Довідка про стан організації харчування в закладах освіти області




Скачати 293.64 Kb.
Дата конвертації24.04.2016
Розмір293.64 Kb.
Колегії Департаменту освіти і науки

облдержадміністрації
Довідка

про стан організації харчування в закладах освіти області
Одним з першочергових завдань органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та керівного складу системи освіти області є організація збалансованого харчування дітей у навчальних закладах. Адже від того, як харчуються діти, залежить стан їх здоров’я. З року в рік здоров’я учнів погіршується. На це впливає не тільки екологія, але і фактори, пов’язані з якістю харчування дітей.

Питання організації харчування дітей в області знаходиться на постійному контролі Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Відповідно до планів роботи Департаменту, Групи моніторингу системи освіти, господарського обслуговування та аудиту установ освіти області упродовж листопада - грудня 2014 року комунальною установою «Група моніторингу системи освіти, господарського обслуговування та аудиту установ освіти області» було здійснено вибіркову перевірку стану організації харчування в навчальних закладах області. Вивчено стан організації харчування, а саме: наявність та виконання нормативних документів з питань організації харчування, санітарний стан харчоблоків та допоміжних приміщень, ведення ділової документації, аналіз виконання натуральних норм, постачання продуктів та надання послуг з організації харчування приватними підприємцями, контроль з боку адміністрацій навчальних закладів за організацією харчування.

Крім того, було розглянуто 21 звернення громадян щодо організації харчування у навчальних закладах, видано 8 організаційних та 4 виробничих накази, керівникам органів управління освітою, сім’єю, молоддю та спортом направлено 23 інструктивно-методичних листа з різних аспектів діяльності навчальних закладів з питань харчування, проведено нараду з відповідальними за організацію харчування в навчальних закладах області на базі Педагогічного коледжу, визначено переможців у щорічному огляді-конкурсі на кращий харчоблок серед загальноосвітніх навчальних закладів та шкіл-інтернатів.

Питання організації харчування слухалося на 4 нарадах Департаменту, засіданні сесії обласної ради, під час проведення 2 вебінарів тощо. Підготовлено ряд інформацій та аналітичних довідок з питань організації харчування, зокрема на центральні органи виконавчої влади - 6, на облдержадміністрацію, обласну раду – 10, на прокуратуру –4.

У навчальних закладах області харчування організовано на виконання статті 25 Закону України «Про освіту», пункту 3 статті 32 Закону України «Про загальну середню освіту», статті 5 Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 №298/227 (із змінами та доповненнями) спільного наказу МОН України та МОЗ України від 15.08.2006 №620/563 “Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».

Згідно з вимогами Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, «Державних санітарних правил і норм влаштування загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», затверджених постановою Головного санітарного лікаря України від 14.08.2001 №63, підготовлено до роботи 240 ДНЗ та 138 НВК, де наявні дошкільні підрозділи, 434 загальноосвітні навчальні заклади, у всіх 13 школах – інтернатах та 401 загальноосвітніх навчальних закладах обладнано харчоблоки, у 20 ЗНЗ, в яких відсутні харчоблоки, організовано роботу 15 роздавалень, у 4 малочисельних школах забезпечено підвіз бутербродної продукції, в одному закладі - Куликівка Герцаївського району - забезпечено громадське харчування.

Харчування в навчальних закладах здійснюється різними формами: у 240 ДНЗ – автономне харчування, у 222 ЗНЗ– автономне харчування, у 180 харчування здійснюють підприємці, у 32 – громадське харчування. Постачання продовольчих товарів здійснюється підприємцями у відповідності до проведених тендерних процедур.

Позитивно, що харчоблоки області в цілому забезпечені кадрами у відповідності до кваліфікації, введено в штатні розписи навчальних закладів посади медичних сестер. У харчоблоках наявне холодильне та технологічне обладнання, столовий та кухонний інвентар, миючі та дезінфікуючі засоби («Санідез», «Дезактин»). Всі харчоблоки мають дозвіл роботи від СЕС.

Охоплено харчуванням близько 32 200 дітей у дошкільних навчальних закладах.

Усіма видами харчування охоплено 95 670 учнів ЗНЗ, що становить 98,8% від загальної кількості школярів, що в цілому відповідає минулорічним показникам.

Станом на 30.10.2014 контингент учнів, охоплених гарячим харчуванням, складає 92 959, що становить 96,0% (у минулому році – 96,0%) від загальної кількості школярів, які охоплені всіма видами харчування, з них: учні 1-4 класів – 39 921(100%), 5-9 класів – 42 655, що становить 94,7% (у минулому – 94,6%), 10-11 класів – 10.388, що становить 87,7% (у минулому – 88,8%).

Таблиця у розрізі районів додається.





Назва

Інформація щодо організації харчування учнів 2014/2015 н.р.

всіма видами харчування

всього гарячим харчуванням

1-4 класи

5-9 класи

10-12 класи

76 РВК

к-сть

%

к-сть

%

к-сть

%

к-сть

%

к-сть

%

1

Вижницький

7093

7093

100,00

6970

98,27

2965

100

3158

98,17

847

92,97

2

Глибоцький

8896

8896

100,00

8576

96,40

3507

100

3899

94,82

1170

91,62

3

Герцаївський

4210

4210

100,00

4168

99,00

1646

100

1926

98,92

596

96,60

4

Заставнівський

5646

5646

100,00

5341

94,60

2310

100

2398

92,16

633

86,24

5

Кельменецький

3426

3329

97,17

3275

95,59

1425

100

1538

94,88

312

82,11

6

Кіцманський

7101

6988

98,41

6860

96,61

3043

100

3163

95,24

654

88,74

7

Новоселицький

7692

7692

100,00

7022

91,29

2934

100

3235

88,65

853

76,92

8

Путильський

3644

3604

98,90

3559

97,67

1427

100

1674

97,10

458

92,90

9

Сокирянський

4412

4311

97,71

4202

95,24

1855

100

1954

93,40

393

84,52

10

Сторожинецький

12604

12465

98,90

12314

97,70

5120

100

5681

97,19

1513

92,31

11

Хотинський

6522

5869

89,99

5729

87,84

2534

100

2609

81,56

586

74,27

12

м. Чернівці

23143

22925

99,06

22629

97,78

10232

100

10350

97,75

2052

88,33

13

м. Новодністровськ

1034

1018

98,45

908

87,81

459

100

369

83,48

80

60,15

14

інтернати

1406

1406

100,00

1406

100,00

464

100

701

100,00

241

100,00

 

Всього

96829

95452

98,80

92959

96,00

39921

100

42655

94,66

10388

87,68

Варто зазначити, що порівняно з минулим роком, дотримання натуральних норм збільшилися на 6,0% та складає в середньому по області 95,0% відповідно до Постанови КМУ від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах».

Щодо виконання натуральних норм у ДНЗ. У середньому виконання натуральних норм у дошкільних навчальних закладах по області становить 87,04%. Найвищий показник виконання у Глибоцькому – 94,1%; Герцаївському - 89,4%; Кіцманському - 89,1%; Сторожинецькому - 90,1% районах. Показники по виконанню відповідних норм в інших районах наступні: Новоселицький – 86,6%; Кельменецький – 84,3%; Путильський – 81,6%; Вижницький – 89,6%; Хотинський – 83,4%; Сокирянський – 86,5%; Заставнівський – 86,3%; м. Чернівці – 87,2%; м. Новодністровськ – 81,4%.

Середня вартість харчування однієї дитини в день у ДНЗ по області складає 12,80 грн. (порівняно з аналогічним періодом 2013 року збільшилася на 1,86 грн.). Під час проведення перевірки встановлено, що батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірі, що не перевищує 50,0% (у міській місцевості) та 30,0% (у сільській місцевості) від вартості харчування на день.

На виконання Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та дітям пільгової категорії» дітям 1-4 класів, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування і дітям з малозабезпечених сімей організовано безоплатні обіди, вартість яких в середньому складає 7 грн. 57 коп., у тому числі: у місті – 7 грн. 76 коп., у селі 7 грн. 37коп. на одну дитину відповідно.

Організація харчування дітей пільгових категорій, в тому числі тих, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, відбувається згідно з вимогами чинного законодавства. Разом з тим, внаслідок порушення умов тендерних процедур з 01.03.2014 було припинено харчування школярів Чорнобильської зони (11 навчальних закладів Кіцманського та Заставнівського районів). У зв’язку із вищезазначеним, дітям виплачувалася грошова компенсація. Департамент освіти і науки облдержадміністрації неодноразово звертався до Міністерства соціальної політики України з клопотанням про прискорення проведення тендерних процедур в межах чинного законодавства. 29.08.2014 Комітетом з конкурсних торгів Міністерства соціальної політики України були визначені переможці - ТОВ «Перша компанія максимум» та ПП «Мега-Крокус». З 29.10.2014 було відновлено харчування в усіх навчальних закладах області, віднесених до Чорнобильської зони. За рахунок бюджетних коштів у Кіцманському та Заставнівському районах в 11 ЗНЗ організовано дворазове харчування 2.064дітей (100%). Згідно з нормами розраховано вартість харчування на одну дитину за віковими категоріями:

Райони

Діти 6-10 р.

Діти 11-14 р.

Діти 15-18 р.

Кіцманський

13,59 грн.

14,79 грн.

16,91 грн.

Заставнівський

12,17 грн.

12,21 грн.

12,29 грн.

Фінансування витрат проводиться за рахунок коштів, передбачених державним бюджетом України для здійснення заходів з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та соціального захисту населення. Харчування різноманітне, однак не достатньо калорійне, оскільки відповідно до угод, укладених Мінсоцполітики з підприємцями, харчування забезпечується в розмірі 30% від норм, передбачених діючим законодавством. Діти щодня отримують м’ясні, рибні, овочеві страви, масло тваринне, соки, свіжі фрукти. У раціон харчування входять продукти з пектиновими добавками: джеми, мед натуральний, повидло, мармелад, сухофрукти тощо.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 13.11.2002 № 790-р «Про затвердження регіональної програми профілактики йодної недостатності в Чернівецькій області», постанов головного державного санітарного лікаря України від 24.05.2001 року № 58, від 25.10.2001 року № 67 щодо профілактики йододефіциту в навчально - виховних закладах діти споживають йодовану сіль.

Враховуючи складну ситуацію в країні, пов’язану з агресивними діями Російської Федерації, в навчальних закладах області організовано безкоштовне гаряче харчування дітей,  які переселилися із зони антитерористичної операції та дітей, чиї батьки є учасниками АТО, відповідно до рішень сесій районних та міських рад. Загальна кількість дітей, що отримують одноразове гаряче харчування,становить у ДНЗ 256 вихованців та у ЗНЗ 558 школярів, але слід зазначити що у Кельменецькому, Кіцманському та Новоселицькому районах харчування вищезазначеної категорії дітей здійснюється за кошти благодійних внесків або за рахунок приватних підприємців.

В інтернатних закладах обласного підпорядкування харчується 1406 учнів (100%), в тому числі 68 дітей-сиріт, 548 дітей з малозабезпечених сімей, 350 дітей-інвалідів. Вартість харчування складає до 42 грн. на добу, крім Чернівецької спеціальної загальноосвітньої школи №3 – до 27 грн.

Варто зазначити, що на належному рівні виконується дотримання натуральних норм харчування у всіх навчальних закладах інтернатного типу, що складає 98,5%. Також проводиться цілеспрямована робота щодо покращення організації харчування учнів та зміцнення матеріально-технічної бази їдалень. Продукти харчування, які надходять до навчальних закладів, мають необхідні супроводжуючі документи, що підтверджують їх доброякісність, термін реалізації.

У 15 професійно-технічних навчальних закладах організація харчування здійснюється відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки від 01.06.2005 № 242/329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції 15.06.2005 за № 661/10941. Закупівля продуктів харчування здійснюється із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Станом на 01.12.2014 року в професійно-технічних навчальних закладах працює 14 їдалень та 1 буфет. Охоплено гарячим харчуванням близько 2913 осіб, що складає 46,9% від загального контингенту учнів (6208 осіб). Середня вартість харчування становить 10,29 гривень. Найдешевша вартість обіду в Чернівецькому професійному ліцеї залізничного транспорту – близько 4,35 грн., завдяки залученню батьківських коштів. Систематично проводиться робота щодо максимального охоплення гарячим харчуванням учнів.

Харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (174осіб) здійснюється згідно з наказом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації від 15.04.2010 № 174 «Про харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в професійно-технічних навчальних закладах». Вартість харчування однієї дитини-сироти становить до 42 грн. (триразове) та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким призначена опіка –16,80 грн. (триразове). Дітям надаються гарячі обіди або грошова компенсація.

Під час перевірки навчальних закладів області встановлено, що в освітніх установах створено бракеражні комісії, до складу яких входять медичні працівники, представники адміністрацій закладів освіти, кухарі. Затверджено графіки прийому їжі. У кожному навчальному закладі розроблені заходи щодо покращення організації харчування, проводиться анкетування серед учнів, вчителів, батьків - вивчається думка кожного учасника навчально-виховного процесу щодо покращення організації харчування в навчальному закладі. У більшості шкільних їдальнях оформлені інформаційні куточки з питань організації харчування.

Перевірка навчальних закладів Вижницького району показала, що питання організації харчування перебувають на постійному контролі адміністрацій навчальних закладів. У районі запроваджується система абонементного харчування, на яку до кінця 2015 року планують перейти всі навчальні заклади. У ході перевірки було виявлено порушення у технології приготування шкільних обідів, культури обслуговування, реалізації буфетної продукції із харчоблоків. Виявлено порушення щодо призначення працівників харчоблоків (із розрахунку на 100 учнів – одна ставка). Документація щодо приготування страв (технологічні калькуляційні картки, меню-вимога розкладка на кожен день та картотеки приготування страв згідно з перспективним меню) не упорядкована або відсутня (Чорногузівська, Черешенська, Вижницька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Вижницька гімназії, Іспаська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Коритненська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Бережонський НВК, Лукавецька ЗОШ І-ІІІ ступенів, НВК «Берегометська гімназія», Долішньошепітський НВК, Берегометська ЗОШ І-ІІІ ст. №2, №3.). Асортиментний перелік продукції, який реалізується у шкільних буфетах, затверджений районною СЕС, не уточнений щодо наявності консервантів, ароматизаторів та виробника.

Варто відзначити, що у порівнянні з минулим роком покращилась робота щодо контролю за організацією харчування в Герцаївському районі. Унормовано по закладам нормативно-правову базу з питань організації харчування, покращився санітарний стан харчоблоків закладів освіти, оновлено матеріальну базу їдалень. Перевірка Горбівської ЗОШ І-ІІІ ст., Радгоспівського НВК, Молницької ЗОШ І-ІІІ ст. показала, що адміністраціями закладів проводиться відповідна робота щодо організації харчування. Здійснено закупівлю кухонного посуду, поновлено технологічне обладнання. Разом з тим, встановлено, що не здійснюється належний контроль за виконанням наказів щодо організації харчування (Радгоспіський НВК), потребує вдосконалення система роботи з техніки безпеки на харчоблоках, впорядкування посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці та безпеки життєдіяльності, слід посилити контроль за повіркою вогнегасників (Горбівська ЗОШ І-ІІІ ст., Радгоспіський НВК). У дошкільних навчальних закладах документація ведеться згідно з вимогами Інструкції з організації харчування дітей в ДНЗ, затвердженої спільними наказом МОЗ і МОН України № 298/227 від 17.04.2006 р.. Однак, у Молницькому ДНЗ журнал бракеражу сирої продукції не відповідає вимогам Інструкції по організації харчування дітей в ДНЗ. На час перевірки даний журнал знаходився за межами закладу, взагалі не ведеться журнал обліку відходів. Харчоблок потребує поточного ремонту, не впорядковане освітлення на кухні.

Послуги з організації харчування учнів та постачання продуктів харчування в Глибоцькому районі надаються відповідно до проведеного тендеру (товариством з обмеженою відповідальністю «ГАЛС ЛТД» смт. Глибока (директор Завадовський В. А.). Погоджений з райСЕС графік завозу продуктів та двохтижневе перспективне меню за періодами року. Харчовий раціон дітей в школах в цілому якісний, відповідає натуральним нормам. Особлива увага звертається на дотримання норм закладки сировини та виходу готової продукції, технології приготування страв та виробів, порядку ціноутворення, вимог санітарних правил під час зберігання і реалізації продукції, оброблення використаного столового посуду. Проведена значна робота щодо покращення матеріально-технічного та естетичного стану харчоблоків та їдалень. Проте слід посилити роботу щодо дотримання вимог техніки безпеки і охорони праці. Зокрема, в Тарашанському ДНЗ не ведеться згідно з вимогами чинного законодавства журнал обліку відходів. У закладі відсутні накази про затвердження інструкцій з ОП, посадових інструкцій та наказ про створення комісії з перевірки знань з ОП.

У загальноосвітніх навчальних закладах Заставнівського району перевіркою встановлено, що харчування учнів, згідно з проведеним тендером та укладеним договором, здійснює ПП "Мега-Крокус" (Пацарнюк В.В.). Під час перевірки встановлено такі типові порушення: відсутній журнал виконання натуральних норм харчування (Горішньошерівецька ЗОШ І-ІІІст., Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.); відсутні накази «Про організацію харчування в навчальному закладі на 2013/2014» (Задубрівський НВК); відсутні накази «Про посилення заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій» (Горішньошерівецька ЗОШ І-ІІІст. та Задубрівський НВК ); питання щодо організації харчування не заслуховувалось на нарадах і педрадах (Задубрівський НВК), відсутній журнал температурного режиму для холодильного обладнання (Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.); добові проби зберігаються з порушеннями діючого законодавства (Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.); відсутні посадові інструкції працівників харчоблоку (Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.), в морозильній камері виявлено продукти із порушенням термінів зберігання (сметана) (Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.), відсутній контроль за електрогосподарством на харчоблоці (Задубрівський НВК та Шубранецька ЗОШ І-ІІІ ст.). Відділу освіти спільно з ПП «Мега Крокус» потрібно посилити контроль за санітарно-гігієнічним станом приміщень харчоблоків у Задубрівському НВК, Шубранецькій ЗОШ І-ІІІ ст. та Горішньошерівецькій ЗОШ І-ІІІ ст.

Перевірка організації харчування у Кельменецькому районі показала, що усіх навчальних закладах систематично заслуховується питання харчування дітей на нарадах при директорі, педрадах, загальношкільних, класних батьківських зборах. У кутках споживача оформлено відповідні розділи щодо просвітницької роботи серед учнівської молоді стосовно питань якісного харчування, культури вживання їжі, профілактики гострих кишкових інфекцій. Працівники харчоблоків закладів освіти району дотримуються режиму харчування. В належному стані перебуває устаткування харчоблоків: наявні плити, виробничі столи, марковані обробні дошки, холодильна побутова техніка. Адміністрації навчальних закладів на постійному контролі тримають ведення документації харчоблоків. Ведуться картотеки страв, журнали бракеражу готової та сирої продукції, книга складського обліку. Продукти харчування для навчальних закладів забезпечують приватні підприємці. Щотижня заклади освіти, відповідно до замовлення, одержують продукти, які супроводжуються необхідною документацією (сертифікати посвідчення якості (форма 2)). Управління освіти розробило єдине для всіх навчальних закладів перспективне меню, погоджене з управлінням Держсанепідемслужби. Завдяки цьому всі учні району одержують однакові збалансовані, якісні обіди. У закладах освіти є потреба в придбанні холодильників (Кельменецький ліцей, Нелиповецький, Бурдюзький, Козирянський, Михайлівський, Оселівський, Новоселицький НВК); водонагрівачів (Кельменецький ліцей, Ленковецький, Росошанівський НВК); електроплит (Вартиковецька ЗОШ, Нелиповецький НВК); столового посуду (Кельменецький ліцей, Козирянський НВК); кухонного інвентарю, кастрюль, сковорідок, жаровень, чайників, ножів. Протягом 2014 року придбано електроплиту у Новоселицькому НВК. Під час перевірки виявлено ряд недоліків в організації харчування навчальних закладів: відсутні підписи відповідальних осіб за проведення бракеражу готової продукції під час прийому їжі учнями у Коновському НВК; несистематично ведуться журнали обліку відходів та журнал виконання норм харчування у Новоселицькому, Коновському НВК; журнал температурного режиму холодильника Бурдюзького НВК.

Харчування учнів Кіцманського району Чорнобильської зони здійснює, згідно з проведеним тендером та укладеним договором, ТОВ «Перша компанія максимум» (м. Бровари Київської області).

Під час перевірки Малятинецького ЗНЗ І-ІІ ст. та Борівецького ЗНЗ І- ІІІ ст., які розташовані на радіаційно-забрудненій території району, виявлено, що страви в щоденних меню не відповідали перспективному. В меню не передбачено перших страв. Відсутні такі продукти як молоко, сир кисломолочний, сметана, які передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 р. № 258 « Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Також необхідно оформити інформаційні стенди для висвітлення її роботи, та доведення інформації з організації харчування до учасників навчально-виховного процесу. Не на належному рівні організовано питний режим для учнів. В приміщенні школи, їдальні відсутні закриті питні бачки з водою. На харчоблоці є в наявності холодна і гаряча проточна вода. Посуд, робочі столи, кухонний інвентар промарковані та використовуються за призначенням. Разом з тим, на харчоблоці не вистачає морозильної камери, сковорідок, м’ясорубки, другого комплекту посуду. Потребує заміни електрична плита.

Під час перевірки ДНЗ, підпорядкованого Стрілецькокутській сільській раді Кіцманського району встановлено, що на харчоблоці навчального закладу відсутні інструкції щодо правил миття кухонного посуду, інвентарю та обладнання. Санітарний стан не відповідав вимогам. Приміщення не прибране, несправна вентиляційна система, харчоблок не обладнаний діелектричними килимками. Добові проби не зберігаються згідно з діючими вимогами. На баночці не зазначено час відбору, вміст баночки не відповідав маркуванню, забору проби вечері відсутні. У зазначеному закладі меню було складено невірно. Розподіл їжі за калорійністю упродовж дня не відповідає вимогам. Несумісним є поєднання продуктів і страв (на перше суп зі сметаною, а на друге тушкована риба з томатом), у раціоні відсутній сир кисломолочний, свіжий натуральний сік, свіжі фрукти та дуже мало молока (тільки 50 % від норми). У закладі не виконуються натуральні норми харчування. Журнал виконання натуральних норм харчування, бракеражу готової продукції не ведуться відповідно до вимог. Двотижневе перспективне меню не співпадає з щоденним меню. Картотека страв не відповідає двотижневому перспективному меню. Працівники харчоблоку не дотримаються технології приготування страв. Об’єм їжі не відповідав віку дитини. У ході перевірці було виявлено, що в навчальний заклад приймаються продукти харчування без сертифікатів на якість та відповідність, а саме на овочі. При перевірці медичних книжок у працівника харчоблоку був відсутній санітарний мінімум, що є порушенням та тягне за собою заборону допуску до роботи. Відсутні інформаційні стенди та недостатня увага приділяється питанням охорони праці та техніки безпеки у Ставчанському та Киселівському ЗНЗ.

На належному рівні здійснюється контроль за організацією харчування у закладах освіти Новоселицького району. Прийом харчових продуктів та продовольчої сировини здійснюється лише за наявності документів, що підтверджують їх якість, згідно з Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Завжди в наявності є контрольна страва, щоденно відбираються добові проби. Раціональне харчування учнів шкіл організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується державною санітарно – епідеміологічною службою. Для забезпечення організованого прийому їжі складені графіки чергування вчителів у їдальні. Харчоблоки забезпечені холодною та гарячою водою. Оформлені куточки їдальні та куточки кухаря. Їдальні забезпечені необхідними технологічними та морозильним обладнанням та кухонним інвентарем. Посуд промаркований. Харчоблоки забезпечені інвентарем для прибирання, спецодягом, миючими та дезінфікуючими засобами. Ведуться всі нормативні документи: журнали бракеражу готової і сирої продукції, журнал здоров’я, книги складського обліку, зошити обліку харчування учнів, журнали відходів, журнали обліку виконання норм, журнали списання миючих та дезінфікуючих засобів. При експлуатації технологічного устаткування працівники харчоблоків дотримуються вимог охорони праці та техніки безпеки. У Боянському ДНЗ, зберігання добових проб, журнал обліку відходів не відповідає вимогам Інструкції по організації харчування дітей в ДНЗ, затвердженої спільними наказом МОЗ і МОН України № 298/227 від 17.04.2006 р. Відсутні термометри у холодильному обладнані і, відповідно, журнал температурного режиму (наказ МОЗ від 21.12.2010 № 1141). Заклади потрібно доукомплектувати вогнегасниками.

При перевірці Путильського району встановлено, що харчоблоки усіх перевірених навчальних закладів, в основному, готові до роботи: забезпечені холодною, гарячою протічною водою, кухонним та столовим посудом, миючими та дезінфікуючими засобами. Запас основних харчових продуктів (олія, цукор, крупи, овочі, яйця, м’ясо) наявний на 15-20 календарних днів. У навчальних закладах видані накази про організацію харчування учнів, створення бракеражних комісій, харчування дітей пільгових категорій. Проте, в процесі перевірки виявлено ряд порушень санітарного законодавства та інструкцій з організації харчування, а саме: відсутні ветеринарні довідки та накладні на м'ясо, молочні продукти Довгопільській, Конятинській, Яблуницькій ЗОШ. Сертифікати на рибу не дійсні, не проставлено ціни на страви в меню на харчування дітей за кошти батьків у Конятинській ЗОШ, незадовільний санітарний стан харчоблоку у Підзахаричівському НВК (садочок), Усть-Путильській ЗОШ, не дотримуються питного режиму в групах Путильського та Конятинського ДНЗ. У всіх перевірених закладах Рада по харчуванню діє формально. Немає складеного плану роботи ради по харчуванню. Відсутні протоколи засідань, акти перевірки.

При перевірці Білоусівського НВК та ЗОШ с. Грубна Сокирянського району, встановлено, що в навчальних закладах проводиться відповідна робота щодо організації харчування. Дане питання заслуховується на засіданнях педагогічних рад та нарадах при директорові. Разом з тим, під час перевірки Грубнянської ЗОШ І-ІІІ ст. було виявлено порушення щодо дотримання натуральних норм харчування, дотримання питного режиму, Був відсутній зошит температурного режиму. Маркування на харчоблоці потребує поновлення. У Білоусівському НВК істотним недоліком є не дотримання натуральних норм харчування. Примірне двотижневе меню складене відділом освіти, проте на момент перевірки було виявлено, що щоденне меню не відповідає двотижневому. Журнал дотримання натуральних харчових норм не ведеться згідно з вимогами. Журнал здоров’я працівників ведеться нерегулярно. Був відсутній журнал температурного режиму.

Перевірка організації харчування в закладах освіти Сторожинецького району показала, що управлінням освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації створено належні умови щодо забезпечення харчуванням школярів в загальноосвітніх навчальних закладах. Працівниками шкільних їдалень ведеться відповідна нормативно-технологічна документація. У Кам’янській ЗОШ І-ІІІ ступенів працює експериментальний майданчик здорового харчування та введено спецкурс «Здоров’я дитини - здорове харчування». Разом з тим, перевіркою встановлено, що в Сторожинецькій школі-інтернаті відсутні журнал обліку відходів, журнал виконання натуральних норм харчування та невпорядковані інструкції з охорони праці та посадові інструкції. Станом на сьогодні недоліки усунуто. У ДНЗ № 6,7 Сторожинецького району відсутні температурні листки. Маркування кухонного інвентарю потребує поновлення. Заклади потрібно доукомплектувати вогнегасниками.

У ході вивчення питання стану організації харчування в Хотинському районі було встановлено, що харчування здійснюється згідно з орієнтовним двотижневим меню. Наказами директорів шкіл призначено відповідальних за організацію гарячого харчування, створено бракеражні комісії для контролю якості шкільних обідів. Копії наказів зберігаються в управлінні освіти. Кухарі шкільних їдалень для приготування страв користуються нормами закладки продуктів із прейскурантів для шкільних їдалень. Щороку здійснюється повірка ваговимірювального обладнання працівниками Кельменецької філії «Буковина - стандарт». Проблемним залишається питання реконструкції з добудовою роздаткової початкової школи с.Гордівці. Санітарно-технічний стан харчоблоків у ЗНЗ потребує покращення. Не відповідають санітарно-технічним вимогам по площі та оснащенню харчоблоки шкіл (Санковецький, Пашковецький, Бочковецький НВК). Необхідно придбати духові шафи для проведення додаткової технічної обробки м'ясних та рибних страв у їдальнях Ярівського, Пригородоцького НВК та Чепоніської ЗОШ І-ІІ ст., Клішковецького НВК, електроплити – для дитячого садка Круглицького НВК, холодильну шафу для ДУ №2 Зарожанського НВК, столовий та кухонний посуд для всіх шкіл району. У Грозинецькому НВК Хотинського району відсутні посадові інструкції помічників вихователя та помічника кухаря. У більшості перевірених ДНЗ потребує оновлення маркування інвентарю та посуду на харчоблоці. Недостатня кількість миючих та дезінфікуючих засобів згідно з приписами СЕС та нормами зберігання дезрозчинів на харчоблоках

У ході перевірки Новодністровської ЗОШ І ст. та гімназії та ЗОШ ІІ-ІІІст. було виявлено, що в кожному навчальному закладі видано накази з організації харчування, призначено відповідальні особи, передбачено розгляд даного питання на нарадах при директорі, засіданнях ради школи. В їдальнях ведеться вся необхідна документація: книги складського обліку, журнали здоров’я, бракеражні журнали, двотижневе меню, медичні книжки. На всі отримані продукти є сертифікати якості, ведеться облік строків зберігання продукції. З постачальниками на продукти харчування укладені договори. Значна увага надається безпечному і якісному харчуванню школярів. У шкільних буфетах не продається асортимент продуктів, які заборонені наказом МОН та МОЗ України. Асортиментний перелік буфетної продукції затверджено в райСЕС, де реалізується продукція власного та промислового виробництва – тістечка, дріжджові вироби, печиво, вафлі, соки та інше. Харчоблоки укомплектовані кухонним посудом, інвентарем, миючими та дезінфікуючими засобами.


Відділ гуманітарної політики проводить значну роботу по зміцненню матеріально-технічної бази харчоблоків: в цьому році придбано 3 промислових холодильника, 2 морозильні камери, картоплечистку, машину для нарізання варених овочів, електром’ясорубку. Враховуючи, що Новодністровської ЗОШ І ст. харчується більше 500 дітей, доцільно розглянути можливість введення до штатного розпису ще одного кухаря.

Перевірку стану організації харчування здійснено в шести навчальних закладах м. Чернівців, де було виявлено наступні недоліки: відсутній наказ «Про запобігання кишкових інфекцій та харчових отруєнь» (ЗОШ № 8), санітарний стан холодильного обладнання в ЗОШ № 4 не відповідає санітарно-гігієнічним нормам, потрібно провести дефростацію холодильного обладнання. На харчоблоці в ліцеї № 2 добові проби зберігаються з порушеннями (баночки не накриті кришками, що не відповідає вимогам), а також в ліцеї № 2 журнал бракеражу сирої продукції не відповідає записам сертифікатів на якість та буфетна продукція, яка знаходиться в закладі не відповідає Постанові Головного санітарного лікаря України № 63 додатку 9 (виявлено заборонені продукти, а саме: маккава, снікерси, круасани з кремовими наповнювачами). У ЗОШ № 11 та ЗОШ № 6 продукти харчування не зберігаються згідно з вимогами (зберігаються на складі, а не в холодильнику: масло, маргарин, щербет, сир твердий та повидло). Не забезпечено діелектричними килимками харчоблоки ЗОШ № 4 та ЗОШ № 11. У ЗОШ № 6 та ЗОШ № 8 не закриті плафонами лампи на харчоблоці. Не здійснено повірку вогнегасника в ЗОШ № 11 та ліцеї № 2, не поновлено аптечку в харчоблоці ліцею № 2. У ЗОШ № 4 потрібно промаркувати розетки та вимикачі на харчоблоці. У ДНЗ м. Чернівців слід відзначити, що вся документація по харчуванню відповідає вимогам чинного законодавства. Продукти у закладах приймаються тільки за наявності сертифікатів якості. Технологія приготування страв не порушується. Проте недоліком є те, що добові проби не відповідають вимогам Інструкції по організації харчування дітей в ДНЗ, затвердженої спільними наказом МОЗ і МОН України № 298/227 від 17.04.2006. Журнал реєстрації температурного режиму ведеться нерегулярно, однак на момент перевірки температура у холодильнику відповідала вимогам. Маркування розеток та вимикачів на харчоблоці потребує поновлення. На час перевірки у деяких дошкільних закладах, а саме у ДНЗ № 28, вогнегасники були на повірці. Документ, який підтверджує це був наявний у завідуючої закладу.



Враховуюче вищезазначене, рекомендуємо за наслідками перевірки притягнути до дисциплінарної відповідальності за неналежний контроль щодо організації харчування відповідальних працівників управлінь, відділів, керівників та працівників навчальних закладів, з вини яких допущені порушення в організації харчування; на засіданнях колегій, нарадах проаналізувати довідку за наслідками перевірки стану організації харчування у навчальних закладах та затвердити відповідні заходи щодо усунення виявлених недоліків; посилити контроль за організацією проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів персоналом навчальних закладів та окремих категорій працівників відповідно до законодавства, запобіганням спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, виконанням норм харчування дітей у навчальних закладах.

Директор Групи моніторингу С. Прінько


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка