовитий



1. Каліфорнія

2. Ямал


3. Флорида

4. Самалі

5. Лабрадор

6. Камчатка




Прийом «Географічна лабораторія» ( доповнити схему)

ВИДИ РУХУ ОКЕАНІЧНИХ ВОД


Х В И Л І

Т Е Ч І Ї



?

ЦУНАМІ

?



ТЕПЛІ

?




П Р И Ч И Н И




?




ЗЕМЛЕТРУС

ВІТЕР

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів

Бесіда за запитаннямиd:\documents and settings\admin\рабочий стол\школа\p6220041.jpg

1. Наведіть приклади речовини, що легко розчиняються у воді?

2. Чи куштували ви морську воду на смак? Яка вона? Чи можна її пити?

Ось як про морську воду пише геолог Н.Ф. Познанська:



«…Чому річки течуть до моря,

А вода там завжди солона?

Може, від злого горя?

Чому океанську воду

Вважають рідкою рудою,

Але копалини корисні

Ховаються, наче навмисно?

У новому сторіччі, може,

Наука нам допоможе

Таємниці природи розкрити,

Нарівні з Сонцем

Воду оцінити?»
Прийом «Чомучка»

Спробуйте самостійно дати відповіді на такі запитання:



  • Чому вода в океані солона?

  • Чому океанічна вода не замерзає за 0 градусів Цельсія?

  • Чому в Червоному морі солоність води вища за середню океанічну?

  • Чому на дні Маріанської западини температура води - + 2 градуси Цельсія, якщо сонячні промені туди зовсім не проникають?

Ви не можете самостійно пояснити перераховані явища. Тому сьогодні

на уроці ми спробуємо все це з’ясувати.



IV. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Ви знаєте , що вода – добрий розчинник. Важко знайти речовину, яка б не була розчинена в Світовому океані. Багато з цих речовин людина використовує в господарській діяльності. Можливо, наступить час, коли Світовий океан стане єдиним джерелом корисних копалин. До того ж Океан нагромаджує безліч тепла, поступово віддаючи його атмосфері. Які властивості його вод зумовлюють названі особливості?

У всіх морях і океанах Землі вода має гірко-солоний смак. Солоний смак воді додає кухонна сіль, гірки – солі магнію. Солі, як і сама вода океанів, потрапляють на земну поверхню передусім з надр Землі (особливо активно цей процес йшов на зорі формування нашої планети). Солі приносяться в Океан і річковими водами. У водах океану виявлені алюміній, мідь, срібло, золото (в дуже малих кількостях). Загальна кількість розчинених речовин величезна: якщо випарити всю воду, вони покриють дно океану шаром у 60р., тому однією з властивостей вод Світового океану є солоність.

Прийом «Експеримент» d:\documents and settings\admin\рабочий стол\уроки\p6230018.jpg

Візьмемо банку об’ємом 1л і наповнимо водою з водопроводу. Як ви думаєте, яка вона на смак? Так, прісна. А тепер додамо до води 2г кухонної солі. Якою стане вода? Тепер вона має певну солоність.



Солоність - це кількість грамів речовин, розчинених в одному літрі води. Солоність води позначаються символом S і виражається в проміле, тобто в тисячних частках, і позначається так: %0. Середня солоність океанічної води становить приблизно 35%0. Солоність прісної води складає менше 1%0, тобто води річок також солоні, але незначно в порівнянні з океанічними. Однак саме річкові води стали причиною того, що за мільйони років вода в Океані ставала все більш солоною.

Прийом «Географічний практикум» (Робота з картами атласу «Солоність вод Світового океану»)

  1. Як позначається солоність на карті?

  2. Чи скрізь у Світовому океані однакова солоність води?

  3. Яка солоність вод Світового океану:

а) у при екваторіальних широтах (34-35%0);

б) тропічних широтах (37%0);

в) помірних широтах (35%0);

г) приполярних широтах (32-33%0)



  1. Що впливає на солоність вод Світового океану? Які природні явища зменшують солоність? Які збільшують?

  2. Найсолоніше море Землі – це Червоне море (42%0). Якими причинами можна пояснити високу солоність води цього моря?

  3. Чому солоність багатьох морів і заток відрізняється від середньо океанічної? Поясніть це на прикладі солоності води Чорного (18%0), Карського (10%0), Балтійського (11%0) морів.

Розв’язування задачі

Обчисліть, скільки кілограмів різних речовин можна отримати з 1т. чорноморської води, якщо її солоність 18%0



Розв’язок:

Один літр води має масу приблизно 1кг значить, в 1кг чорноморської води розчинено 18г речовини. Тоді в 1т:

18 х 1000 = 18000г = 18кг

Розповідь учителя.

Іншою властивістю морської води є її температура.



Прийом «Географічний практикум» (Робота з картами атласу)

  1. За легендою карти океані визначте, як позначається температура поверхневих вод?

  2. Як температура поверхневих вод змінюється від берегів острова Гренландія до 400 пд.ш. в Атлантичному океані? Від берегів Камчатки до берегів Нової Зеландії уздовж 150-1800 сх.д. в Тихому океані? Уздовж західних берегів Північної і Південної Америки?

  3. Як змінюється температура поверхневих вод Океану від екватора до полюсів?

  4. У яких широтах температура поверхневих вод майже не змінюється?

  5. Де проходить межа плавучих льодів?

Розповідь учителя.

Температура води змінюється не тільки з широтою, але і з глибиною: вона знижується поступово до глибини 1000м., де стабілізується на +2…+30С. У деяких місцях, де викидається магма, температура глибинних вод може сягати +4000С. При середній солоності замерзання морської води відбувається при негативній температурі близько 20С.



Бесіда за запитаннями

  1. Чому зі збільшенням глибини температура води знижується?

  2. У яких районах температура глибинних вод сягає +4000 С?

  3. Чому температура замерзання океанічної води нижча за 00С?

VІ. Закріплення нових знань і умінь учнів

Навчальна гра «Підкажіть Незнайці»

  1. Океанічні води мають дві основні властивості…

  2. Океанічна вода має смак…

  3. Середня солоність океанічної води…

  4. Солоність вимірюється в …

  5. Температура поверхневих вод змінюється від екватора до…

  6. З глибиною температура від …

  7. Після глибини 1000 – 1400м. температура води починає…

  8. Крім солей у морській воді є такі речовини…

Прийом «Шпаргалка»

Завдання. Користуючись текстом підручника та отриманими на уроці новими знаннями, складіть опорний конспект – схему до теми «Властивості вод Світового океану», який стане вашою «шпаргалкою». Продемонструйте свою творчу роботу.d:\documents and settings\admin\рабочий стол\уроки\p6220011.jpg

VІ. Домашнє завдання

  1. Опрацювати текст підручника.

  2. Об’єднатися в групи по 5-6 учнів та підготувати творчі проекти про багатства Світового океану.


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка