Державний стандарт професійно-технічної освіти дспто 7412. 2-но. 55. 3-5-2007



Сторінка1/7
Дата конвертації26.04.2016
Розмір0.91 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7

Міністерство освіти і науки України



Міністерство праці та соціальної політики України

Державний стандарт


професійно-технічної освіти

ДСПТО 7412.2-НО.55.3-5-2007

(позначення стандарту)


Професія: Кондитер
Код: 7412.2
Кваліфікація: 4 розряд


Видання офіційне

Київ 2007
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)


  1. Професія – 7412.2 Кондитер

(код, назва професії)


  1. Кваліфікація - __4 розряд______________________________

(рівень кваліфікації – розряд, клас, категорія)


  1. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних видів тортів і тістечок; способи і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка; способи і техніку складання малюнка; види сировини, що використовується для виготовляння кондитерських виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти: виготовляти різноманітні кекси, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Здійснювати фігурне нарізання випечених напівфабрикатів, формувати, виготовляти деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе. Підбирати крем за кольорами, наносити малюнок. Складати малюнок з різних дрібних та середніх деталей. Візуально перевіряти суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також вагу готових тортів і тістечок.
4. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:


а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.


5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – “Кондитер 3 розряду”:



  • за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівня без вимог до стажу роботи;

  • за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією “Кондитер 3 розряду” не менше 1-го року.


6. Сфера професійного використання випускника

Виробництво інших харчових продуктів.

Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.
7. Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченні терміну навчання - не менше 16 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.


Типовий навчальний план

підготовки кваліфікованих робітників



Професія - 7412.2 Кондитер

(код, назва професії)

Кваліфікація - 4 розряд

(рівень кваліфікації – розряд, клас, категорія)

Загальний фонд навчального часу – 966 годин

№№

з/п




Навчальні предмети




Кількість годин

Всього

З них на лабораторно-практичні роботи

2.

Загально-професійна підготовка

66

14

2.1.

Інформаційні технології

17

14

2.2.

Основи правових знань

17




2.3.

Основи галузевої економіки і підприємництва

17




2.4.

Резерв часу

15




3.

Професійно-теоретична підготовка

291

82

3.1.

Технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства

102

32

3.2.

Технологія приготування кондитерських виробів харчової промисловості

34




3.3.

Устаткування підприємств харчування

25




3.4.

Малювання та ліплення

34

32

3.5.

Фізіологія харчування

27




3.6.

Організація виробництва та обслуговування

27

6

3.7.

Облік, калькуляція і звітність

27

12

3.8.

Охорона праці

15




4.

Професійно-практична підготовка

582




4.1.

Виробниче навчання


204




4.2.

Виробнича практика


378




5.

Консультації


20




6.

Державна кваліфікаційна атестація (або поетапна атестація при продовженні навчання)


7




7.

Загальний обсяг навчального часу (без п.5)


946

96
  1   2   3   4   5   6   7


База даних захищена авторським правом ©shag.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка