Гігієна у фармації провізори



Сторінка1/38
Дата конвертації14.09.2017
Розмір4.25 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   38

Назва наукового напрямку (модуля):

Семестр:

6

Гігієна у фармації провізори

Опис:

3 курс фарм підсумковий контроль

Перелік питань:

1.

Основний обмін студента складає 1700 ккал. На що витрачається в основному ця енергія?


A.

На фізичну роботу студента.


B.

На розумову роботу студента.


C. *

На підтримку фізіологічних функцій організму.


D.

На терморегуляцію.


E.

На засвоєння їжі.


2.

Добові енерговитрати працівника виробництва лікарських препаратів складають 2500 ккал. Визначите складові частини добових енерговитрат.


A.

Основний обмін, термогенна дія їжі.


B.

Основний обмін, енерговитрати на фізичну роботу.


C.

Енерговитрати на роботу і термогенну дію їжі.


D. *

Основний обмін, специфічно-динамічна дія їжі, енерговитрати на різні види діяльності.


E.

Енерговитрати на фізичну і розумову роботу.


3.

Необхідно визначити основний обмін людини розумової праці. Запропонуєте найбільш об'єктивний метод.


A.

Табличний.


B. *

Прямої калориметрії.


C.

Непрямої калориметрії.


D.

По газообміну.


E.

Хронометражний.


4.

У раціоні харчування лікаря-фармацевта міститься 57 г білків, 67 г жирів і 334 г вуглеводів. Добові енерговитрати складають 2300 ккал. Чи покривається потреба його організму в поживних речовинах?


A.

Покривається у всіх поживних речовинах.


B.

Покривається тільки в білках.


C.

Покривається тільки в жирах.


D. *

Покривається тільки у вуглеводах.


E.

Не покривається у всіх поживних речовинах.


5.

Провізор-асистент виконує роботу з коефіцієнтом фізичної активності 1,6. Визначите групу інтенсивності праці.


A.

Перша.


B. *

Друга.


C.

Третя.


D.

Четверта.


E.

П'ята.


6.

При розрахунку добових енерговитрат були використані основний обмін і енерговитрати на різні види діяльності. Визначите правильність розрахунку енерговитрат


A.

Правильний.


B.

Враховані всі енерговитрати.


C.

Неправильний, не враховані енерговитрати на фізіологічні функції.


D. *

Не враховані енерговитрати на специфічно-динамічну дію їжі.


E.

Не враховані енерговитрати на роботу.





7.

Необхідно визначити добові енерговитрати хронометражно-табличним методом. Що необхідно врахувати при хронометражному спостереженні?


A.

Вид діяльності, основний обмін.


B.

Час виконання видів діяльності, КФА.


C.

Коефіцієнт фізичної активності.


D.

Основний обмін.


E. *

Вид діяльності, час його виконання.


8.

Добові енерговитрати фармацевта-провізора складають 2300 ккал. У добовому раціоні лікаря міститься 120 г жирів. Калорійна квота жирів 30 %. Оцініть вміст жирів в раціоні харчування.


A.

Недостатній


B.

Дефіцит складає 30 г


C.

Надмірне, вище за норму на 20 г


D. *

Вище за норму на 40 г


E.

Відповідає фізіологічній потребі.


9.

У раціоні харчування працівника виробництва лікарських препаратів міститься 100 г білків, 100 г жирів, 400 г вуглеводів. Добові енерговитрати робочого складають 2890 ккал. Чи покриваються добові енерговитрати робочого?


A.

Не покриваються.


B.

Дефіцит складає 200 ккал.


C.

Не дістає в раціоні жирів.


D.

Не дістає в раціоні вуглеводів.


E. *

Повністю покриваються.


10.

Передбачається визначити добові енерговитрати хронометражно-табличним методом. Розкрийте зміст даного методу;


A.

Визначається основний обмін і коефіцієнт фізичної активності.


B. *

Проводиться розрахунок добових енерговитрат за основним обсягом з урахуванням КФА.


C.

Хронометраж доби і розрахунок по таблицях Гарріса і Бенедикта.


D.

Визначається час на різні види діяльності, маса тіла і калориметричні коефіцієнти.


E.

Час виконання роботи і специфічно-динамічна дія їжі.


11.

У раціоні харчування аптечного працівника міститься 50 міліграм вітаміну С. Пациент відзначає зниження працездатності, загальну слабкість, припухлість і кровоточивість ясен. Був поставлений діагноз С-гиповітаміноз. Дайте рекомендації по раціоналізації харчування:


A.

Збільшити в раціоні вміст м'яса і м'ясних продуктів.


B.

Включити в раціон морські продукти.


C. *

Включити в раціон свіжі овочі і фрукти.


D.

Включити в раціон рибу і рибні продукти.


E.

Збільшити в раціоні вміст свіжої моркви.


12.

У режимі харчування 4-х кратний прийом їжі, інтервал між прийомамы 5 годин. Їжа приймається щодня в одні і ті години, час на прийом 30-60 хвилин. Розподіл калорійності по прийомам: перший сніданок – 20 %, другий сніданок – 15 %, обід – 45 %, вечеря – 20 %. Оцініть режим харчування:


A.

За всіма показниками відповідає фізіолого-гігієнічним вимогам.


B.

За всіма показниками не відповідає фізіолого-гігієнічним вимогам.


C.

Інтервал між прийомами великий.


D. *

Розподіл калорійності по прийомам неправильний.


E.

Час на прийом їжі недостатній


13.

Оцініть збалансованість харчування за вмістом в раціоні мінеральних речовин. Кальцію в раціоні – 1000 міліграм, фосфору – 600 міліграм, магнію – 500 міліграм.





A.

Харчування збалансоване за всіма показниками.


B.

Низький вміст магнію.


C.

Високий вміст кальцію.


D.

Харчування збалансоване по кальцію і фосфору.


E. *

Харчування незбалансоване за всіма показниками.


14.

Добові енерговитрати робітника фармацевтичного підприємства складають 3600 ккал. У організмі робочого в добу виробляється 2500 ккал.Оцініть стан енергетичного балансу.


A.

Патологічний


B.

Преморбідний


C.

Позитивний


D. *

Негативний


E.

Збалансований.


15.

Фасувальник фармацевтичної фабрики виконує роботу з КФА 1,9. Визначте групу інтенсивності праці.


A.

Перша.


B.

Друга.


C. *

Третя.


D.

Четверта.


E.

П'ята.


16.

З діагностичною метою необхідно визначити у хворого основний обмін. Виберіть найбільш об'єктивний метод.


A.

Табличний.


B. *

Прямої калориметрії.


C.

Непрямої калориметрії.


D.

Розрахунковий.


E.

Хронометражно-табличний.


17.

До складу аптечних установ входять виробничі, санітарно-побутові, допоміжні і адміністративні приміщення. Виберіть допоміжні приміщення:


A. *

Розпаковувальна.


B.

Кабінет завідуючої аптеки.


C.

Комора чистої білизни.


D.

Розфасовувальна.


E.

Кабінет провізора-аналітика.


18.

До складу аптечних установ входять виробничі, санітарно-побутові, допоміжні і адміністративні приміщення. Виберіть виробничі приміщення:


A. *

Асистентська, розфасовувальна.


B.

Кімната чергового фармацевта.


C.

Приміщення для занять з персоналом.


D.

Розпаковувальна.


E.

Матеріальна.


19.

Центральна аптека розташована в центрі міста, поблизу промислових підприємств і великої автомагістралі| з| інтенсивним рухом. Оцініть|оцінюватимете| розташування аптеки.


A.

Місце розташування правильне.


B.

Аптека має хороше сполучення.


C.

Аптека наближена до населення.


D. *

Центральна аптека розташована правильно, в центрі міста.


E.

Аптека розташована неправильно, оскільки близько знаходяться промислові підприємства і автомагістраль.





20.

Аптека розміщена на околиці міста. У складі приміщень має асептичний блок. По розі вітрів розміщена з підвітряного боку по відношенню до промислових підприємств з шкідливими викидами. Оцініть розміщення аптеки.


A.

Розміщена правильно, оскільки аптека повинна знаходитися з підвітряного боку до будь-яких промислових підприємств.


B. *

Неправильно, необхідне розміщення аптеки з навітряного боку по відношенню до підприємств.


C.

Розміщення неправильне, необхідно в центрі міста.


D.

Розміщення правильне, аптека повинна розміщуватися на околиці міста.


E.

При розміщенні аптеки не враховується роза вітрів.


21.

Щільність забудови ділянки аптеки складає 20 %, площа зелених насаджень – 50 %. Оцініть планування ділянки.


A.

Всі показники відповідають гігієнічним нормативам.


B. *

Всі показники не відповідають гігієнічним нормативам.


C.

Щільність забудови повинна бути більше 20 %.


D.

Площа зелених насаджень повинна бути менше 50 %.


E.

Площа зелених насаджень повинна бути не більше 50 %.


22.

У аптеці необхідно виміряти температуру повітря. Виберіть прилад для вимірювання температури:


A.

Анемометр.


B. *

Термометр.


C.

Гігрометр.


D.

Барометр.


E.

Кататермометр.


23.

У асептичному блоці аптеки визначали відносну вологість розрахунковим методом. Які показники при цьому використовували?


A.

Точку роси.


B. *

Абсолютну і максимальну вологість.


C.

Абсолютну вологість.


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   38


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка