Е харчові добавки або, що ми споживаємо з їжею



Скачати 65.67 Kb.
Дата конвертації24.04.2016
Розмір65.67 Kb.
Позакласний захід

Тема : Е – харчові добавки або, що ми споживаємо з їжею

Мета : ознайомити учнів з основними видами харчових добавок, їх класифікацією, а також показати вплив деяких добавок на організм людини. Розширити кругозір учнів щодо шкідливості харчових добавок.

Форма проведення : хімічний вечір

Захід проводиться у вигляді хімічного вечора, в якому використовуються доповіді учнів, демонстраційні досліди, конкурси, вікторини та відеоматеріали. Рекомендовано для проведення серед учнів 10-11 класів на факультативних заняттях, під час роботи хімічного гуртка та проведення тижня хімії.



Матеріали та обладнання : ноутбук або ПК, таблиця харчових добавок, хімічні стакани, циліндр, квітка тюльпану; речовини : Е 210 – бензойна кислота, Е 211 – бензоат натрію, Е 239 – уротропін (сухе пальне), Е 250 – натрій нітрит, Е 251 – натрій нітрат, Е 252 – калій нітрат, Е 260 – оцтова кислота, Е 262 – натрій ацетат, Е 300 – аскорбінова кислота, Е 330 – лимонна кислота, Е 334 – винна кислота, Е 338 – ортофосфатна кислота, Е 500 – натрій карбонат (сода), Е 621 – натрій глютомат; продукти харчування : апельсиновий сік у пакеті, яскраві цукерки (« m & m’s»), суп швидкого приготування, смакова приправа, сильногазований безалкогольний напій

( «Тархун», «Кока-Кола»), чіпси, сухарики, куряча печінка, апельсини.



Оформлення аудиторії : на одному із столів розміщують зразки харчових добавок в хімічних стаканах, на іншому продукти харчування, до складу яких входять Е добавки. На стіни розвішують плакати зі списком харчових добавок. Для відеодемонстрації сюжету підготувати ноутбук або ПК та документальний фільм про харчові добавки.

Вступне слово вчителя. Сьогодні ми всі разом будемо працювати у ролі хіміків-науковців. Наша тема є досить актуальною, оскільки в наш час у всіх країнах отримали широке застосування різні хімічні та природні сполуки. Використовують їх з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування. Ці сполуки називаються харчовими добавками, а на упаковці продуктів харчування вони позначаються літерою Е. Що це за речовини, корисні вони чи шкідливі, сьогодні ми і з’ясуємо.

1 учень. Доповідь на тему: Загальна характеристика харчових добавок.

(фрагмент) Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття.


Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Вчитель.
Як ви вже зрозуміли, харчових добавок величезна кількість, всі вони поділяються на групи. А чи корисні вони для організму людини?

Багато з цих добавок дуже небезпечні. Розглянемо деякі харчові добавки, а саме їх фізіологічний вплив на організм людини.



2 учень. Розглянемо таку групу добавок як синтетичні барвники.

Сьогодні барвники додають майже у всі продукти харчування, але найбільше їх міститься у цукерках, йогуртах, солодкій газованій воді, джемах, морозиві.

Так за даними Київського міського алергоцентру 60% населення України алергізовано. Одна з причин цього – велика кількість барвників в продуктах харчування.

Один з найнебезпечніших барвників Е 102 – Тартразин, який, як і більшість барвників, може викликати кансорогенний ефект. Тобто, барвники можуть призводити до онкологічних захворювань. Крім того, Тартразин є сильним алергеном і заборонений у багатьох країнах Євросоюзу.

Ще один з небезпечних барвників Е 110 – жовтий. За даними Укрметртестстандарту, при перевірці цукерок певних виробників було виявлене значне перевищення цієї добавки майже у 5 разів.

Тож, якщо на упаковці вказані такі добавки як Е 102, Е 110, Е 124, Е 131,

Е 152, Е 153, слід утриматися від придбання даного товару, а тим більше, якщо ви страждаєте на алергію, астму чи захворювання шлунка.

Дослід. За 1-2 години до початку вечора покласти курячу печінку в напої «Тархун» та «Кока-Кола». Розглянути, які зміни відбулися в зразках печінки, а також оголосити склад напоїв, зазначений на етикетці. Результат дії барвників видно неозброєним оком.

3 учень. Продовжуючи розглядати харчові добавки, а саме їх шкідливий вплив, не можна не згадати про такі речовини як консерванти. Консерванти – речовини, які додають до продуктів харчування з метою подовження терміну їх зберігання. Один з найвідоміших консервантів, який застосовується вже тривалий час – це оцтова кислота Е 260. Але із всього переліку цієї групи речовин це, мабуть, найбезпечніший. На сьогоднішній день відомі більш потужні та небезпечні консерванти.

Дослід. За 3 дні до вечора зробити апельсиновий фреш. В один стакан наливаємо фреш, а в інший сік з пакета. Результат ми можемо спостерігати сьогодні. Фреш покрився пліснявою, а сік з пакета лишився без змін. Отже сік з пакета містив консерванти.

4 учень. Всім вам відоме сухе пальне – уротропін, яким ми користуємося в лабораторії, але крім того його використовують як харчову добавку. Уротропін Е 239 додають до складу червоної ікри. Він денатуралізує білки червоної ікри, що дає змогу подовжити термін її зберігання.

Такого ж ефекту можна досягти і завдяки кухонній солі, але термін зберігання був би лише кілька місяців.

Уротропін шкідливий тим, що розкладається на формальдегід та аміак. Формальдегід – надзвичайно шкідливий для організму, він має сильний кансорогенний вплив. Е 239 впливає на печінку, селезінку, підшлункову залозу, шкіру та ЦНС. Його не можна вживати вагітним жінкам та дітям.

Дослід. Дезинфікуючі властивості формальдегіду. У пробірку до 1мл формаліна додати 1мл курячого білка. Відмітити зміни в розчині. ( Можна продемонструвати дослід - синтез уротропіну)

5 учень. У даній групі добавок не можна не згадати про м’ясні вироби, а саме, які небезпечні речовини додають до них.

Для того, щоб м’ясні продукти були яскраво червоного кольору, до них додають натрій нітрит Е 250. Саме нітрити забарвлюють ковбасні вироби. Але який вплив вони чинять на організм людини.

Відомо, що до складу шлункового соку входить хлоридна кислота HCl, змоделюємо приблизні умови.

Дослід. (проводиться у витяжній шафі) На дно циліндра насипати натрій нітрит, додати кілька мл хлоридної кислоти, накрити склом. Спостерігається виділення бурого газу (нітритна кислота). Для того, щоб зрозуміти всю шкідливість даного газу, опускаємо в циліндр живу квітку тюльпану. Вже через кілька хв квітка знебарвлюється та всихає.

5 учень. Можна уявити, що через певний час вживання продуктів, що містять NaNO2 клітини почнуть руйнуватись. Висновок: краще вживати необроблені м’ясні продукти.

Вчитель. Далі розглянемо з вами таку групу речовин, як посилювачі смаку та аромату.

( У даній частині можна провести демонстрацію док. фільму «Е – ознака смерті» або прослухати доповідь про глютомат натрію Е 621.)

6 учень. Всі ми любимо з’їсти цукерки та випити солодкої води. Та ми навіть не замислюємось над тим, що в них може і не бути цукру.

До багатьох цукерок та солодкої води додають таку добавку як аспартам

Е 951. Аспартам – речовина, яка в 200 разів солодша за цукор. Це легкоплавка речовина (tпл 30˚С), яка розкладається з утворенням формальдегіду. Е951 заборонена в багатьох країнах, але дозволена в Україні. Її додають в десерти, морозиво, джеми, желе, жувальні гумки.

Конкурс

«Знавець харчових добавок»

Учні поділяються на 3 групи (враховується швидкість виконання).



Завдання №1. Із представлених продуктів харчування випишіть харчові добавки та розшифруйте їх за таблицею.

Завдання №2. Розподіліть виписані харчові добавки за групами.

Завдання №3. Придумайте рецепт двох страв та дайте їм назви. До одної із страв мають входити шкідливі та небезпечні добавки, а інша страва має складатися лише із корисних та безпечних харчових продуктів.

(У завданні №3 враховується оригінальність та форма представлення )



Бліц-вікторина

  1. Назвіть природні харчові добавки, обґрунтуйте їх використання у продуктах харчування.

До природних харчових добавок можна віднести: каротини, червоний буряковий пігмент, лимонна, яблучна, молочна кислоти, пектини, лецетин, карбонати натрію та калію, вазелін, парафін.

  1. Поясніть різницю між термінами біологічно активні добавки (БАД) та харчові добавки.

БАДи – це концентрати натуральних біологічно активних речовин (вітаміни, ферменти, біофлаваноїди, мікроелементи) призначені в якості доповнення до харчового раціону. Біодобавки позитивно впливають на організм.

Харчові добавки – використовують для подовження строку зберігання, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування. Переважно це синтетичні речовини, які негативно впливають на організм.



  1. Якими речовинами обумовлюється тривалий термін зберігання деяких продуктів харчування ?

Це речовини – консерванти. Серед цих речовин зустрічаються, як синтетичні, так і природні речовини.

Підведення підсумків

Нагородження учасників грамотами


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка