Пояснювальна записка до кожного учня треба підійти, побачити його труднощі



Скачати 307.28 Kb.
Дата конвертації26.04.2016
Розмір307.28 Kb.


Відділ освіти

Селидівської міської ради

Міський методичний кабінет

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ТА ДИКТАНТИ ДЛЯ УРОКІВ ОБСЛУГОВУЮЧОЇ ПРАЦІ В 5-9 КЛАСАХ


розроблені вчителем трудового навчання

вищої кваліфікаційної категорії

Гірницької загальноосвітньої школи

І-ІІ ступенів № 18 м.Селидового

Сергєєвою Інною Анатоліївною

2013


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До кожного учня треба підійти,

побачити його труднощі,

кожному необхідно дати тільки

для нього призначене завдання.

В.О.Сухомлинський


Сьогодні суспільство висуває високі вимоги до характеру та змісту праці, підготовки молоді до життя. Сучасна школа має виховувати людину, яка мислить і прагне творити, - людину талановиту, всебічно розвинену. Тому вдосконалення процесу трудової підготовки учнів є одним з основних завдань сучасної школи.

Проблема загострюється через недостатнє забезпечення уроків трудового навчання (обслуговуючої праці) необхідним навчально – методичним матеріалом, посібниками, підручниками. Тестові завдання та диктанти - один із методів програмованої перевірки знань учнів. Результати використаних тестових завдань і диктантів дають кількісну характеристику досягнень учнів з предмету “Трудове навчання”, а також показують рівень їх загального розвитку.

Даний матеріал дозволяє за короткий час перевіряти вивчений матеріал, полегшує процес обробки результатів перевірки.

Даний посібник допоможе вчителям урізноманітнити роботу на уроці, ненав’язливо здійснювати швидкий оперативний контроль знань на етапах актуалізації опорних знань або етапі закріплення нових знань і вмінь учнів.

Поданий матеріал можна вміло використовувати на уроках у вигляді ігор: “Блеф – клуб”, “Так чи ні”, “Правильно – неправильно”, що сприятиме розвитку мотивації до навчання та допоможе розвинути пам’ять, увагу, уяву, мислення учнів.

Завдання тестів або диктантів органічно входять до структури уроку і займають не більше 5-7 хвилин. Таким чином учні зможуть самостійно перевіряти свої знання або знання партнера методами самоконтролю або взаємоконтролю. Результати завдань підлягають кількісному підрахуванню, на основі якого виставляються оцінки. Для цього кожне тестове завдання оцінюється в балах. Бали підраховуються за кількістю правильних відповідей. Часто кількість балів за одне завдання залежить від складності запитання, але в сумі кількість балів повинна складати 12.

Досвід роботи показує високий рівень зацікавленості учнів під час виконання завдань такого типу.


5 клас

Технологія виготовлення швейних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Тимчасове з’єднання нитками двох деталей, приблизно однакових за

розмірами, називається зметуванням.

  1. З’єднання нитками двох або кількох деталей,приблизно однакових за

розміром, називається зшиванням.

  1. Тимчасове з’єднання нитками малої деталі з великою називається

приметування.

  1. З’єднання нитками різних за розмірами деталей називається пришиванням.

  2. Для зберігання зрізів деталей від пошкодження, обсипання служать

петельні шви.

  1. Видалення зминів й заломів на тканині або виробі називається

пропрасуванням.

  1. Зменшення товщини шва, згину чи краю деталі прасуванням, називається

розпрасуванням.

  1. Укладання припусків на шов чи складки на один бік і закріплення їх у

такому положенні праскою називається запрасуванням.

Підсумок опитування 1+, 2+, 3+, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+.


Диктант

Так +, ні –



  1. Моделювання – це зміна викрійки у відповідності з новою моделлю

  2. Лінії видимого контуру на кресленні виконують суцільною тонкою лінією.

  3. Ножиці необхідно передавати лезом уперед.

  4. Модель – це зразок виробів.

  5. Іноді під час пошиву швейних виробів можна користуватися іржавою голкою.

  6. Моделюванням займаються художники – модельєри.

  7. Світло на деталь, яка обробляється, під час пошиву повинно падати праворуч.

  8. Махове колесо під час роботи на швейній машині повинно крутитися на вас.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+
Диктант

Так +, ні –



  1. Текстильні волокна – це маленькі, тоненькі, гнучкі та міцні тіла.

  2. До натуральних волокон рослинного походження належить азбест.

  3. До природних волокон тваринного походження належить хутро та натуральний шовк.

  4. До хімічних волокон належить льон, бавовна, коноплі.

  5. Тканина складається з переплетених ниток.

  6. Нитки, які йдуть уздовж тканини, називаються утоком.

  7. У гладко фарбованої тканини зворотна сторона більш ворсяна.

  8. Вузлики, петельки, кінчики обірваних ниток завжди знаходяться на зворотній стороні тканини.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5+, 6-, 7+, 8+.
Робота на швейному обладнанні

Диктант

Так +, ні –



  1. При роботі на швейній машині світло на деталь, яку обробляють, повинно падати праворуч.

  2. Моталка призначена для намотування ниток на шпульку.

  3. Найтонша голка у швейній машині має номер 120.

  4. Махове колесо у швейній машині повинно крутитися від себе.

  5. Зшивний шов служить для обробки краю виробів.

  6. Під час роботи на швейній машині не слід тягнути тканину та підштовхувати її під голку.

  7. Шов упідгін служить для з’єднання деталей одягу.

  8. Ручна швейна машина більш швидка, ніж ножна, що підвищує продуктивність праці.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4-, 5-, 6+, 7-, 8-.
Елементи графічної грамоти

Диктант

Так +, ні –



  1. Креслення деталі – це документ, який містить зображення деталі та дані, які необхідні для її виготовлення.

  2. Масштаб зменшення застосовують тоді, коли потрібно накреслити деталі дуже маленьких розмірів.

  3. Суцільною товстою основною лінією зазначають лінії невидимого контуру деталі.

  4. Осьові та центрові лінії на кресленні виконують штрихпунктирною лінією.

  5. Технічний малюнок виконується без креслярських інструментів.

  6. Лінії видимого контуру на кресленні виконують суцільною тонкою лінією.

  7. Масштабом називають число, яке показує, у скільки разів зображення на кресленні більше або менше самої деталі.

  8. Креслення виконують на спеціальному креслярському папері за допомогою креслярських інструментів.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4+, 5+, 6-, 7+, 8+.

Проектування виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Виготовлення креслень деталей швейних виробів називають конструюванням.

  2. Ескіз необхідно виконувати за допомогою креслярських інструментів.

  3. Творчим моделюванням займаються художники – модельєри.

  4. Креслення швейного виробу – це плоске зображення одягу, яке будується за розміром певної фігури.

  5. Проектування завжди закінчується захистом свого проекту.

  6. Креслення виконують від руки (без креслярських інструментів)

  7. Для побудови креслення швейного виробу зняти мірки.

  8. Мірки – розміри фігури людини.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4+, 5+, 6-, 7+, 8+.
Остаточна обробка швейного виробу

Диктант

Так +, ні –



  1. Не можна залишати увімкнуту праску без нагляду.

  2. Шви розпрасовувати можна не до повного прилягання зрізів.

  3. Вироби прасують через пропрасувальник.

  4. Слідкувати за тим, щоб мітка терморегулятора праски стояла в тій точці, яка відповідає температурі нагріву для певної тканини.

  5. Включати та виключати праску можна вологими руками тільки за вилку.

  6. У виробах із тканин, які зустрічаються вперше, дію праски перевіряють на маленькому клаптику.

  7. Слідкувати за тим, щоб підошва праски торкалася шнура.

  8. Ставити праску на спеціальну підставку.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Машини, механізми та інші предмети, виготовлені підприємством, називаються виробами.

  2. Деталі, які застосовуються у більшості машин (гвинти, болти, гайки), називаються спеціальними.

  3. Простою деталлю називають вироби, які виготовлені з одного шматка матеріалу.

  4. Нерозбірні з’єднання виконують за допомогою болтів із гайками або гвинтів.

  5. Щоб отримати розбірні з’єднання, застосовують зварку, клепання, пайку.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4+, 5-, 6-.
Культура харчування

Диктант

Так +, ні –



  1. Мистецтво приготування їжі називається кулінарією.

  2. Щоб отримати яйце “у мішечок”, необхідно його варити 10 хвилин.

  3. Якщо рідина у каструлі дуже кипить, необхідно зменшити температуру та відкрити кришку прихваткою від себе.

  4. “Канапе” – це закусочний відкритий бутерброд.

  5. Передавати ніж необхідно лезом уперед.

  6. Працювати біля електричної плити необхідно чистими та вологими руками.

  7. Розбивати яйця необхідно на розігрітий жир у пательні.

  8. Розмішувати цукор треба тихо, щоб ложка не стукала об склянку або чашку.

  9. Крашанки та писанки – це пасхальні яйця.

  10. Круті яйця необхідно варити 5 хвилин.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4+, 5-, 6-, 7+, 8+, 9+, 10-.
Технологія виготовлення вишитих виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Довжина стібків у шві “уперед голкою” повинна бути певної довжини.

  2. Вишивати швом “уперед голкою” можна навскіс.

  3. Довжина стібка у шві “уперед голкою” може бути різною.

  4. “Стебловий” шов виконується зліва направо.

  5. “Тамбурний” шов виконується справа наліво.

  6. Довжина стібків у шві може бути різною.

Підсумок опитування : 1+, 2-, 3-, 4+, 5+, 6-.
Технологія виготовлення в’язаних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. В’язання гачком будь – яких виробів починають із в’язання ланцюжка з повітряних петель.

  2. Нитка для в’язання має бути приблизно в 1,5 – 2 рази товщою від заглиблення біля борідки гачка.

  3. Гачок треба тримати на відстані 20-30 см від очей.

  4. В’язальні гачки бувають короткі (35-45 см) та довгі (12-15 см)

  5. Петлі підйому пров’язують для того, щоб краї в’язаного полотна не стягувалися і всі ряди були однакової висоти.

  6. Накидом називається нитка, накинута на гачок, коли на ньому вже є повітряна петля або петля підйому.

  7. Схему для в’язання необхідно читати зверху вниз.

Підсумок опитування: 1+, 2+, 3-, 4-, 5+, 6+, 7-.

6 клас

Робота на швейному обладнанні

Диктант

Так +, ні –



  1. Сучасні побутові швейні машини випускають з трьома видами приводів: ручними, ножними і електричними.

  2. Спеціальні швейні машини призначені для пошиву певного виробу чи для обробки будь – якої однієї деталі виробу.

  3. Типові деталі застосовують тільки в одній певній машині.

  4. Ножна швейна машина більш швидкохідна за ручну, що дозволяє скоротити час роботи на ній і збільшити продуктивність праці.

  5. Ножний привід має педаль, яка приводиться в коливальні рухи за допомогою рук працівника.

  6. Ремінь з’єднує приводне колесо зі шківом махового колеса, яке настромлене на головний вал машини.

  7. Заправляючи нитку в машинну голку, ноги потрібно тримати на педалі.

  8. Не можна надягати ремінь під час роботи машини.

Підсумок опитування: 1+, 2+, 3-, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Регулятор натягнення верхньої нитки служить для регулювання натягнення нижньої нитки.

  2. Накладний шов призначений для з’єднання деталей (наприклад, кишені з основною деталлю).

  3. Настрочний шов призначений для з’єднання і закріплення припусків швів і зборок, які направлені в один бік.

  4. Ремінь швейної машини з’єднує приводне колесо зі шківом махового колеса, яке настромлене на головний вал машини.

  5. Ручна швейна машина більш швидкохідна за ножну, що дозволяє скоротити час шиття на ній і збільшити продуктивність праці.

  6. Для закріплення зборок можна використовувати накладний шов.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3+, 4+, 5, 6-.
Технологія виготовлення швейних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Ручна швейна машина більш швидкохідна за ножну, що дозволяє збільшити продуктивність праці.

  2. Під час заправки нитки в голку швейної машини ноги потрібно ставити на педаль.

  3. Мірка – це розміри фігури людини.

  4. Під час роботи на швейній машині світло на деталь, яку обробляють, повинно падати праворуч.

  5. До машинних швів відносяться: наметувальний шов, шов “ручна строчка”

  6. Регулятор натягнення верхньої нитки регулює натягнення нижньої нитки.

  7. Шпулька заправляється в шпульний ковпачок.

  8. Шов упідгін призначений для обробки краю виробу.

Підсумок опитування:1-, 2-, 3+, 4-, 5-, 6-, 7+, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Мірки довжини і висоти записують у половинному розмірі, а мірки обхвату і ширини – повністю.

  2. Креслення швейного виробу – це плоске зображення одягу, яке робиться за розмірами певної фігури.

  3. Моделювання – це зміна викрійки відповідно до нової моделі.

  4. До естетичних вимог відносяться: здатність тканини поглинати вологу і пропускати повітря, теплозахисні властивості.

  5. Експлуатаційні вимоги до одягу – це зручність у використанні, міцність, зношуваність, здатність зберігати форму.

  6. Модель – це зразок виробу.

  7. Здатність тканин поглинати вологу, називається повітропроникність.

  8. Гігієнічні вимоги до одягу – це відповідність до моди, фігури, віку, підбір тканини за кольором і малюнком, вибір оздоблення, додержання пропорцій частин одягу.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3+, 4-, 5+, 6+, 7-, 8-.
Остаточна обробка виробів

Диктант
Так +, ні –

1.До остаточної обробки виробів відносяться такі операції: чищення, прасування виробів, пришивання ґудзиків, гачків, кнопок, виготовлення петель.

2.До будь – якого готового виробу пред’являють певні естетичні, конструктивні і технологічні вимоги.

3.Вмикати і вимикати праску тільки за вилку можна мокрими руками.

4.У виробах із тканини, які зустрічаються вперше, дію праски перевіряють на маленькому шматочку.

5.Шви у виробах можна випрасувати не до повного прилягання зрізів.

6.Оздоблення, ґудзики і блискавка повинні поєднуватися з фактурою і кольором тканини, з її малюнком, відповідати призначенню і вигляду виробу.

7.Слідкувати треба за тим, щоб підошва праски торкалася шнура.

8.Ставити праску на спеціальну підставку.

Підсумок опитування : 1+, 2+, 3-, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+.


Розкрій виробу

Диктант
Так +, ні –

  1. Під час розкрою тканину складають удвічі за ниткою.

  2. Прикладаючи викрійку з тканини, вістря шпильок необхідно направити в один бік від себе.

  3. Спочатку розкладають маленькі, а потім великі деталі.

  4. Передавати ножиці необхідно з зімкнутими лезами, кільцями вперед.

  5. Розкладку деталей під час розкрою виконують так, щоб було як можна менше відходів.

  6. Під час роботи з ножицями класти треба їх ліворуч.

  7. Розкроювати виріб необхідно по першій крейдяній лінії.

  8. Притримувати тканину під час розкроювання необхідно пальцями лівої руки, тримаючи їх на безпечній відстані від вузького леза ножиць, які розташовано під тканиною.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4+, 5+, 6-, 7-, 8+.
Технологія приготування кулінарних страв

Тест

  1. Сортування, миття, очищення, нарізування називається:

а)тепловою обробкою;

б) первинною обробкою овочів.



  1. В яких овочах найбільший вміст вітамінів?

а) консервованих;

б) сирих;

в) заморожених.


  1. Страва, приготовлена із одного або кількох свіжих, відварених чи консервованих овочів, заправлених заправкою, називається:

а) салатом;

б) вінегретом.



  1. Чому овочі рекомендують відварити в підсоленій воді під час слабкого кипіння?

а) для покращення смакових якостей;

б) для збереження зовнішнього вигляду;

в) для збереження вітамінів.

Підсумок опитування: 1(б), 2 (б), 3 (а), 4 (в)


Технологія виготовлення вишитих виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Вишивка – це національне чоловіче або жіноче святкове вбрання – вишита сорочка.

  2. Рушник “стирач” використовувався в українській хаті для витирання обличчя і рук.

  3. Орнамент – це процес створення художнього витвору, складання його частин в одне ціле.

  4. Композиція – це правильне чергування геометричних або стилізованих (умовних) зображень реального предмета.

  5. Геометричний орнамент – це орнамент із зображенням звірів і людей.

  6. Калина – дерево українського народу, символізує кров, безсмертя роду, дівочу красу.

  7. Лілея в українській вишивці – це пам’ятний знак.

  8. Мак – символ дівочих чар, чистоти і життя.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4-, 5-, 6+, 7-, 8-

7 клас

Технологія виготовлення швейних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Величини, на які розміри одягу перевищують розміри тіла людини, називають мірками.

  2. Експлуатаційні вимоги до одягу – це зручне використання, міцність, зношуваність, здатність зберігати форму.

  3. За силуетом розрізняють спідниці: прямі, клинові, конічні

  4. До естетичних вимог відносяться: здатність тканин поглинати вологу і пропускати повітря, теплозахисні властивості.

  5. За кроєм розрізняють спідниці: прямі, розширені донизу, трапецієподібні, звужені донизу.

  6. Здатність тканин поглинати вологу, називається гігроскопічністю.

  7. До поясних виробів відносяться: сукні, блузи, костюми, сорочки.

  8. Мірки довжини і висоти записують у половинному розмірі, а мірки обхвату і ширини - повністю.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4-, 5-, 6+, 7-, 8-.
Диктант

Так +, ні –



  1. Мода надає тимчасову перевагу тим чи іншим смакам.

  2. Фасон – це контури зображення на площині.

  3. Силует – зовнішня форма і її заповнення.

  4. Художнє (творче) моделювання – це художній проект або ескіз фасону на папері.

  5. Декоративні лінії створюють об’ємну форму спідниці у просторі і необхідні для створення силуету.

  6. Технічне моделювання - створення моделі , нового фасону за ескізами і малюнками шляхом нанесення змін у викройку – основу.

  7. Конструктивні лінії виконують роль прикрас для спідниці.

  8. За силуетом розрізняють спідниці: прямі, розширені донизу, трапецієподібні, звужені донизу.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4+. 5-, 6+, 7-, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Кількість тканини, яка необхідна для пошиття прямої спідниці, визначають за формулою: Дс +От + 5см, за умови, що ширина тканини становить 140 см.

  2. Спідницю розкроюють за ниткою основи.

  3. Різати ножицями під час розкроювання необхідно від себе праворуч або від себе ліворуч.

  4. Кількість тканини, яка необхідна для пошиття конічної спідниці визначають за формулою: Дс + 10см, за умови, що ширина тканини становить 140 см.

  5. Викроюють деталі крою за лінією припуску.

  6. У спідницях із товстих шерстяних тканин виточки розрізають.

  7. Ножиці необхідно класти зімкнутими лезами на себе.

  8. Для виготовлення викрійки будь – якої спідниці необхідно знати такі мірки: Ст, Сс, Дс.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3+, 4-, 5+, 6+, 7-, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Шов упідгін використовують для обробки краю виробу.

  2. Для обметування вручну країв виробу, прорізних петель, обробки виробів застосовують петельні шви.

  3. Тимчасове з’єднання двох деталей, які приблизно рівні за величиною, називають зшиванням.

  4. З’єднання двох або кількох деталей, які приблизно рівні за величиною, називають змотуванням.

  5. Спідниця відноситься до плечових виробів.

  6. Видалити згини й заломи на тканині або виробі – означає пропрасувати.

  7. Після виконання кожної операції під час пошиву виробу треба припрасувати шви.

  8. Для постійного з’єднання двох деталей , коли виконати машинну строчку важко, застосовують ручні зшивні стібки

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4, 5-, 6+. 7+, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Електропривод швейної машини складається із електродвигуна, пускорегулюючої педалі, шнура з вилкою.

  2. Найбільш незручна в роботі швейна машина з електроприводом: вона швидкохідна і проста в керуванні.

  3. Шків електродвигуна з’єднаний зі шківом махового колеса ременем.

  4. Під час чищення і змазки, заміні деталей або заправці нитки, швейну машину необхідно увімкнути в електричну мережу.

  5. Поломка голки у швейній машині може відбутися через дуже велике натягнення нижньої нитки.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5+, 6-.
Тест

  1. В якому напрямку нитка в тканині найбільше тягнеться?

а) по нитці основи;

б) по нитці утоку.



  1. З якого боку повинно падати світло на виріб, який обробляється?

а) зверху;

б) ліворуч або попереду;

в) праворуч або попереду.


  1. Яким швом з’єднуються бокові зрізи?

а) швом упідгін;

б) зшивним швом;

в) накладним швом.

4.Які тканини після вологої обробки сідають?

а) хімічні;

б) бавовняні;

в) шерстяні.

5.Яким швом виконують “наметування”?

а) петельним;

б) швом “уперед голку”

в) швом “за голку”.

6.Настрочний шов відноситься до якого виду швів?

а) зшивний;

б) крайовий

7.Яким швом обробляють край виробу?

а) зшивним;

б) “назад голку”;

в) “петельним”.

8. Який шов використовують під час обробки кишені?

а) накладний;

б) настрочний;

в) двійний.

Підсумок опитування: 1(б), 2 (б), 3 (б), 4 (в), 5 (б), 6 (а), 7 (в), 9 (а).
Тест


  1. Як вимірюється мірка “напівобхват талії”?

а) за самим вузьким місцем на фігурі;

б) від лінії талії вниз до бажаної довжини;

в) від лінії талії вгору до бажаної довжини;

г) по лінії грудей між найвищими точками.



  1. Мірки обхвату і ширини записують:

а) повністю;

б) у половинному розмірі



  1. Які волокна відносяться до натуральних?

а) капрон, шовк;

б) лавсан, бавовна;

в) нітрон;

г) шовк, шерсть, льон, бавовна.



  1. До поясних виробів відносяться:

а) сукня, блузи, пальто;

б) спідниці, штани, шорти, спідниця – штани;

в) нічна сорочка, штани, спідниця.


  1. До гігієнічних вимог відносяться:

а) зручність у використанні, повітропроникність, гігроскопічність, теплозахисні властивості;

б) відповідність до моди, правильний підбір тканини, оздоблення і фурнітура, відповідність до віку і особливостей фігури;

в) міцність, зношеність.


  1. Мірки знімають:

а) з лівого боку фігури людини;

б) з правого боку

Підсумок опитування: 1 (а), 2 (б), 3 (г), 4 (б), 5 (а), 6 (б).
Технологія приготування кулінарних страв

Тест


  1. Крупи – поживний харчовий продукт. Вони містять багато:

а) білків;

б) вуглеводів;

в) вітамінів.


  1. Зберігати крупи потрібно:

а) у поліетиленових мішечках;

б) у полотняних мішечках або скляних банках;

в) у мішечках із паперу.


  1. Манну крупу отримують із:

а) ячменю;

б) вівса;

в) пшениці.


  1. Перед тим як зварити, крупи підсмажують:

а) манну і полтавську;

б) вівсяні пластівці і толокно;

в) гречану, пшеничну, перлову.

5.У макаронних виробах міститься:

а) рослинний білок, вуглеводи, жири;

б) вітаміни;

в) вода і ферменти.

6.Води для приготування макаронів необхідно взяти:

а) у 3 рази більше, ніж макаронів;

б) у 6 разів більше, ніж макаронів;

в) у 4 рази більше ніж макаронів.


  1. Кришки гарячого посуду слід відкривати:

а) від себе;

б) на себе.

Підсумок опитування: 1(а), 2(б), 3(в), 4(в), 5(а), 6(б), 7(а).

8 клас

Технологія виготовлення швейних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. При виготовленні плечових виробів звичайно роблять одну примірку.

  2. При виготовленні виробів до першої примірки необхідно прокласти контурні лінії копіювальними стібками по контуру деталі і по лінії талії.

  3. При підготовці деталей крою до обробки, необхідно зметати виточки, плечові зрізи спинки і переду, бокові зрізи.

  4. Коли при першій примірці виріб вузький чи широкий по лінії грудей, необхідно випустити чи забрати тканину за рахунок прибавки по лінії грудей.

  5. При проведенні першої примірки одяг не повинен мати заломів, зморшок і перекосів.

  6. На полочці і спинці плечового виробу нитка основи проходить паралельно серед цих деталей.

  7. На тканинах, які мають ворс, начіс чи спрямований малюнок, основні деталі викройки розкладають в різні напрямки.

  8. При роботі необхідно слідкувати, щоб відстань від очей до виробу була 25-30 см, і щоб світло падало зліва чи зверху.

Підсумок опитування : 1-, 2-, 3-, 4+, 5+, 6+, 7-, 8+.
Диктант

Так +, ні –



  1. Викройки на тканині при розкроюванні розкладають по нитці утоку.

  2. Викроюють деталі крою по лінії припуску.

  3. Виточки на тканині необхідно вирізати.

  4. Розкроювати виріб можна сидячи.

  5. Вузький кінець лез ножиць закладають під тканину.

  6. Різати ножицями потрібно від себе вліво або від себе вправо.

  7. Викройки приколювати до тканини необхідно у напрямі на себе.

  8. Для пошиву сукні (плечового виробу без рукавів) необхідно кількість тканини Дв + 15 (20) см (при ширині тканини 140 см).

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4-, 5+, 6+, 7-, 8+.
Тест

  1. До плечових виробів відносяться:

а)спідниця, брюки, спідниця – брюки, шорти;

б) сукня, жилет, блуза, пальто, піджак;

в) сарафан, брюки, нічна сорочка.


  1. Яку нитку вважають дольовою?

а) нитка основи;

б) нитка утоку



  1. Яка тканина краще драпірується?

а) бавовняна;

б) шовкова;

в) шерстяна.


  1. Які гігієнічні вимоги висувають до легкого одягу?

а) зручність користування, міцність;

б) гігроскопічність, теплозахисні властивості.



  1. Для чого необхідна виточка у швейному виробі?

а) щоб подовжити виріб;

б) щоб розширити виріб;

в) для створення форми виробу.


  1. Для чого роблять припуски на шви при розкрої?

а) для вільного облягання виробу;

б) щоб розширити виріб;

в) щоб подовжити виріб.


  1. Як зорово змінює фігуру людини білий колір?

а) повнить;

б) робить стрункішою.

Підсумок опитування: 1(б), 2 (а), 3 (б), 4 (б), 5 (в), 6 (а), 7 (а).
Робота на швейному обладнанні

Диктант

Так +, ні –

1.На спеціальних машинах можна виконати шви різних видів, стібки різної довжини і напряму, використовуючи спеціальні прилади можна виконати петлі і т.п.

2.Обертовий рух махового колеса передається головному валу машини, а від нього всім іншим механізмам.

3.Універсальні машини виконують тільки одну певну технологічну операцію: виконання петель, пришивання ґудзиків і т.п.

4.Найбільш поширеним перетворювачем обертаючого руху махового колеса і головного валу в повертально – поступаючі рухи голки і, навпаки, є кривошипно – шатунний механізм, який використовується у механізмі голки.



  1. Човниковий стібок утворюється двома нитками: голковою (верхньою) і човниковою (нижньою)

  2. Працюючими органами швейної машини є: махове колесо, голкова пластина, ниткоспрямовувач, педаль, шпулька.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4+, 5+, 6-.
Технологія виготовлення в’язаних виробів гачком, спицями

Диктант

Так +, ні –



  1. Гачки для в’язання бувають п’яти розмірів від 2 до 6.

  2. Номер гачка вказує на товщину і глибину його робочої частини.

  3. Лицьова і виворітна петлі відносяться до основних прийомів в’язання гачком.

  4. Гачок підбирають по товщині нитки (нитка повинна бути в 1,5 – 2 рази товщою заглиблення робочої частини)

  5. Мохер – це шерсть ангорського кролика.

  6. Крім з’єднання, гачок можна застосовувати для вишивання орнаменту, виготовлення шнурів і вив’язування декоративних косичок.

  7. Моток – нитки, змотані кулькою.

  8. Для вишивання гачком використовують прийоми тамбурного шву.

Підсумки опитування: 1+, 2+, 3-, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+.
Тест

  1. Номер спиці – це її:

а) радіус;

б) діаметр;

в) довжина.


  1. Товщину спиці виражають в :

а) сантиметрах;

б) дециметрах;

в) міліметрах.


  1. Ряд петель, які набрали на спиці, називають:

а) початковими;

б) першими;

в) круговими.


  1. Мірки: обхват кисті, обхват зап’ястя, довжина кисті від зап’ястя до основи великого пальця, необхідні для в’язання:

а) носків,

б) рукавиць;

в) панчіх;

г) шапок.

Підсумок опитування: 1 (б), 2 (в), 3 (а), 4 (б).
Диктант

Так +, ні –



  1. При виконанні орнаменту частіше за все використовують “хусткове в’язання”

  2. Норвежський орнамент виконується нитками двох кольорів: темним і кольоровим.

  3. Блакитний колір добре співпадає з червоним, зеленим і коричневим.

  4. Орнамент – малюнок, виконаний нитками двох і більше кольорів.

  5. Рослинний орнамент пров’язується узором із зображенням тварин.

  6. Узор – декоративна в’язка на основному полотні.

  7. Волошковий колір добре поєднується з оранжевим, жовтим і коричневим.

  8. Орнаментальні полоси пров’язуються узором, який є геометричним малюнком.

  9. Непарні ряди завжди виконуються з лицьового боку, а парні – з виворітного.

  10. Схема узору – зображення узору за допомогою умовних знаків.

Підсумок опитування:1-, 2-, 3+, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+, 9+, 10+.
Технологія приготування кулінарних блюд

Тест

1.Що називається напівфабрикатом?

а) продукти, які пройшли теплову обробку;

б) продукти, які пройшли первинну обробку, але ще не готові до вживання;

в) продукти, які пройшли первинну і теплову обробку.

2.Субпродукти – це :

а) серце, печінка, нирки, язик, вим’я, легені, хвости, голови;

б) телятина, баранина, свинина, птахи;

в) риба і рибні продукти.


  1. Розморожування, старанне миття, відділення м’якоті від кісток, розрізування на порції, приготування фаршу – це...

а) вторинна обробка м’яса;

б) первинна обробка м’яса.



  1. При первинній обробці м’ясо промивають у ...

а) холодній воді;

б) гарячій воді;

в) ледь теплій.

5.Доброякісне м’ясо повинно мати...

а) рожевий або сірий колір, липку поверхню, пружну консистенцію;

б) червоний або рожевий колір, суху поверхню, пружну консистенцію;

в) білий або жовтий липкий жир.


  1. Тушкувати м’ясо, значить:

а) залити м’ясо холодною водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні;

б) змазати дно посуди олією, скласти порізане м’ясо і залити водою або бульйоном і кип’ятити на повільному вогні;

в) обсмажити шматочки м’яса з обох боків, скласти у сотейник, залити водою або бульйоном, щоб покрити м’ясо, закрити кришкою і кип’ятити на повільному вогні.

Підсумок опитування: 1(б), 2 (а), 3 (б), 4 (в), 5 (б), 6 (в).


Технології виготовлення в’язаних виробів гачком, спицями

Диктант

Так +, ні –



  1. Для в’язання спицями використовують в основному шерстяну пряжу.

  2. Клубок – це нитки, намотані на щось.

  3. Чим більша перша цифра на етикетці пряжі, тим товстіша нитка.

  4. Номер спиці повинен визначатися товщиною нитки; спиця повинна бути приблизно у 2 рази тоншою за нитку.

  5. Щільність в’язання по вертикалі – це кількість петель у 1 см.

  6. Щоб розрахувати кількість петель необхідних для в’язання виробу, щільність в’язання по горизонталі помножити на довжину виробу (на кресленні).

  7. Схематичний запис узору читають справа наліво (знизу вверх)

  8. Цифри, що стоять праворуч, означають номер лицьових рядів, а зліва – номер виворітних рядів.

  9. Кромочні петлі у схему узору не входять.

  10. Висота однієї кромочної петлі відповідає одному пров’язаному ряду (двом пров’язаним рядам).

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4-, 5-, 6+, 7-, 8+, 9+, 10-.

9 клас

Технологія приготування кулінарних страв

Диктант

Так +, ні –



  1. Найбільшою калорійністю відрізняються хлібні вироби з муки вищого гатунку.

  2. Біохімічний спосіб розпушування тіста оснований на введенні у тісто харчової соди.

  3. Механічний спосіб розпушування тіста оснований на збиванні і переслоюванні жиром тіста.

  4. Дріжджі – це різновид бактерій.

  5. Дріжджове тісто можна замішувати опарним і безопарним способом

  6. Із бездріжджового тіста готують млинці, млинчики, млинчаті пироги.

  7. Дріжджове тісто за способом замішування може бути пісочним, заварним, бісквітним, листковим.

  8. Технологія приготування пшеничного хліба основана на опарному способі замішування.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5+, 6+, 7-, 8+.
Тест № 1

  1. Чим відрізняється пісочне тісто від прісного, здобного?

а) відсутність рідини;

б) великим вмістом яєць;

в) консистенцією.


  1. У якому випадку утворюється “затягнуте” пісочне тісто?

а) довге замішування;

б) швидке замішування



  1. Тісто сяде і бісквіт буде щільним, коли:

а) швидке замішування;

б) довге замішування.



  1. Яке борошно добре впливає на якість бісквітного тіста?

а) вологе, непросіяне;

б) декілька разів просіяна мука;

в) просіяна один раз.


  1. За яких умов яйця збиваються легше і швидше?

а) при кімнатній температурі;

б) охолоджені з додаванням лимонної кислоти;

в) при підвищеній температурі.


  1. Як визначити готовність випеченого дріжджового виробу?

а) по зовнішньому вигляду;

б) за допомогою дерев’яної палички;

в) надавлюванням пальцем на поверхню виробу.


  1. Які продукти входять до складу бісквітного тіста?

а) жир, яйця, цукор, борошно;

б) яйця, цукор, борошно.



  1. Яким способом розпушується бісквітне тісто?

а) механічним;

б) хімічним;

в) біохімічним.

Підсумок опитування: 1(а),2(а), 3 (б), 4 (б), 5 (б), 6 (в), 7 (б), 8 (а).


Тест № 2

  1. В якому посуді збивають бісквітне тісто?

а) алюмінієвому;

б) емальованому, обезжиреному.



  1. Коли збиті білки будуть стійкими?

а) при кімнатній температурі;

б)охолоджені;

в) при підвищеній температурі.


  1. Як збиваються білки, коли до них попав жовток?

а) погано;

б) добре.



  1. В яке тісто входить набір продуктів: яйця, цукор, борошно?

а) пісочне;

б) бісквітне;

в) прісне здобне.


  1. Який розпушувач входить до складу прісного здобного тіста?

а) дріжджі;

б) сода і оцет;

в) амоній.


  1. В яке тісто входить набір продуктів: жир, цукор, яйця, сода, оцет, борошно?

а) бісквітне;

б) прісне;

в) пісочне.


  1. У технологію приготування якого тіста входить швидкий заміс?

а) бісквітне;

б) пісочне;

в) прісне.


  1. Які продукти входять до складу пісочного тіста?

а) молоко, жир, цукор, яйця, борошно;

б) яйця, цукор, борошно;

в) жир, цукор, яйця, борошно.

Підсумок опитування: 1 (б), 2 (б), 3 (а), 4 (б), 5 (а), 6 (в), 7 (а), 8 (в).


Тест № 3

  1. Яким способом розпушується пісочне тісто?

а) біохімічним;

б) хімічним;

в) механічним.


  1. Як впливає недостатня кількість цукру у пісочному тісті на його якість?

а) тверде, мало розсипчасте;

б) пишне, розсипчасте.



  1. Дріжджі – це:

а) мікроорганізми;

б) ферменти;

в) речовина.


  1. Коли прісне здобне тісто стає більш пишним, наприклад, млинці?

а) яйця змішуємо з рідиною;

б) яйця вводимо у борошно;

в) яйця розтираємо з цукром.


  1. Які способи застосовують при механічному розпушуванні тіста?

а) сода, погашена оцтом;

б) збивання, переслоювання тіста жиром.



  1. Яким продуктом можна замінити яйця в тісті?

а) жир;

б) молоко або вода;

в) цукор .


  1. Як правильно знімати кришку з каструлі з гарячою рідиною?

а) лівою рукою вліво;

б) на себе;

в) від себе.


  1. Збиття, прослоювання жиром – це спосіб розпушування тіста:

а) біохімічний;

б) хімічний;

в) механічний.

Підсумок опитування: 1 (б), 2 (а), 3 (а), 4 (б), 5 (б), 6 (а), 7 (в), 8 (в).


Технологічне виготовлення швейних виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. У полотняному переплетенні малюнок з лицьового і виворітного боку однакові.

  2. Підбір матеріалів, схожих за різними ознаками, називається артикулом.

  3. Переплетення ниток основи і утоку в певному порядку, називається рапортом.

  4. Умовний номер тканини одного класу називають асортиментом.

  5. Асортимент тканин розділяють на чотири класи за родом волокон: бавовняні, льняні, шерстяні і шовкові.

  6. На графічному зображенні переплетення ниток основи зображують світлою, а ниток утоку – темною.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5+, 6-.

Диктант

Так +, ні –




  1. Для побудови креслення рукава необхідно зняти 5 мірок.

  2. Творче моделювання – це створення моделей за ескізами, малюнками, фотокарточками.

  3. Для побудови креслення коміра необхідно зняти одну мірку.

  4. Технічне моделювання – це створення нових моделей.

  5. Виточка служить для створення форми виробу і забезпечує правильне облягання одягом випуклостей фігури ( або постаті) людини.

  6. Мірки довжини і висоти записують у половинному розмірі, а мірки обхвату і ширини - повністю.

  7. Добавки – це величини, на які розміри одягу перевищують розміри тіла людини.

  8. До гігієнічних вимог відносяться міцність, зносостійкість, здатність зберігати форму.

Підсумок опитування: 1-, 2-, 3+. 4-, 5+, 6-, 7+, 8-.
Диктант

Так +, ні –



  1. Сировиною для виготовлення штучних волокон є гази та продукти переробки кам’яного вугілля і нафти.

  2. Тканини із синтетичних волокон – це капрон, лавсан, нітрон.

  3. Шовкові тканини із штучних ниток (віскоза) володіють доброю зносостійкістю, гарно драпіруються і всмоктують воду.

  4. Сировиною для виробництва синтетичних волокон є целюлоза.

  5. Тканина із штучних волокон – це віскоза й ацетатний шовк.

  6. Капронові тканини із-за рівної поверхні і пружності складні у швейній обробці.

  7. Витрати труда на виробництво штучних і синтетичних волокон значно вищі, чим на виробництво натуральних.

  8. Штучні тканини погано всмоктують воду, тому з них не роблять рушники, носові хустки, білизну.

  9. Капронові тканини у мокрому стані значно втрачають міцність.

  10. Більшість тканин із штучних волокон за зовнішнім виглядом і властивостями близькі до тканин із натурального шовку.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3+, 4-, 5+, 6+, 7-, 8+, 9-, 10+.

Диктант

Так +, ні –



  1. Кількість тканини на плечові вироби без рукавів визначають за формулою Дв + 15 см + 20 см ( на обробку зрізів) при ширині тканини 140 см і 2 х Дв + 15 см – 20 см ( дві довжини) при ширині тканини 90 см.

  2. Викройки на тканину розкладають по нитці утоку.

  3. Викроюють деталі крою по лінії припуску.

  4. Виточки на тканині необхідно вирізати.

  5. Розкроювати виріб необхідно сидячи.

  6. Вузький кінець леза ножиць закладають під тканину.

  7. Розкроювати треба від себе вправо або від себе вліво.

  8. Викройки необхідно приколювати шпильками, направляючи їх на себе.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5-, 6+, 7+, 8-.


Людина і виробництво

Диктант

Так +, ні –



  1. Економіка – наука про проблеми найбільш повного задоволення потреб людини в умовах обмеженості природних умов.

  2. Макроекономіка – це господарська діяльність окремих ланок і підприємств.

  3. Мікроекономіка – це народне господарство країни.

  4. Слово бюджет означає план розподілення, баланс доходів і розходів.

  5. До “витрат сім’ї” входить: заробітна плата, стипендії, пенсії.

  6. До “прибутків сім’ї” входить: плата за комунальні послуги, електроенергію, телефон, затрати на придбання продуктів харчування, одяг, предмети першої необхідності, транспортні розходи і т.п.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3-, 4+, 5-, 6-.
Технологія виготовлення вишитих виробів

Диктант

Так +, ні –



  1. Шви, які виконують на тканині будь – якого переплетення, називають вільними.

  2. Довжина стібків у шві “уперед голку” може бути різною.

  3. Шов “назад голку” – глухий лічильний шов.

  4. Мережки можна виконувати на тканині будь – якого переплетення.

  5. Чим менше “хрестик”, тим товща повинна бути нитка.

  6. Лічильними називають шви, при виконанні яких рахують кількість ниток.

  7. Строчка – це машинний шов.

  8. Усі шви народного вишивання використовуються у пошитті швейних виробів.

  9. Для виконання ручних швів необхідно мати тільки голку.

  10. Тамбурний шов виконується справа наліво.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4-, 5-, 6+, 7-, 8-, 9-, 10+.


Електротехнічні роботи

Диктант

Так +, ні –



  1. Речовину, яка не проводить електричний струм, називають провідниками.

  2. Вимикачі призначені для замикання і розмикання електричних ланцюгів.

  3. Запобіжники застосовують для захисту електричних ланцюгів від перевантаження та коротких замикань.

  4. Неізольовані дроти складаються із жили, яка проводить напругу із зовнішньої ізоляційної оболонки.

  5. Електрична арматура – це штепсельні розетки, лампові патрони, вимикачі, розподільні щити, запобіжники.

  6. Для додаткового опалення житлових приміщень використовують чайники, самовари, кип’ятильники.

  7. Електричні лампи перетворюють світлову енергію в електричну.

  8. Побутова освітлювальна мережа призначена для освітлення побутових приміщень, а також для забезпечення електроенергією побутових електроприладів.

  9. Колби потужних електричних ламп заповнюють спеціальним газом криптоном, який підтримує горіння.

  10. Спіраль електричної лампи виготовляють із тугоплавкого металу – вольфраму.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3+, 4-, 5+, 6-, 7-, 8+, 9-, 10+.
Основи техніки

Диктант

Так +, ні –



  1. Робочі машини призначені для перетворення руху.

  2. Машиною називають пристрій, який виконує механічні рухи для перетворення енергії чи виконання роботи.

  3. Енергетичні машини змінюють форму, властивість і положення предметів або збирають, переробляють і використовують інформацію.

  4. Основне призначення машини – повна чи часткова заміна ручної праці з метою підвищення її продуктивності.

  5. Машина має три основні частини: робочий орган, передаточний механізм, двигун.

  6. Двигун – головна частина машини.

  7. Передаточний механізм служить для передачі руху від двигуна до робочого органу.

  8. Робочий орган – джерело руху машини.

Підсумок опитування: 1-, 2+, 3-, 4+, 5+, 6-, 7+, 8-.


Технологія вирощування рослин

Диктант

Так +, ні –



  1. Кімнатні квіти вдень поглинають набагато більше вуглекислого газу, чим можуть виділити його протягом ночі.

  2. Температура води, призначена для поливання, повинна відповідати температурі грунту, в якому знаходиться рослина.

  3. Краще всього використовувати для поливання кип’ячену воду, багату киснем.

  4. Весною і восени рекомендується ранковий полив рослини, взимку – денний.

  5. Підгодовувати необхідно тільки хворі рослини.

  6. Не рекомендують підгодовувати кімнатні рослини частіше одного разу в два – три тижні.

  7. Поливаючи добривом грунт навколо рослини, намагайтеся попадати розчином на корінь.

  8. Якщо на листі з’явилися дірки, значить на рослині поселилися шкідники.

  9. Якщо з рослин падає листя, значить рослина перезволожена і має мало світла.

  10. Для того, щоб ваші рослини могли у повній мірі цвісти, їм необхідна обрізка.

Підсумок опитування: 1+, 2+, 3-, 4+, 5-, 6+, 7-, 8+, 9+, 10+.

Креслення

Диктант

Так +, ні –



  1. Креслення, яке складається з декількох прямокутних проекцій, називають кресленням у системі прямокутних проекцій.

  2. Зображення, отримане на горизонтальній площині проекцій, називається виглядом спереду.

  3. Вигляд – це зображення, яке звернене до спостерігачів видимою частиною поверхні предмета.

  4. Зображення на фронтальній рівнині проекції називається виглядом зліва.

  5. Зображення окремого обмеженого місця поверхні предмета називається місцевим виглядом.

  6. Зображення, отримані на фронтальній рівнині проекції, називаються головним виглядом.

Підсумок опитування : 1+, 2-, 3-, 4+, 5-, 6+.

Диктант

Так +, ні –



  1. Фронтальна диметрична та ізометрична проекції називаються аксонометричними проекціями.

  2. Коли хочуть зберегти не викривленим зображення кола, то застосовують ізометричну проекцію.

  3. Побудову аксонометричних проекцій починають з проведення осей Х, Y, Z.

  4. Ізометрична проекція кола – еліпс.

  5. В ізометричній проекції між осями Х, Y кут 45.

  6. У диметричній проекції між осями Х, Y, Z по 120.

  7. При побудові диметричної проекції на осях Х, Y, Z відкладають натуральні розміри, а на осі Y – у два рази менше.

  8. Овал – замкнута крива, окреслена дугою кола.

Підсумок опитування: 1+, 2-, 3+, 4+, 5-, 6-, 7+, 8+.


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка