Молоко. Молочні продукти



Скачати 92.18 Kb.
Дата конвертації24.04.2016
Розмір92.18 Kb.
Вишнівська загальноосвітня школа І – ІІІ ст.№2

Навчальний курс за вибором

«Здоров’я дитини – здорове харчування»


Молоко.

Молочні продукти


http://www.asia.ru/images/target/img/product/10/88/82/10888228.jpg

3 клас


Вчитель : Халюк

Наталія Анатоліївна

2012 рік

Мета заняття : донести основну інформацію з питань здорового харчування, навчити учнів орієнтуватись та робити якісний вибір, усвідомлювати значення продуктів для організму людини, вміти будувати свій раціон, розуміти користь та шкоду продуктів, формувати культуру здорового харчування. Поглибити знання учнів про значення молока для організму дитини, про основні молочні продукти; формувати поняття про те, що необхідно організму для повноцінного розвитку.

Обладнання: зображення різних видів молочної продукції; уривки з українських народних казок, у яких згадується молоко та молочні продукти; зображення страв,які можна приготувати з молока та молочних продуктів; молочні; рецепт « Сир домашній»; етикетки (упаковки) різних «сирних товарів» (сирок в шоколаді, плавлений сирок, твердий сир),молочні продукти для гри «Збери споживчий кошик».

Хід заняття



І. Актуалізація

1. Мозкова атака. Учасникам заняття та гостям пропонується ознайомитися з матеріалами «Інформаційної галереї». Після ознайомлення присутні займають місця в залі.

2. Привітання

Чомусь так людно в нашім класі

Гостей зібралося багато


  • Так, так. Я це також помітив!

  • Можливо сталось щось?

  • Давай подумаєм.

  • А ось згадав.

Що ж в нас прес – конференція.

Добрий день дорослі й діти

Зичим всім здоров’я й сили

А щоб його мати

Час прес – конференцію починати.

Поміркуємо сьогодні

Над проблемами життя

Що важливіше вживати

Щоб дожити до ста літ.

У кожній родині

У кожній сім’ї

Глобальні проблеми

Як про здоров’я дбать

Що найкорисніше вживать

Я ось думаю, що хліб

Сил, енергій додає

Ну й корисні вітаміни

Та поживні речовини.

Я ж найбільше полюбляю

Все ж таки молочні страви

Молочко, сметанку, йогурт

Сир, сирок й смачнесенький сирок



  • Так ти й Ласун

Що ж приступаєм до роботи

Ідем в народ, опрос ведем

Що шкільні науки добре вчити

Продукти, які слід вибирать.

Запитання


  1. Для чого людині потрібно їсти?

  2. Скільки разів на день треба їсти?

  3. Яка улюблена молочна страва?

  4. Які тварини дають молоко, яке вживають люди?

  5. Що ви знаєте про молоко?

  6. Чи любите ви сир?

3. Вступне слово вчителя.

Хочу представити журналістів

Журнал «Здоров’я» - Даниїл Анатолійович

Газета «Народний цілитель» - Михайло Сергійович

Тема нашої прес – конференції:

«МОЛОКО та МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ»


Протягом тижня до «Скриньки запитань» надходили запити учнів класу, їх батьків.

Група учнів - експертів підготувала на них відповіді і тому готова до інформаційної сесії.

Запрошуємо юних експертів до своїх робочих місць.



ІІ. Усвідомлення



1 експерт . Молоко – рідкісний, створений самою природою харчовий продукт. Цей «еліксир життя» має високу біологічну цінність і протягом багатьох тисячоліть використовується людиною. У молоці містяться всі основні поживні речовини, необхідні дитячому організму. Молочні продукти багаті на білки та мінеральні речовини. У молоці найбільше вітамінів А і Д. вітамін А – вітамін зору, підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. Найбільше цього вітаміну міститься у вершковому маслі. Вітамін Д сприяє росту кісток, зубів. На нього багаті молоко та масло.

Молоко традиційно вважається повноцінною їжею. У народі й досі кажуть: « Поїсти молока». Наші прадіди вживали молоко з кашею, картоплею, хлібом. Дуже часто на столі були вареники із сиром у сметані, налисники, заправлені сметаною і маслом.



2 експерт . Молоко і молочна продукція – це природна їжа. Для переробки та приготування продукції найчастіше застосовується коров’яче молоко, проте в національній кухні інших народів використовують молоко й інших сільськогосподарських тварин. Приміром, з овечого молока виготовляють бринзу, з верблюжого – шубат, яке називають ще чалом, з кобилячого – кумис.

Шубат

Напій з кислого верблюжого молока,який з давніх – давен готують в Казахстані кочівники – скотоводи. В торсик (шкіряний мішок) вони кладуть закваску, наливають свіже верблюже молоко й залишають на добу, а перед тим,як подати до столу, добре перемішують. Одержуємо солоний густий напій - більш жирніший, чим кумис (8% жира).

Вчитель:


  • Згадайте, які ще тварини дають молоко, але люди його не вживають? ( коти, ведмеді, слони, кити)

3 експерт http://deti06.net/wp-content/uploads/2012/10/1307113022_kak_vybrat_kachestvennoe_slivochnoe_maslo.jpg

Молочні продукти можна умовно розділити на кілька груп. Перша,яку люди використовують щодня, - вершкове масло. Це цінний, добре засвоюваний харчовий продукт. Масло містить всі основні компоненти молока - білки, жири, лактозу. Крім того,в маслі присутні вітаміни.



http://www.chicken-hut.com.ua/images/menu/deserty/rizhok.jpg

Продовжити перелік найбільш поширених молочних продуктів варто таким популярним продуктом, як морозиво. Морозиво виготовляють з пастеризованого молока ( або вершків) шляхом змішування його з цукром, стабілізаторами, смаковими та ароматичними добавками.



http://expo-m.com.ua/images/moloko/moloko.jpg

Інший тип молочних продуктів – молочні консерви, які призначені для тривалого зберігання. Серед молочних консервів є найрізноманітніші продукти, найвідоміші « згущене молоко» - молоко, згущене з цукром, згущене стерилізоване, стерилізоване концентроване; кава за згущеним молоком ; сухе молоко та сухі суміші – для морозива та дитячого харчування.



4 експерт http://citymart.in.ua/5021-6002-large/kefir-prostokvashino-2-5-butylka-930g-.jpgМолочні продукти.

Одним з них є кефір. Це дивовижний молочний напій, про який можна розповісти не менше цікавого, ніж про його «побратимів». Він однаково шанований і дорослими, і дітьми. Кефір дуже корисний для здоров’я та просто хороший на смак. Його готують з пастеризованого молока. Наявність у кефірі молочнокислих бактерій благотворно позначається на самопочутті людини. Кефір позитивно впливає на серцево – судинну та нервову систему, покращує роботу шлунку та кишківника . Кефір ( як і «живий» йогурт) рекомендується як обов’язковий компонент повноцінного харчування дітей раннього віку.



5 експерт Сметана, на відміну від більшості інших кисломолочних продуктів, має високу калорійність: містить до 380 ккал на кожні 100 г продукту. Слід зазначити, що сметана дуже смачна. Інша перевага сметани, що визначає її споживні якості, це вміст великої кількості молочного жиру. З усіх молочних продуктів сметана є одним основним джерелом молочного жиру.

6 експерт http://vkusnoe.info/uploads/taginator/feb-2012/domashnij-tverdyj-syr.jpg Сир домашній - молочно кислотний продукт з високим вмістом білків, що пояснює його високі харчові якості і дозволяє використовувати в різних дієтах з метою поліпшення самопочуття та при лікуванні деяких захворювань травної системи, профілактики хвороб печінки, попереджені атеросклерозу. Сир також корисний при підвищеному тиску, а також при дефіциті мінеральних речовин : він містить багато солей, особливо кальцію і фосфору, які легко засвоюються.

7 експерт http://i80.servimg.com/u/f80/13/60/10/03/33798810.jpgСири тверді - концентровані молочні продукти з високою енергетичною, харчовою та біологічною цінністю. Різні види сирів входять до складу національної кухні багатьох народів.

Популярність сирів зумовлена високим вмістом у ньому повноцінного білка і легко засвоюваного молочного жиру. Сир має високий вміст протеїнів і мінералів.

Сири відрізняються надзвичайно високим вмістом засвоюваного кальцію – основного структурного компоненту у формуванні кісток і зубів. Це в 100 разів більше, ніж у м’ясі.

Сири багаті на вітамін А, який впливає на стан шкіри, процеси росту і формування всіх органів , функцію нічого зору.



8 експерт http://4.bp.blogspot.com/-3q6ejlm5duw/tyaigwpf99i/aaaaaaaaaeu/wduescah7qc/s1600/buterbrod_s_syrom_i_maslom.jpg Також в сирах міститься вітамін Д - основний регулятор фосфорно – кальцієвого обміну в організмі та засіб профілактики рахіту у дітей, хвороб кісток у дорослих.

Тверді сири в поєднанні з рибою, овочами та яєчним жовтком є неперевершеним продуктом за вмістом білка, кальцію, фосфору, вітамінів А,Д,Е, В – 12, і рекомендуються хворим дітям, людям з переломами кісток. З цього можна зробити висновок - сири – високоякісне дієтичне харчування. Молоко, сир і всі види сирів є єдиним регулярним постачальником кальцію організму.



Експерти визначили такі унікальні особливості сирів:

  • 100 г сиру містить стільки ж протеїнів, жирів, вітамінів і мікроелементів, скільки їх є в 1,25 л молока;

  • 200 г сиру повністю покриває ж добову потребу організму в білках тваринного походження;

  • наявні в сирі жирні кислоти знижують ризик розвитку такого захворювання, як рак. Зазначимо, що вміст цих кислот залежить від сорту сира та коливається в межах від 60% до 4%;

  • сир, незважаючи на солодкуватий смак, не містить цукру. Кисломолочні бактерії переробляють молочний цукор у молочну кислоту;

  • сир є чудовим засобом попередження карієсу зубів. Оскільки наявні у ньому кальцій і фосфор добре проникають у наліт на зубах, щоб насичити мінералами емаль і попередити ерозію.

Дегустація за зразком програми «Знак якості».

http://www.komo.ua/abton/spaw2/uploads/images/krug_3d_russian.png1.png

Сир «Російський» торгової марки «Комо» виготовлено з відбірного молока справжніми майстрами сироваріння.



http://www.zvenigora.com/content/images/1344890634_3523.png

Сир «Російський» торгової марки «Звенигора» має вишуканий сирний смак. Виготовляється за традиційною технологією, відпрацьованою роками.



http://www.sirnydom.com.ua/images/dobriyna/rosiiskii_velikii_b.jpg

Сир «Російський» торгової марки «Добряна» - натуральний молочний продукт з найкращої сировини.



http://test.org.ua/uploads/shostka_rus_01_09%20copy.jpg

Сир «Російський» торгової марки «Шостка» виготовляється з натурального молока, має високу якість, перевірену часом, та смак, що дарує задоволення.



Підсумок

Вчитель:

Молоко - дуже корисне . У багатьох народів його назва звучить однаково. З молока готується безліч смачних та поживних напоїв та страв. Молочні продукти та молоко постачають в організм білки, вуглеводи, жири та мінеральні речовини. Щоденно корисно вживати півлітра молока чи кефір, 100 – 150 г сиру, 300 г йогурту.



Анатомія молока.

Той хто п’є молоко в двічі менше хворіє.

Гра «Збери споживчий кошик».( розповідь про молочний продукт)

Вікторина « Назвіть одним словом».



  • Густий молочний продукт з великим вмістом жиру, одержаний шляхом відстоювання або сепарування свіжого молока? (вершки)

  • Як називається сир з овечого молока? (бринза)

  • Харчовий продукт,який виробляється збиванням вершків або сметани? (масло)

  • Біла рідина, яка виділяється залозами жінок і самок ссавців, цінний харчовий продукт? (молоко)

  • Харчовий продукт,який одержують із молока при його сквашуванні й відокремленні сироватки? (сир, творог)

  • Верхній жирний шар кислого незбираного молока, сквашені вершки? (сметана)

Тож давайте пам’ятати :

Здоров’я – найбільше багатство.

Здоров’я – це сила.

Здоров’я – це клас.

Хай буде здоров’я

І у вас, і у нас!

Отже, пийте молоко та вживайте молочні продукти й будете здорові.

Будьте здоровими,

Будьте щасливими,

Будьте красивими!




http://oohmasterad.files.wordpress.com/2010/07/shostka_6x3_out_print.jpg


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка