Конспект уроку з математики Вчителя Чаплинської спеціалізованої школи №1 Випирайло Анни Ігорівни Тема уроку: Розв’язування вправ на всі дії з десятковими дробами. Мета уроку




Дата конвертації30.04.2016
Розмір42.6 Kb.

































Конспект уроку з математики

Вчителя Чаплинської спеціалізованої школи №1 – Випирайло Анни Ігорівни



Тема уроку: Розв’язування вправ на всі дії з десятковими дробами.

Мета уроку:

- узагальнити і систематизувати матеріал з теми: «Додавання, віднімання, множення, ділення десяткових дробів;

- перевірити якість виконання домашнього завдання;


Тип уроку: узагальнення і систематизації.

Обладнання: Картки з тестами, презентація та проектор.

Хід уроку

1.Привітання. Перевірка готовності класу (1 хв). Оголошення теми уроку( Слайд 1) , з’ясування мети уроку. (Слайд 2), девіз уроку (Слайд 3)



2. Перевірка домашнього завдання

( 5хв) (Слайд 4)

Вчитель показує на дошці квітку з відповідями до домашнього завдання. В ході перевірки учні розповідають в якому завданні та в якій дії отрималась дана відповідь.




  1. 0,3*10+2,08*3,2-1,33*4+0,9:0,03.

1)0,3*10=3;

2) 2,08*3,2=6,656;

3)1,33*4=5,32;

4)0,9:0,03=30;

5)3+6,656=9,656- 5,32=4,336+30=34,336.

2. Катер проплив за течією річки 12,1 км, а проти течії річки 13,8 км. Знайдіть середню швидкість руху катера, якщо його швидкість у стоячій воді – 37,25 км/год, а швидкість проти течії річки 34,5 км/год?

1) 13,8:34,5=0,4(год) – час проти течії.

2)37,25-34,4=2,75(км/год) – швидкість течії річки.

3)37,25+2,75=40(км/год) – швидкість за течією річки.

4)12,1:0,4=0,3025(год) – час за течією.

5)12,1+13,8=25,9(км) – загальна відстань.

6)0,4+0,3025=0,7025(год) – загальний час.

7)25,9:0,702536,9(км/год) – середня швидкість.




  1. Актуалізація опорних знань (4хв). (Слайд 5)




  1. Як додати два десяткові дроби?

  2. Як помножити десятковий дріб на 1000?

  3. Як поділити десятковий дріб на 100?

  4. Як помножити два десяткові дроби?

  5. Як поділити один десятковий дріб на інший?

4. Написання тестової самостійної роботи.(з подальшою взаємоперевіркою) (Слайд 6)


учня (учениці)
Тести _________________________5-А класу

1.Обчислити:0,3·0,1. (1 б) а)0,003; б)0,3; в)3; г) 0,03.

2.Оберіть правильну рівність (1 б) а)4кг=0,4ц;б)1,8ц=18кг; в)24ц=2,4т;

г)5г=0,05кг.

3.Позначте правильну відповідь: (1 б)а)

.

4.Обчисліть 27,346:100 (1 б)а)2743,6; б)2,7436; в)0,27436; г) 274,36.

5.Укажіть запис у вигляді десяткового дробу числа: три цілих двадцять п’ять тисячних: (1 б)а)3,0025; б)3,25; в)3,025; г)3,000025.

6. Виберіть серед чисел найменше: 92,5; 92,49; 92,049; 92,51: (1 б) а)92,5; б)92,49; в)92,049; г)92,51.

7.Розвяжіть рівняння: 2,1·х=4,41 (2 б)а)21; б)0,21; в) 2,1; г) 0,021.

8.Виконайте ділення 36,9:9 (2 б)а)4,1; б)41; в)0,41; г) 0,041.




( 2б)
9. Виконайте віднімання 31,75-16,07: а)29,41; б)31,05;в)15,68; г)15,78.

Перевірка написання тестової роботи (Слайд 7)



5. Розв’язування вправ:

1. Встановити відповідність між звичайними дробами та рівними їм десятковими(3 хв): (Слайд 8)






  1. Виконати дії: 7,08+2,3∙4,8-2,145:0,15. (Слайд 9)

  1. 2,3*4,8=11,04;

  2. 2,145:0,15=14,3;

  3. 7,08+11,04=18,12;

  4. 18,12-14,3=3,82.


  1. Логічна задача. (2хв) Півень стоячи на одній нозі важить 2,5 кг. Яка вага півня, якщо він стоїть на двох ногах? (Слайд 10)



4. №1143 Власна швидкість катера дорівнює 28 км/год, а швидкість течії річки – 1,8 км/год. Спочатку катер ішов 1,4 год проти течії, а потім 0,8 год за течією річки. Який шлях пройшов катер за весь цей час? (5 хв) (Слайд 11)

1. 28+1,8=29,8( км/год) – швидкість за течією річки.

2. 28-1,8=26,2( км/год) – швидкість катера проти

течії річки.

3. 29,8*0,8=23,84 (км) – шлях за течією.

4. 26,2*1,4=36,68 ( км) – шлях проти течії .

5. 23,84+36,68=60,52(км) – загальний шлях.


  1. Логічна задача. (2 хв). Росте 4 берези. На кожній по 4 гілки. На гілці є по 4 яблука. Скільки всього яблук на березі? (Слайд 12)

6. Домашнє завдання: 1(хв) (Слайд 13)

  1. Підніміться по трикутнику знизу до вершини та знайдіть якого кольору найбільше одержане число.

d:\vse\новая папка (2)\точечный рисунок2.bmp

  1. Знайдіть помилку:

А)112,7*7,4-12,7*7,4=740;

Б) (2х-20,5)+4,5=12,5;

2х-20,5=12,5-4,5;

2х-20,5=8;

2х=8+20,5;

х=28,5;


(2*28,5-20,5)+4,5=12,5.

  1. Повторити § 20-21

  1. Підсумки уроку:

1. За що ти можеш себе похвалити сьогодні на уроці?

2. Що тобі вдалося?

3. Над чим потрібно попрацювати?

4. Що я дізнався нового на уроці?

5. Що ми встигли повторити?

6. Навіщо цей урок? ( Слайд 14)





База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка